Οι προσδοκίες της Αθήνας -Η Μόσχα δίνει δώρα και ζητάει ανταλλάγματα - iefimerida.gr

Οι προσδοκίες της Αθήνας -Η Μόσχα δίνει δώρα και ζητάει ανταλλάγματα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε άμεση σύσφιξη των σχέσεών της με τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα είναι η Αθήνα και την ώρα που η διαπραγμάτευση πίσω στην Ευρώπη κινείται στο επίπεδο της ανταλλαγής στοιχείων, ο πρωθυπουργός συναντά την ηγεσία μιας παγκόσμιας οικονομικά «υπερδύναμης».

Στη 1 το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας περνά την πύλη του Κρεμλίνου, όπου και θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για μια σειρά από διμερή θέματα, αλλά και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Με γνώμονα την πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική, αλλά εντός των συμβατικών υποχρεώσεων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, η ελληνική πλευρά φέρεται να αναμένει μία κίνηση συμβολική της επανεκκίνησης των ελληνορωσικών σχέσεων, ξορκίζοντας το αρνητικό φορτίο των διμερών σχέσεων που συσσωρεύτηκε την τελευταία πενταετία. Διόλου τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα ήρθε να ολοκληρώσει έναν κύκλο επισκέψεων που προηγήθηκαν από κυβερνητικούς αξιωματούχους (Κοτζιάς, Καμμένος, Λαφαζάνης).

Τι περιμένει η Αθήνα

Από τα έως τώρα δεδομένα, η γραμμή πλεύσης της Αθήνας είναι η εξής:

  • Ευελπιστεί σε μια γενναία μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.
  • Φαίνεται πως έχει λάβει διαβεβαίωση θετικής αντιμετώπισης για μια δραστική μείωση των χρημάτων που πληρώνουμε, στη βάση της συμφωνίας που υπάρχει με τη ρωσική Gazprom. Η συγκεκριμένη αποδίδεται με τον όρο «take it or pay» (δηλαδή να πληρώσεις για όλη τη συμφωνηθείσα ποσότητα έστω και αν δεν την καταναλώνεις).
  • Αρση των ρωσικών αντικυρώσεων στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
  • Σε ό,τι αφορά στο πολυθρύλητο δάνειο, είναι πασιφανές ότι η χώρα μας δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει από τρίτους, άρα το λογικό είναι να μην τεθεί, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούν να υπάρξουν πάσης φύσεως… συνδρομές.

Τι επιδιώκει η Μόσχα

Η Μόσχα, από την πλευρά της, σε ό,τι έχει να κάνει με οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας δίνει βαρύνουσα σημασία:

  • Στο μείζον θέμα του αγωγού φυσικού αερίου (Turkish Stream).
  • Η ΕΕ θα μπορούσε να κάνει υποδομές και να φτάσει τον εν λόγω αγωγό ως τους Ευρωπαίους καταναλωτές, με την Αθήνα να έχει τη δυνατότητα να  παίξει γερά και να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην τροφοδοσία των άλλων χωρών.
  • Στη συμμετοχή της Ρωσίας στις ιδιωτικοποιήσεις, με κύριους στόχους την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Εκνευρισμός στην ΕΕ και νέο μήνυμα από Σουλτς

Οι εταίροι-δανειστές της χώρας δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι αυτή την προσπάθεια προσέγγισης της Αθήνας με τη Μόσχα και έχουν ήδη διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να... προσέξει».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, έστειλε νέα προειδοποίηση στον Ελληνα πρωθυπουργό να μη σπάσει τη γραμμή της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Η Ελλάδα ζητεί και λαμβάνει πολλή αλληλεγγύη από την ΕΕ. Οπότε μπορούμε να ζητάμε αλληλεγγύη από την Ελλάδα και αυτή η αλληλεγγύη να μην τερματιστεί μονομερώς», με την Αθήνα να «αποσύρει τη συμμετοχή της στα κοινά μέτρα», τόνισε ο Σουλτς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Münchner Merkur που θα δημοσιευθεί αύριο Τετάρτη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε ότι ο ίδιος, καθώς και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι το έχουν ξεκαθαρίσει στον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια αρκετών συζητήσεων, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να βασίσει σε αυτό τις ενέργειές του στη Μόσχα. Η ΕΕ το αναμένει αυτό από εκείνον ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης χώρας-μέλους της ΕΕ».

Μπροκ: Το ταξίδι Τσίπρα είναι απειλητική ενέργεια

Ο Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, σε αντίθεση με τη γερμανική ηγεσία που προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, επιτέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό. Μιλώντας στην εφημερίδα «Die Welt», χαρακτήρισε την επίσκεψη στη Μόσχα ως «επιθετική συμπεριφορά» και συμπλήρωσε πως «η Αθήνα θέλει να μας δείξει πως έχει εναλλακτική λύση, τη στιγμή μάλιστα που είναι σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της για παροχή οικονομικής βοήθειας».

Παράλληλα, ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να απαιτήσουν από τον Τσίπρα να ακολουθήσει μια σαφή γραμμή. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να τους καταστήσει σαφές αν θέλει να συνδεθεί με τη Μόσχα και να αποχωρήσει από την ΕΕ. «Μόνο που οι Έλληνες δεν θα υποστήριζαν μια τέτοια αλλαγή πορείας», καταλήγει.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

Μ. Τετάρτη

  • 10:00 -11:00 Κατάθεση στεφάνου από πρωθυπουργό σε Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη
  • 13:00 Κατ’ ιδίαν συνάντηση πρωθυπουργού και ρώσου προέδρου Πούτιν
  • 14:00 Διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας
  • 15:15 Υπογραφή εγγράφων
  • 15:30 Συνέντευξη Τύπου πρωθυπουργού και ρώσου προέδρου Πούτιν (Διερμηνεία ταυτόχρονη) (Δύο ερωτήσεις)
  • 18:30 Συνάντηση πρωθυπουργού με Προέδρους Ομογενειακών Συλλόγων Ρωσίας. (Ξενοδοχείο Metropol)
  • 19:00 Διευρυμένη συνάντηση με Ομογενειακούς Συλλόγους (Ξενοδοχείο Metropol)

Μεγάλη Πέμπτη

  • 10:00 Διάλεξη πρωθυπουργού με θέμα «Ελληνορωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).
  • 12:00 Συνάντηση πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δούμας, Sergey Naryshkin (1+6 +Διερμηνέας) (Κτίριο Κρατικής Δούμας).
  • 15:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ρώσo πρωθυπουργό Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης
  • 16:30 Συνάντηση πρωθυπουργού με Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.


Ρεπορτάζ: Στέλλα Α.Γκαντώνα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ