NY Times προς Τσίπρα: Ο Πούτιν θέλει να σε χρησιμοποιήσει για να διασπάσει την Ευρώπη - iefimerida.gr

NY Times προς Τσίπρα: Ο Πούτιν θέλει να σε χρησιμοποιήσει για να διασπάσει την Ευρώπη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC / ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΤΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα και το τι εξελίξεις μπορεί αυτό να σημάνει για την Ευρώπη σε γεωπολιτικό επίπεδο επιχειρεί να αναλύσει στο editorial της η αμερικανική εφημερίδα «The New York Times».

Η συντακτική ομάδα της νεοϋορκέζικης εφημερίδας διακρίνεται να κατανοεί τους λόγους που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι μία μόλις ημέρα πριν από την αποπληρωμή της σχετικής δόσης προς το ΔΝΤ. Οπως γράφουν, «η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια σειρά από τρομακτικές προκλήσεις». Μέσα σε αυτές συγκαταλέγονται «η εξεύρεση χρημάτων για την αποπληρωμή των δόσεών της, η ανάκαμψη της καταστραμμένης οικονομίας της και η αναδιαπραγμάτευση των όρων των δανειακών συμφωνιών της με τις άλλες χώρες στην ευρωζώνη».

Η επιλογή του Τσίπρα να επισκεφθεί τη Μόσχα είναι κατανοητή

Ετσι, λοιπόν, και με δεδομένο τους στενούς ιστορικούς, πολιτισμικούς και θρησκευτικούς δεσμούς Ελλάδας-Ρωσίας, για τους αμερικανούς δημοσιογράφους είναι κατανοητή, αν και «εσφαλμένη», η επιλογή του Ελληνα πρωθυπουργού να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, δείχνουν να μην δικαιολογούν τις επικριτικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας και εκτιμούν πως έτσι «προέκυψαν ερωτηματικά για το τι σκοπεύει να επιτύχει» με αυτό.

Βέβαια, αν κάτι είναι ξεκάθαρο είναι πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να βασιστεί στη Ρωσία για να διασωθεί οικονομικά», καθώς «η πτώση της τιμής του πετρελαίου και οι κυρώσεις της Δύσης έχουν καταστρέψει τη ρωσική οικονομία και έχουν περιορίσει την ικανότητα του Πούτιν να διανείμει βοήθεια σε άλλες χώρες».

Είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα δεν μπορεί να βασιστεί για τη διάσωσή της στη Ρωσία

«Ελληνες αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει στους δημοσιογράφους πως ο κ. Τσίπρας δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία, αλλά ο ίδιος έχει επίσης πει ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την επίθεσή της στην Ουκρανία είναι μια πολιτική αδιεξόδου» γράφουν οι συντάκτες των «New York Times», οι οποίοι σχολιάζουν πως «αυτή η στάση είναι πολύ επιζήμια επειδή οι κυρώσεις έχουν έναν πραγματικό αντίκτυπο στη Ρωσία και πρέπει να διατηρηθούν. Ωστόσο πρέπει να ανανεώνονται περιοδικά και όλα τα μέλη της ΕΕ -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- πρέπει να συμφωνήσουν στην επέκτασή τους».

Κατά τους Times της Νέας Υόρκης, από την πολυφωνία εντός της Ευρώπης αναφορικά με τις εναντίον της χώρας του κυρώσεις, κερδισμένος βγαίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος «έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον στο να εκμεταλλευτεί προς όφελός του τις διαφορές στην ΕΕ». Οι αμερικανοί δημοσιογράφοι παραθέτουν το παράδειγμα της παρέμβαση της Ρωσίας, όταν η Κύπρος στέρευε από ρευστό και την υπόσχεσή της να της παραχωρήσει δάνειο σε αντάλλαγμα την ελεύθερη διέλευση των ρωσικών πολεμικών πλοίων σε εμπορικό λιμάνι της χώρας. Αλλο παράδειγμα, η προσέγγιση του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει «σύμμαχό» του. Για το τέλος, η συντακτική ομάδα της νεοϋορκέζικης εφημερίδας κράτησε το εξής: «πέρυσι, μία ρωσική τράπεζα δάνεισε χρήματα στο ακροδεξιό κόμμα της Γαλλίας Εθνικό Μέτωπο, το οποίο κερδίσει συνεχώς σε δημοτικότητα και διαμηνύει πως θέλει η Γαλλία να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».

Ετσι, λοιπόν, «θα ήταν ένας θρίαμβος των δημόσιων σχέσεων του Πούτιν, αν ο Τσίπρας επικρίνει δημόσια κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα τις κυρώσεις».

«Οι κ.κ. Τσίπρας και Πούτιν αναμένεται να μιλήσουν για επιχειρήσεις και εμπόριο. Η Ρωσία θα ήταν πρόθυμη να κατασκευάσει έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που θα περνά μέσω Ελλάδας, και η ελληνική κυβέρνηση θέλει από τη Ρωσία να της προσφέρει μια σειρά από εκπτώσεις στο φυσικό αέριο και να συνεχίσει να παγώσει το εμπάργκο στις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων, το οποίο έχει γίνει στο πλαίσιο των κυρώσεων από πλευράς Πούτιν εναντίον της ΕΕ» προσθέτουν οι αμερικανοί δημοσιογράφοι.

Ο Τσίπρας πρέπει να προσέξει μην αποξενωθεί κι άλλο από τη Γερμανία και την ΕΕ

Ταυτόχρονα εφιστούν την προσοχή του Ελληνα πρωθυπουργού στα εξής: Αν κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία αφήσει να αναδειχθεί πως «συνάπτει συμφωνίες με τον Πούτιν ή πως τον στηρίζει την ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να διατηρήσει ένα κοινό μέτωπο για την Ουκρανία, αυτό που θα καταφέρει είναι να αποξενωθεί ακόμη περισσότερο από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι σχέσεις της κυβέρνησής του με αυτά τα κράτη διέπονται ήδη από μια παγωμάρα, και η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά αυτών των χωρών για να ανακάμψει η οικονομία της και να παραμείνει εντός της ευρωζώνης».

Πάντως, οι Times της Νέας Υόρκης δεν παραβλέπουν και τον ρόλο των Ευρωπαίων εταίρων σε όλο αυτό. «Η Γερμανία και τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εργαστούν πιο εποικοδομητικά με τον κ. Τσίπρα. Μπορούν να ξεκινήσουν από το να εξασφαλίσουν στην Ελλάδα περισσότερη ευελιξία στο πώς και το πότε θα αποπληρώσει τα χρέη της και πώς θα μεταρρυθμίσει την οικονομία της» σχολιάζουν.

Τέλος, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «ο Πούτιν θέλει ξεκάθαρα να συνάψει συμμαχία με τον οποιοδήποτε ηγέτη που φαίνεται να έχει αμφιβολίες με την ΕΕ, αλλά ο Τσίπρας πρέπει να είναι προσεκτικός, ώστε να μην αφεθεί να τον χρησιμοποιήσει (ο Πούτιν) για να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα».

NY Times προς Τσίπρα: Ο Πούτιν θέλει να σε χρησιμοποιήσει για να διασπάσει την Ευρώπη | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ