Ο Βαρουφάκης στη Λαγκάρντ για να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση - iefimerida.gr

Ο Βαρουφάκης στη Λαγκάρντ για να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ταξίδι-αστραπή στην Ουάσινγκτον για να συναντήσει την Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να καμφθεί η σκληρή στάση του ΔΝΤ και να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση, θα πραγματοποιήσει την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Πώς κανονίστηκε το ραντεβού

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, ο κ. Βαρουφάκης τηλεφώνησε την Παρασκευή στην κυρία Λαγκάρντ και της ζήτησε να συναντηθούν εκτάκτως. Το ραντεβού κλείστηκε για την Κυριακή το βράδυ, ώρα Ουάσινγκτον, μια ημέρα κατά την οποία, μάλιστα, ανήμερα του Πάσχα των καθολικών.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Το βασικό θέμα που είναι ανοιχτό αυτή τη στιγμή είναι η δόση που πρέπει να πληρωθεί στις 9 Απριλίου στο ΔΝΤ, ενώ στο τραπέζι είναι και η αξιολόγηση, με το Ταμείο, όσον αφορά τη δόση, να θεωρεί ότι η υπόσχεση του πρωθυπουργού προς την κ. Λαγκάρντ παραμένει σε ισχύ.

Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, το ΔΝΤ κρατά μέχρι τώρα την πιο σκληρή στάση στη διαπραγμάτευση, με τα κύρια αγκάθια να βρίσκονται στο δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Ετσι ο Γιάνης Βαρυφάκης θα προσπαθήσει την Κυριακή να πείσει την κυρία Λαγκάρντ ότι η κυβέρνηση έχει την αποφασιστικότητα να κάνει τις μεταρρυθμίσεις αυτές, ενώ η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι μετά τη συνάντηση αυτή θα δοθεί οδηγία στα κλιμάκια του ΔΝΤ να αλλάξουν στάση και να μπορέσει να προχωρήσει έτσι πιο γρήγορα η διαπραγμάτευση.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Υπάρχουν ενδείξεις για συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο

Την ίδια ώρα, μήνυμα Ευρωπαίου αξιωματούχου δίνει ελπίδες ότι υπάρχουν αξιόπιστες πιθανότητες για μια συμφωνία μέσα στην επόμενη εβδομάδα που θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Mega, κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις για συμφωνία εντός της εβδομάδας στο Euro Working Group, αφού οι δύο πλευρές φαίνεται ότι συγκλίνουν σε θέματα όπως τα φορολογικά και η διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων στις επιχειρήσεις.

Η συμφωνία αυτή θα αφορά στο διάστημα μέχρι τον Ιούνιο, ενώ από κει και πέρα οι δύο πλευρές θα χρειαστεί να ξανακαθίσουν στο τραπέζι και να εξετάσουν την πορεία των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και να εξετάσουν τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της χώρας έχουν βρει κοινό τόπο σε μια σειρά από θέματα-«αγκάθια». Η διαπραγμάτευση, ωστόσο, κολλάει στη σκληρή στάση του ΔΝΤ, οι εκπρόσωποι του οποίου ζητούν από την Αθήνα να εφαρμόσει την πέμπτη αξιολόγηση.

Για τον λόγο αυτό, όπως εκτιμάται, κρίθηκε αναγκαίο να μεταβεί στις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και να επιχειρήσει να τη μεταπείσει...

Οι συναντήσεις Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον

Αφού συναντήσει την κυρία Λαγκάρντ την Κυριακή, τη Δευτέρα ο κ. Βαρουφάκης θα έχει συναντήσεις και με αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. Συγκεκριμένα, θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις Νέιθαν Σιτς (καθώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου απουσιάζει σε προγραμματισμένες διακοπές) στις 10 το πρωί, ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με την Κάρολιν Άτκινσον, σύμβουλο του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.

Μαξίμου: Δεν υπάρχουν μέτρα φωτιά, υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη

Το απόγευμα του Σαββάτου, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου σημείωνε σε άτυπη ενημέρωση τα εξής: «Δεν υπάρχουν «5», «6» ή «7» μέτρα «φωτιά» στο τραπέζι. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν οι «κόκκινες γραμμές», τις οποίες κατά κόρον έχει επαναλάβει ο πρωθυπουργός (ασφαλιστικό, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις) και υπάρχει μια ενιαία ομάδα διαπραγμάτευσης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ