Economist: Ο Τσίπρας δεν τα βρίσκει με τους Ευρωπαίους και ψάχνεται στην Κίνα και τη Ρωσία - iefimerida.gr

Economist: Ο Τσίπρας δεν τα βρίσκει με τους Ευρωπαίους και ψάχνεται στην Κίνα και τη Ρωσία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν αρχίσει να αισθάνεται κάτι ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του, είναι η ραγδαία αύξηση της... θερμότητας. Δύο μήνες μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε, δεν έχει καταφέρει να φέρει τα αποτελέσματα που ήθελε. Δηλαδή: φρέσκα χρήματα στα ταμεία και μια νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Ο Economist, αποτιμώντας τους δύο πρώτους μήνες της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα αναφέρεται στις μαραθώνιες συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, ενώ εστιάζεται και στα αυξανόμενα φλερτ προς χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη (βλ. Ρωσία και Κίνα), έτσι ώστε να βρει εναλλακτικούς πόρους χρηματοδότησης.

«Η Ευρωζώνη εξακολουθεί να περιμένει από την Αθήνα να καταλήξει στις λεπτομέρειες της λίστας, έτσι όπως είχε υποσχεθεί πριν από δύο εβδομάδες. Ο Τσίπρας, από την άλλη, έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι θα απαγορεύσει την έλευση των εκπροσώπων της ''μισητής'' Τρόικας στην Αθήνα. Για να προστατευτεί το πολιτικό αφήγημα, μια ομάδα στελεχών, μεσαίου βαθμού, πηγαίνουν από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο για να συγκεντρώσουν στοιχεία και ανταλλάσσουν», ηλεκτρονικά μηνύματα με τους Έλληνες ομολόγους τους». Κατά τον Δημήτρη Μάρδα «αυτό το σύστημα λειτουργεί καλά», αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαφωνούν επ΄αυτού και σημειώνουν πως σημειώνονται καθυστερήσεις και δίδονται ανακριβείς απαντήσεις – όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν υπήρχε η δυνατότητα μιας διά ζώσης επικοινωνίας.

Ψάχνει απεγνωσμένα για χρήματα

Εντωμεταξύ, η τριμελής ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες επέστρεψε στη βάση της δίχως να έχει στις βαλίτσες της κάποια συμφωνία. Αντιθέτως, δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέκριναν την ελληνική πλευρά για τις προβλέψεις εσόδων που κάνει θεωρώντας πως είναι υπεραισιόδοξες.

Από την πλευρά της, η Αθήνα λέει πως πολύ σύντομα θα υπάρξει συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα αναζητεί με απεγνωσμένο τρόπο χρήματα για να καλύψει τις τρέχουσες εσωτερικές ανάγκες, όπως και τις εξωτερικές με κυριότερη την πληρωμή της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ (ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ).

Στο κυνήγι χρηματοδότησης

Κάπου εκεί μπαίνει στο... κάδρο η Ρωσία και η Κίνα. Ο Economist αναφέρει πως ο Τσίπρας έχει βγει στο κυνήγι για νέες, πιθανές πηγές οικονομικής στήριξης. Η μια είναι η Κίνα που σε ένδειξη καλής θέλησης επένδυσε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ στις πρόσφατες δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Αυτή τη χειρονομία, ακολούθησε η απόφαση της κυβέρνησης να αναβιώσει το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά με την COSCO να είναι αποφασισμένη να το αγοράσει. Ο κ. Δραγασάκης επέστρεψε την προηγούμενη εβδομάδα από το Πεκίνο με την υπόσχεση ότι η κινεζική πλευρά θα κάνει περισσότερες αγορές ελληνικών εντόκων γραμματίων.

Η Ρωσία

Μια άλλη επιλογή είναι η Ρωσία. Ο Τσίπρας μετέθεσε για πιο νωρίς το ταξίδι του στη Μόσχα και συνόδεψε το επικείμενο ταξίδι του με μια ενδεικτική συνέντευξη στο TASS. Τα θέματα των κυρώσεων, των εξαγωγών φρούτων και των αγωγών φυσικού αερίου τέθηκαν αμέσως στο τραπέζι. Το άρθρο αναφέρει: «Ωστόσο, αν ο Τσίπρας προχωρήσει σε μια συμφωνία με τη Μόσχα, θα ωθήσει τους Ευρωπαίους πιστωτές του να κρατήσουν σκληρότερη στάση για να προστατεύσουν στην επιρροή τους. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να κρατήσουν τα πακέτα διάσωσης μακριά από την Αθήνα. Μπορεί οι Έλληνες να θεωρούν τη Ρωσία ως μια επιλογή, αλλά εκεί που πρέπει να στραφούν πραγματικά είναι οι εταίροι τους στην Ευρωζώνη. Αυτούς πρέπει να εξευμενίσουν, έτσι ώστε να μην αποξενωθούν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ