Ξεκινάει δειλά η φορολόγηση εταιρικών κινητών, καρτών και δανείων – Πώς θα γίνεται η παρακράτηση - iefimerida.gr

Ξεκινάει δειλά η φορολόγηση εταιρικών κινητών, καρτών και δανείων – Πώς θα γίνεται η παρακράτηση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με τρίμηνη καθυστέρηση εκδόθηκε η συνήθης εγκύκλιος για τη μηνιαία παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις και αυτό που «χτυπάει» στο μάτι είναι η αμηχανία στην εφαρμογή των νέων διατάξεων για τη φορολόγηση των παροχών σε είδος.

Παροχές σε είδος είναι οι εταιρικές κάρτες, εταιρικά δάνεια, συμμετοχή της επιχείρησης σε δαπάνες για παιδικές κατασκηνώσεις ή σταθμούς και βέβαια τα εταιρικά κινητά τηλέφωνα.

Για πρώτη φορά οι εν λόγω παροχές, εφόσον ξεπερνούν τα 300 ευρώ το χρόνο, θα πρέπει να φορολογηθούν, αλλά το πώς θα υπολογιστούν σε μηνιαία βάση για να καταστεί δυνατή και η σχετική παρακράτηση φόρου, αποδείχθηκε πολύπλοκη εξίσωση για το υπουργείο Οικονομικών.

Προς αποφυγήν, λοιπόν, διαφόρων ευτράπελων, η ΓΓΔΕ πράττοντας σοφά αποφάσισε το εξής: «λόγω του ότι η αποτίμησή τους είναι δυσχερής έως και αδύνατη κατά τη στιγμή της χορήγησής τους, γίνεται δεκτό ότι δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου επί των παροχών αυτών αλλά ο οφειλόμενος φόρος υπολογίζεται κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, δεδομένου ότι η αξία τους (εφόσον αυτές φορολογούνται) προσαυξάνει το εισόδημα από μισθωτή εργασία των δικαιούχων». Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ο φόρος σε αυτές τις παροχές θα υπολογιστεί κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Οδηγίες, έστω καθυστερημένα, δίνονται και όσον αφορά στις φετινές κρατήσεις επί της έκτακτης εισφοράς. Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, η παρακράτηση θα υπολογιστεί με μειωμένους τους συντελεστές κατά 30%, κάτι που ήδη γίνεται, πάντως, από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ειδική αναφορά της εγκυκλίου στο τι γίνεται με τις επιχειρήσεις που ΔΕΝ καταβάλλουν τι αποδοχές στους εργαζόμενους τους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «θα πρέπει να αποδίδεται παρακρατούμενος φόρος εισοδήματος από μισθωτή εργασία επί δεδουλευμένων αποδοχών μισθωτών ακόμα και αν αυτές δεν έχουν πραγματικά καταβληθεί στους δικαιούχους».

Με αυτό τον τρόπο, από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα πιεστούν οι κακοί εργοδότες, να πληρώνουν τους μισθούς των εργαζομένων τους. Σημειώνεται ότι η απόδοση του ΦΜΥ που αναλογεί σε αυτές τις αποδοχές, μπορεί να γίνει ως τις 30 Απριλίου, χωρίς τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ