Radio Athènes: Ενας νέος νομάς της σύγχρονης τέχνης εισβάλλει στο Μουσείο Μπενάκη [εικόνες] - iefimerida.gr

Radio Athènes: Ενας νέος νομάς της σύγχρονης τέχνης εισβάλλει στο Μουσείο Μπενάκη [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το εφήμερο, το πειραματικό, το ανοιχτά διαλεκτικό της σύγχρονης τέχνης, εκφρασμένο από νέους δημιουργούς αλλά και από ιστορικές μορφές της τέχνης, αποτελεί τον πυρήνα της ουσίας του νέου οργανισμού σύγχρονης τέχνης Radio Athènes, που σε λίγες μέρες παρουσιάζει την έκθεση ενός σημαντικού διδύμου Ελβετών καλλιτεχνών στο Μουσείο Μπενάκη.

Μέσα στην αίθουσα του δεύτερου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη, τρία φιλμ, τρία σημαντικά έργα video art, των Ελβετών καλλιτεχνών Peter Fischli και David Weiss παρουσιάζονται από τις 6 Απριλίου στην έκθεση «Μικρά ερωτήματα, μεγάλα ερωτήματα». Φωτεινές νησίδες παράλληλων αφηγήσεων που περνούν από τις φιλοσοφικές αναζητήσεις, στον κυνισμό και τον ναρκισσισμό του καλλιτέχνη, στην ατέρμονη χωρίς νόημα αναζήτηση μέσα στον πάγκο ενός εργαστηρίου. Στο παρελθόν είχαμε μόνο μια φορά την ευκαιρία να δούμε έργο των σπουδαίων Ελβετών (έργο που ανήκει στην Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου και που ήταν δάνειο σε έκθεση του ΕΜΣΤ).

Radio Athènes: Ενας νέος νομάς της σύγχρονης τέχνης εισβάλλει στο Μουσείο Μπενάκη [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Το περίφημο δίδυμο των Ελβετών ταυτίζονταν με δίδυμα που συναντάμε σε νουβέλες του Φλωμπέρ και του Ντοστογιέφσκι, διέθετε όμως χιούμορ, έντονη σχέση με την υλικότητα, διάθεση να μάθει, αποδέχεται τη συνύπαρξη του «ξέρω» με το «δεν ξέρω», όπως εξηγεί η ιδρύτρια του Radio Athènes Ελενα Παπαδοπούλου. Οι ίδιοι είναι οι Rat and Bear, είναι ο αρουραίος και η αρκούδα που εμφανίζονται στα δύο από τα φιλμ. Στο «Ο Τρόπος Που Πάνε Τα Πράγματα» βλέπουμε την αλληλουχία δράσεων μέσα στο studio τους. «Μοιάζει σαν το στούντιο ενός τρελού εφευρέτη, μόνο που τα πάντα εδώ γίνονται χωρίς σκοπό. Θυμίζει αυτό που έλεγε ο Καντ πως το έργο τέχνης είναι κάτι που έχει ένα σκοπό, αλλά ποτέ ένα συγκεκριμένο σκοπό», εξηγεί η Ελενα Παπαδοπούλου.

Στο «Ο Σωστός Τρόπος», βλέπουμε την αρκούδα και τον αρουραίο να περιπλανώνται στις Αλπεις και να αναμετρούνται με σημαντικά φιλοσοφικά ζητήματα, με το θάνατο, τη ζωή, τη σχέση με τη φύση. Ενώ στο «Το Σημείο της Μικρότερης Αντίστασης», αρκούδα και αρουραίος παλεύουν για την καταξίωσή τους στο χώρο της τέχνης, καταστρώνουν σχέδια για την καριέρα τους, ξεφυλλίζουν περιοδικά τέχνης και καταλόγους με έργα τέχνης του Πικάσο ή του Ματίς σε μια πολυτελή αλλά παρακμιακή έπαυλη στο Λος Αντζελες. «Ι am elegance... I am the never ending garden party» ακούγεται κάποια στιγμή ως εσωτερικό μάντρα σχεδόν σε αυτό το εξαιρετικά καυστικό και σαρκαστικό φιλμ για τη σχέση της σύγχρονης τέχνης με τη δόξα και τα χρήματα.
Μέσα στην αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη νιώθεις τις εικόνες και τους ήχους τους να συναντιούνται πάνω στο σώμα και τις αισθήσεις σου ως επισκέπτη. Απομονώνεσαι σε κάθε μία, αλλά μπορεί και να γίνει δέκτης των πολλαπλών μηνυμάτων και ερεθισμάτων σου σε μια εμπειρία πραγματικά ιδιαίτερη. Διαπιστώνεις πως οι δύο Ελβετοί χειρίζονται με απόλυτη ποιητικότητα εικόνες όπως μια γάτα που πίνει γάλα, το όνειρο μιας αρκούδας, υγρά που χύνονται μέσα σε ένα μπουκάλι, πινέλα, λουλούδια, εικόνες ονειρικές των Αλπεων.

Radio Athènes: Ενας νέος νομάς της σύγχρονης τέχνης εισβάλλει στο Μουσείο Μπενάκη [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Το Μουσείο Μπενάκη είχε την (απενοχοποιημένη) σοφία να αγκαλιάσει αμέσως το Radio Athènes, για να παρουσιάσει το έργο του νέου ινστιτούτου στο τεράστιο κοινό του. Και να αντλήσει ταυτόχρονα από αυτό μια διάθεση πειραματισμού μαζί με την αιχμή της σύγχρονής τέχνης. Να μπολιάσει με νεωτερικά στοιχεία το Μουσείο. «Είναι μια πλατφόρμα που μας ενδιαφέρει αφού φέρνει στο Μουσείο θέματα που αγγίζουν την επικαιρότητα, το εφήμερο, το πειραματικό, φέρνει ένα νέο κοινό, εντείνει τον προβληματισμό για τη σύγχρονη τέχνη», τόνισε από την πλευρά του μουσείου η επιμελήτρια Πολίνα Κοσμαδάκη.

Το Radio Athènes έχει ως βάση τα 15 τετραγωνικά ενός χώρου στην οδό Πετράκη, ενός χώρου που λειτουργεί και ως βιβλιοπωλείο εκδόσεων τέχνης και χώρος συνάντηση καλλιτεχνών και εκδοτών. Νομάς στον πυρήνα του, θα παρουσιάζει τις εκθέσεις του σε διάφορους χώρους ανά την Αθήνα. Ηδη από τις 28 Μαρτίου παρουσιάζει την έκθεση του Κώστα Σαχπάζη σε ένα πολύ ιδιαίτερο κτίριο στην οδό Απόλλωνος 14. Ταυτόχρονα σχεδόν ανοίγει η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες δράσεις και εκθέσεις. Για το 2015 έχει την υποστήριξη της OUTSET.GREECE. Στο χώρο της Πετράκη το Radio Athènes θα οργανώσει επίσης και ομιλίες. Στόχος των ιδρυτών Ελενας Παπαδοπούλου και Ανδρέα Μελά είναι «οι Ελληνες καλλιτέχνες να πλαισιωθούν μέσα στη διεθνή σκηνή, να έρθουν σε διάλογο μαζί τους. Και να παρουσιάσουμε τόσο νέους καλλιτέχνες όσο ιστορικές μορφές της τέχνης. Αυτό που λέει ο Εζρα Πάουντ για την «ασυγκράτητη φρεσκάδα του κλασικού».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Radio Athènes Μουσείο Μπενάκη Peter Fischli David Weiss
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ