Ο Σαμαράς επικαλείται τον Σαρκοζί: Είδατε ο Νικολά; Θριάμβευσε... - iefimerida.gr

Ο Σαμαράς επικαλείται τον Σαρκοζί: Είδατε ο Νικολά; Θριάμβευσε...

EUROKINISSI
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Το παράδειγμα του Νικολά Σαρκοζί έφερε με νόημα ο Αντώνης Σαμαράς στο τραπέζι με τους νεοεκλεγέντες βουλευτές της ΝΔ. Αν και χωρίς να το πει ευθέως, όλοι οι συνδαιτημόνες του κατάλαβαν ότι ο παραλληλισμός με την δική του πορεία μετά την εκλογική ήττα ήταν προφανής.

«Είδατε τι έγινε στη Γαλλία, στις περιφερειακές εκλογές; Η νίκη Σαρκοζί ήταν σαφής. Εκεί που δεν μιλούσε κανείς γι' αυτόν πριν από 6 μήνες σήμερα θριαμβευτής» είπε με νόημα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στην πολύωρη χαλαρή συζήτηση με 13 νεοεκλεγέντες βουλευτές του κόμματός του έκανε εφ' όλης της ύλης αναφορές: Από τις διαπραγματεύσεις και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Αίσθηση προκάλεσαν επίσης οι αναφορές ορισμένων βουλευτών, όπως οι Δημοσχάκης και Φορτσάκης που ζήτησαν σκληρή στάση έναντι της κυβέρνησης.

Ο Σαμαράς επικαλείται τον Σαρκοζί: Είδατε ο Νικολά; Θριάμβευσε... | iefimerida.gr 0

Σταχυολογώντας τις αναφορές του Αντώνη Σαμαρά:

Για την διαπραγμάτευση

Δεν βλέπει «ξαφνικό στέγνωμα» της αγοράς– αν και δεν το αποκλείει. Τουναντίον εκτιμά ότι οι εταίροι θα πάνε την κυβέρνηση με το «μαρτύριο της σταγόνας». Δηλαδή με οριακή χρηματοδότηση ίσα-ίσα μέχρι τον Ιούνιο.

«Τότε θα ληφθούν και οι μεγάλες αποφάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα» είπε ο Α. Σαμαράς που επεσήμανε ότι υπάρχει ταυτόχρονα και μεγάλος κίνδυνος «ατυχήματος». Οι βουλευτές μοιράστηκαν στις εκτιμήσεις τους καθώς άλλοι πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός θα οδηγηθεί στο «μεγάλος συμβιβασμό» και άλλοι ότι θα τολμήσει την «ρήξη».

Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς πάντως, απέφυγε να πάρει θέση για το τι θα πράξει ο Αλέξης Τσίπρας. Οι περισσότεροι πάντως συμφώνησαν ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει καταφέρει να περάσει ακόμη τον συμβιβασμό στο κόμμα του και στους ψηφοφόρους του.

Για άνοιγμα στην κοινωνία

Ζήτησε από τους παριστάμενους βουλευτές να αναζητήσουν σε τοπικές κοινωνίες πρόσωπα για διεύρυνση. «Δώστε μου ονόματα και πρόσωπα που μπορούν σε κάθε νομό να σηματοδοτούν το άνοιγμα στην κοινωνία, ειδικά προς το κέντρο με ενδιαφέρει πρωτίστως αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Απαξιωτικός και θυμωμένος. «Δεν έχω ξαναδεί περίπτωση τέτοιου Προέδρου της Βουλής τόσα χρόνια

Για τη ΝΔ

Ζήτησε ενότητα και χαμηλούς τόνους απ' όλους.

«Κατάπια πολλά... βατράχια το τελευταίο διάστημα και θα συνεχίσω να το κάνω υπέρ της ενότητας» είπε με έμφαση θέλοντας να επισημάνει ότι έκανε υπομονή σε φωνές που διασπούσαν την ενότητα της ΝΔ. Κάλεσε δε τους νέους βουλευτές να παίξουν το ρόλο τους στην κατεύθυνση της εσωτερικής ισορροπίας και να στηρίξουν την προσπάθειά του.

Προανήγγειλε και άλλες αλλαγές στη λειτουργία κόμματος και στις Ν.Ε χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Ο Σαμαράς επικαλείται τον Σαρκοζί: Είδατε ο Νικολά; Θριάμβευσε... | iefimerida.gr 1

Τα... τάγματα νεοδημοκρατών και η σύγκρουση καθεστώτων

Οι 13 νέοι βουλευτές (Κώστας Αχ. Καραμανλής, Βασίλης Οικονόμου, Γιώργος Κουμουτσάκος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Χρήστος Μπουκώρος, Κώστας Βλάσσης, Ιωάννης Αντωνιάδης, Στέργιος Γιαννάκης, Στέφανος Γκίκας, Βασίλης Γιόγιακας, Τάσος Δημοσχάκης και Νίκη Κεραμέως) έκαναν τις δικές τους παρατηρήσεις για το πολιτικό σκηνικό και την κατάσταση στη ΝΔ.

Οι 3 εξ αυτών, οι κ.κ. Στέφανος Γκίκας, Γιώργος Κουμουτσάκος, Κώστας Καραμανλής (του Αχιλλέα) ήταν σε κάποια απόσταση από τον πρόεδρο της ΝΔ ζητώντας αλλαγές στην αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει να πάμε σε τυφλή σύγκρουση με ΣΥΡΙΖΑ».

Αντιθέτως ο πρώην στρατηγός Τάσος Δημοσχάκης προκάλεσε αίσθηση με την τοποθέτησή του έναντι της κυβέρνησης. «Πρέπει να υπάρχουν 500 οργανωμένοι δυνατοί Νεοδημοκράτες ανά νομό να οργώνουν. Είναι επικίνδυνος ο Τσίπρας, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε».

Ακόμη πιο σκληρός, σε πολιτικό επίπεδο, ήταν ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης. «Πρέπει να πάμε σε σύγκρουση καθεστώτων. Ο Τσίπρας πάει να φτιάξει καθεστώς. Αυτό πρέπει να το χτυπήσουμε με ένταση και τσαμπουκά και όποιος κερδίσει».

Ορισμένοι ρώτησαν τη γίνεται με την υπόθεση του Σταύρου Παπασταύρου με τον Σαμαρά να αναφέρει, όπως και αρκετοί συνδαιτημόνες του ότι «απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ισοφαρίσει τον Κατρούγκαλο».

Για την εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο δεν υπήρξε κλίμα ανησυχίας. Οι περισσότεροι εκτίμησαν ότι είναι επικοινωνιακό τέχνασμα και ότι δείχνει «περισσότερο αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ για να πολώσει και να συσπειρώσει τους δικούς του».

Ο Βασίλης Γιόγακας ζήτησε από τον Α. Σαμαρά να «κάνει στην άκρη αυτούς που έχουν πληγώσει κόσμο, όπως τους γιατρούς» χωρίς να διευκρινίσει ποια στελέχη της ΝΔ εννοούσε.

Εφυγε με τα πόδια ο Σαμαράς

Το τραπέζι έγινε στην ταβέρνα «Βασίλης» στην Ερυθραία, και το μενού περιελάμβανε κρεατικά:

Μπιφτέκια και μπριζόλες, σαλάτες και κόκκινο κρασί.

Ο Αντώνης Σαμαράς έφυγε με τα πόδια, καθώς το σπίτι του είναι κοντά και δεσμεύτηκε στους βουλευτές του: «Θα το επαναλάβουμε αυτό το πολιτικό συμπόσιο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δείπνο Αντώνης Σαμαράς βουλευτές ΝΔ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ