Το Ιδρυμα Νιάρχος για τα περί «επιστροφής της δωρεάς του» σε Κεραμεικό και Βραυρώνα - iefimerida.gr

Το Ιδρυμα Νιάρχος για τα περί «επιστροφής της δωρεάς του» σε Κεραμεικό και Βραυρώνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν επέστρεψε η κυβέρνηση δωρεά ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ στο Ιδρυμα Νιάρχος, για τον απlό λόγο ότι το Ιδρυμα δεν είχε εγκρίνει τη σχετική δωρεά για τους αρχαιολογικούς χώρους Κεραμεικού και Βραυρώνας.


Τις διευκρινήσεις και το κατατοπιστικό ιστορικό δίνει ο ίδιος ο Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με επιστολή του στην Καθημερινή μετά τη δημοσίευση άρθρου -που φιλοξενούσε και δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη- στο χθεσινό φύλλο.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Αγουρίδης:


«Kύριε διευθυντά
Με αφορμή άρθρο της κ. Γιούλης Eπτακοίλη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» χθες, Tρίτη 31 Μαρτίου 2015, με τίτλο «Η κυβέρνηση “επιστρέφει” δωρεά 3 εκατ. ευρώ», θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τις ακόλουθες διευκρινίσεις, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, αλλά και για την ορθή ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού της εφημερίδας.


Επιβεβαιώνεται πως, η προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και, συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία του υπουργείου, είχε καταθέσει πρόταση στο Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος προκειμένου το ίδρυμα να στηρίξει οικονομικά, με δωρεά ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, το πιλοτικό σχέδιο για την αναβάθμιση της διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων του Κεραμεικού και της Βραυρώνας. Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο είχε προχωρήσει τότε στη συγκρότηση μιας ειδικής επιτροπής «για την επεξεργασία προτάσεων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, τις δράσεις προβολής τους και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών», στην οποία είχε ανατεθεί και η εκπόνηση του συγκεκριμένου πιλοτικού σχεδίου.


Στο πλαίσιο αυτό, είχε ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη διερεύνηση του πλαισίου μέσα στο οποίο το ίδρυμα θα μπορούσε να συμβάλει οικονομικά στην υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου, η οποία ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε και ως εκ τούτου δεν έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα οποιαδήποτε σχετική δωρεά εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι, ακόμα και στην περίπτωση που εγκρινόταν η σχετική δωρεά από το ίδρυμα, ο ρόλος του ιδρύματος θα ήταν πολύ συγκεκριμένος και σε απόλυτη συνάρτηση με τον κοινωφελή του χαρακτήρα, χωρίς δηλαδή να έχει καμία απολύτως εμπλοκή στην καθεαυτή υλοποίηση του σχεδίου (συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης των χώρων), όπως συμβαίνει, άλλωστε, σε κάθε δωρεά που αυτό πραγματοποιεί.


Με βάση τα παραπάνω και, δεδομένου ότι το Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος δεν έχει εγκρίνει καμία σχετική δωρεά προς το υπουργείο Πολιτισμού για τη στήριξη του συγκεκριμένου πιλοτικού σχεδίου, την οποία το υπουργείο να «επέστρεψε», θεωρούμε πως η επιλογή του τίτλου του άρθρου σας είναι ανακριβής, ενώ παρακαλούμε να γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες και διορθώσεις στο ρεπορτάζ σας, για την ορθή και πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού.
ΓΙΩΡΓΟΣ AΓΟΥΡΙΔΗΣ Μέλος του διοικητικού συμβουλίου
του Iδρύματος Σταύρος Nιάρχος »

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ