«Δικαστήριο» για μοναδικής αξίας ελληνικό άγαλμα στο Βρετανικό μουσείο -Μεταφέρθηκε παράνομα από τη Λιβύη [εικόνα] - iefimerida.gr

«Δικαστήριο» για μοναδικής αξίας ελληνικό άγαλμα στο Βρετανικό μουσείο -Μεταφέρθηκε παράνομα από τη Λιβύη [εικόνα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για πρώτη φορά στήθηκε ένα «δικαστήριο» στο Βρετανικό Μουσείο. Αντικείμενό του, να αποφασίσει για την ιδιοκτησία ενός αγάλματος από την ελληνική αποικία της Κυρήνης.

Ενας δικαστής βρέθηκε στο Βρετανικό Μουσείο για να επιθεωρήσει το μοναδικό στο είδος του γλυπτό αξίας 2 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο μεταφέρθηκε στη χώρα παράνομα από τη Λιβύη. Εκτιμάται ότι το άγαλμα ήρθε στο φως από λαθρανασκαφή στην Κυρήνη, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, και μεταφέρθηκε παράνομα στη Μεγάλη Βρετανία μέσω του Ντουμπάι το 2011.

Το γλυπτό ανακαλύφθηκε στο δυτικό Λονδίνο, σε αποθήκη, από ανθρώπους του τελωνείου δύο χρόνια αργότερα, οι οποίοι και το παρέδωσαν στο Βρετανικό Μουσείο με τη δικαστική απόφαση για την ιδιοκτησία του να εκκρεμεί.

Ο δικαστής Τζον Ζάνι παρέλαβε λεπτομερή ανάλυση για το γλυπτό κατά τη διάρκεια της δίωρης διαδικασίας που έγινε στο μουσείο. Μαζί με δικηγόρους και συμβούλους, ο δικαστής εξέτασε προσεκτικά και άκουσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι σίγουρα ήταν αποτέλεσμα λαθρανασκαφής από την αρχαία ελληνική αποικία της Κυρήνης.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph είναι ένα επιτύμβιο άγαλμα, με το μοναδικό αντίστοιχο δείγμα να βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου. Είναι ύψους περίπου 1,20 μ., απεικονίζει μία γυναίκα που φορά ένα πλούσιο σε πτυχώσεις ιμάτιο, με κουκούλα, ενώ σε κάθε της χέρι έχει βραχιόλι σε σχήμα φιδιού και με το δεξί κρατάει μία κούκλα.

Ο επιμελητής ελληνικών γλυπτών του Βρετανικού Μουσείου, Πίτερ Χιγκς, εκτιμά ότι το γλυπτό απεικονίζει την Περσεφόνη πιθανότατα, ή κάποια αφιερωμένη στη θεά, ενώ πιστεύει ότι προέρχεται από τον 3ο π.Χ. αιώνα. Ηδη οι αρχές της Τρίπολης έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για τον επαναπατρισμό του.

«Δικαστήριο» για μοναδικής αξίας ελληνικό άγαλμα στο Βρετανικό μουσείο -Μεταφέρθηκε παράνομα από τη Λιβύη [εικόνα] | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ άγαλμα Βρετανικό μουσείο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ