Η κυβέρνηση βλέπει συμφωνία με τους εταίρους - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση βλέπει συμφωνία με τους εταίρους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες χωρίς να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Τα μόνα βέβαια είναι πως οι συζητήσεις θα μεταφερθούν στην Αθήνα αλλά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με τους απεσταλμένους των εταίρων να ζητούν περισσότερα στοιχεία, ενώ αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Euro Working Group. Από την πλευρά της η Κομισιόν αναφέρει πως δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα, ωστόσο η μπάλα είναι πλέον στο ελληνικό γήπεδο. Ωστόσο το κρίσιμο Eurogroup που θα ανάψει το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση της Ελλάδα ενδεχομένως να πάει και μετά το Πάσχα, το διάστημα μεταξύ 14 και 17 Απριλίου. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση αισιοδοξεί πως μέχρι το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας θα βρεθεί λύση και θα «αποδεσμευθούν» κάποια εργαλεία ή ακόμα και χρήματα που θα βγάλουν τη χώρα από την οικονομική ασφυξία.

Μαξίμου: Καλό κλίμα με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας

Κύκλοι της κυβέρνησης αναφερόμενοι στην ολοκλήρωση της συνεδρίαση του Brussels Group υποστηρίζουν πως έγιναν σε πολύ καλό κλίμα με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας.

«Οι Έλληνες εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εκτενώς τη λίστα μεταρρυθμίσεων που ετοίμασε η ελληνική κυβέρνηση καθώς και τη λεπτομερή τεκμηρίωσή τους. Έδωσαν επίσης στους εκπροσώπους των θεσμών απαντήσεις σε διευκρινιστικές ερωτήσεις επί των Ελληνικών προτάσεων.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων (fact finding) που εκτυλίσσεται στην Αθήνα. Αύριο Τετάρτη θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.

Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη βούληση της να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με τους θεσμούς, στη βάση ενός πλαισίου που δεν θα εμπεριέχει υφεσιακά μέτρα, αλλά θα διασφαλίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Μάλιστα από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως έως το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις, να συνεδριάσει το Eurogroup και να «αποδεσμευθούν» κάποια εργαλεία ή ακόμα και χρήματα που θα βγάλουν τη χώρα από την οικονομική ασφυξία.

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα συνεχίζονται οι εργασίες

Από πλευράς δανειστών, η τηλεδιάσκεψη του EWG αύριο το μεσημέρι με στόχο να καταγραφεί η κατάσταση.

Από ελληνικής πλευράς σύγκληση Eurogroup με πρώτο διακύβευμα ένα χρηματοδοτικό «γιοφύρι» για αυξημένα έντοκα ή άλλη προσωρινή «διευκόλυνση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανέφερε πως ολοκληρώθηκε η 1η φάση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και η σκυτάλη των συζητήσεων περνάει στην Αθήνα και τα τεχνικά κλιμάκια για ανταλλαγή στοιχείων.

Reuters: Οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν χωρίς συμφωνία

Οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας, ΕΕ και ΔΝΤ στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν χωρίς να υπάρξει συμφωνία για τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters οι συνομιλίες μπορεί να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Το πρακτορείο επικαλείται πηγή που ήταν κοντά στις συνομιλίες και αναφέρει: «η διακοπή των διαπραγματεύσεων δεν είναι ένα σημάδι της ρήξης , αλλά μια ένδειξη των καθυστερήσεων στην πρόοδο των συζητήσεων. Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχιστούν στην Αθήνα την Τετάρτη». Το Reuters αναπαράγει και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι «σημαντικά βήματα προόδου έγιναν. Τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να συλλέγουν δεδομένα στην Αθήνα».

Τουσκ: Πιθανή συμφωνία με την Ελλάδα στα τέλη Απριλίου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι έκανε λόγο για πιθανή συμφωνία με την Ελλάδα στα τέλη Απριλίου και πάντως όχι πριν το Πάσχα. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως η συνεδρίαση του Eurogroup μπορεί να γίνει τελικά μεταξύ 14 και 17 Απριλίου, εξαιτίας τόσο του Πάσχα των καθολικών όσο και των Ορθοδόξων.

Οι αλλαγές στην ΕΚΤ και οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς

Η ελληνική κυβέρνηση, ποντάρει στην πιθανότητα αλλαγής στάσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης για την Ελλάδα. Αύριο αλλάζει η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κάτι το οποίο γίνεται περιοδικά και στη νέα σύνθεση του ΔΣ θα μπει εκτός από την Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία γεγονός που θα αλλάξει τις ισορροπίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ