Μητσοτάκης στη FAZ: Οι δανειστές δεν θα δεχθούν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων - iefimerida.gr

Μητσοτάκης στη FAZ: Οι δανειστές δεν θα δεχθούν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ημέρα μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τους λοιπούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα FAZ και εξαπολύει νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Το άρθρο σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας από τους πλέον διάσημους πρωθυπουργούς της Ευρώπης που αναδύθηκε από τη νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος και αναφέρεται σε ένα αστείο που φέρεται να είπε κάποτε σε ιδιωτική συζήτηση ο πρώην Καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ: "Τι έχουν κοινό ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ; το κομμουνιστικό τους παρελθόν".

Το αν θα το βρει αστείο ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεν το γνωρίζουμε αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση τη FAZ, τη Δευτέρα, όμως, πολύ θα ήθελε να μπορούσε να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα σε ό,τι αφορά το πρόγραμμά του. Από τη μια, σημειώνει το άρθρο, ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να ενημερώσει τη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, την ώρα που, στην ουσία, οι προεκλογικές εξαγγελίες της 25ης Ιανουαρίου έχουν πάψει να ισχύουν και από την άλλη να "απαλύνει" τις δυσάρεστες απαιτήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμετώπιση με μια σύγκρουση: από τη μια βρίσκεται η πολιτική πραγματικότητα και από την άλλη οι προεκλογικές υποσχέσεις της. Χρειάστηκε να περιμένουν ένα μήνα μέχρι να υπογράψουν την επέκταση της δανειακής σύμβασης με τους εταίρους, αλλά δεν την φέρνει στη Βουλή γιατί δεν είναι σίγουρη πως θα υποστηριχθεί από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».

Η FAZ σημειώνει πως ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πρόσφατα βρισκόταν σε ένα νευραλγικό υπουργό (Διοικητικής Μεταρρύθμισης) και θεωρείται ως πιθανός διάδοχος του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία. Ο ίδιος, πάντως, αρνείται να απαντήσει σε αυτές τις εκτιμήσεις και εκφράζει την προσδοκία του ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να γίνει ξανά κυβέρνηση. «Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει σύντομα. Είτε θα υποβάλει ένα πακέτο που θα περιλαμβάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις ή θα ξεμείνει η Ελλάδα από μετρητά μέχρι το Πάσχα».

Όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις. Οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε εμπειρία, ούτε ικανότητες». Ο αρθρογράφος, θέλοντας να κάνει το δικηγόρο του διαβόλου, σημειώνει πως οι αντίπαλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσαν να αντιτάξουν πως είναι ο γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αδερφός της Ντόρας Μπακογιάννη. Προέρχεται από μια πλούσια και σημαίνουσα οικογένεια. Σπούδασε στο Χάρβαρντ (το πτυχίο του βρίσκεται σε εμφανές σημείο στο γραφείο του) και ποτέ δεν αντιμετώπισε υπαρξιακές ανησυχίες στη ζωή του. Πολλοί Έλληνες, δε, τον τοποθετούν στην «αφρόκρεμα» της χώρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της FAZ, ο κ. Μητσοτάκης λέει πως οι δανειστές δεν θα αποδεχθούν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων της Αθήνας ως προϋπόθεση για να πάρουμε χρήματα. Μάλιστα, κρίνει πως είναι εξαιρετικά απίθανο να γίνει δεκτή η λίστα που κατέθεσε η Αθήνα τη Δευτέρα – μια λίστα που έτσι και αλλιώς έχει επικριθεί αρκετά ως ανεπαρκής.

«Ελπίζω η κυβέρνηση να φέρει ένα πραγματικό νομοσχέδιο με μεταρρυθμίσεις στη Βουλή, ως απόδειξη ότι η πλειοψηφία τις εγκρίνει. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο». Πάντως, πιστεύει πως ένα σημαντικό μέρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποστηρίξεις τις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα έχει την πλειοψηφία. Παράλληλα σημειώνει πως έχει χαθεί ήδη ένας μήνας από τη στιγμή που υπογράφηκε η 4μηνη παράταση και η Ελλάδα δεν έχει παραδώσει ακόμη μια λίστα με μεταρρυθμίσεις, ενώ τόνισε πως η διαδικασία δεν έχει αλλάξει. Πάλι υπάρχει Τρόικα για την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων, πριν αυτές φτάσουν στην Ευρωομάδα η οποία αποφασίζει για την εκταμίευση της βοήθειας. Στο μεταξύ, όμως, η αβεβαιότητα στην Ελλάδα είναι έντονη: «Όλες οι επενδύσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό έχουν αναβληθεί. Οι τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν καταστροφικές για την πραγματική οικονομία. Οδεύουμε πίσω στην ύφεση. Η ανεργία θα αυξηθεί. Το πρωτογενές πλεόνασμα συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς, η κυβέρνηση έχει αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές τους, τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει, ενώ τα μηνύματα που είχε στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τους φορολογούμενους ήταν αντιφατικά με αποτέλεσμα τώρα να μην πληρώνει κανένας φόρους».

Τέλος, άσκησε κριτική και στον Γιάνη Βαρουφάκη χαρακτηρίζοντάς τον αλαζόνα που δεν σέβεται τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ειδικά από τη στιγμή που διέρρευσε εμπιστευτικά έγγραφα. Δίνει, όπως είπε, την εντύπωση πως δεν φροντίζει τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τη δική του προβολή Εξ ου και καθημερινά δίνει δύο-τρεις συνεντεύξεις, αλλά κανείς δεν καταλαβαίνει για τι πράγμα μιλάει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ