Goldman Sachs: Πιθανή η παράταση των διαπραγματεύσεων ως τον Ιούνιο - iefimerida.gr

Goldman Sachs: Πιθανή η παράταση των διαπραγματεύσεων ως τον Ιούνιο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αβέβαιη θεωρεί η Goldman Sachs την άμεση κατάληξη των διαβουλεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές της, επικαλούμενη τις εκτιμήσεις παραγόντων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τους οποίους συνομίλησε.

Σύμφωνα με τη G.S. αν και υπάρχουν κίνητρα και στις δύο πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας, η διαδικασία είναι πολύ πολύπλοκη και ο χρόνος εξαιρετικά περιορισμένος. Οι τραπεζικοί παράγοντες αναμένουν, μάλιστα, ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν ως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο- όπου υπάρχουν οι πρώτες λήξεις ομολόγων της ΕΚΤ- υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Η άποψη της G.S. είναι ότι αν και αυτές οι ανάγκες είναι σχετικά περιορισμένες, θα χρειαστεί μια πιο ελαστική αντιμετώπιση του θέματος από τους δανειστές (σ.σ. προφανώς υπονοεί την πιο χαλαρή στάση της ΕΚΤ), σε αντάλλαγμα αξιόπιστων προτάσεων από την Αθήνα. Αυτό που δημιουργεί αίσθηση είναι, πάντως, ότι οι τραπεζικοί παράγοντες που επικαλείται η G.S. θεωρούν ότι για να επιτευχθεί η συμφωνία, ενδεχομένως θα χρειαστεί μια ευρύτερη συνεργασία εντός του Κοινοβουλίου.

Όσον αφορά στην κατάσταση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, η G.S. εκτιμά από τις συναντήσεις που έκανε στην Αθήνα, ότι το κύμα των εκροών καταθέσεων ανακόπηκε τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα το Μάρτιο η φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες να διαμορφώνεται στα 2-3 δις ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις εγχώριων τραπεζιτών, το 50- 60% αυτών των καταθέσεων θα επιστρέψει μόλις σταθεροποιηθεί το εξωτερικό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ