Βρετανός μεγαλοεπενδυτής: Η Ελλάδα φταίει που πέφτει το ευρώ - iefimerida.gr

Βρετανός μεγαλοεπενδυτής: Η Ελλάδα φταίει που πέφτει το ευρώ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ευρώ σημειώνει πτώση σήμερα και αυτό οφείλεται στην Ελλάδα, αναφέρει ο Τζέρεμι Κουκ, επικεφαλής οικονομολόγος της βραβευμένης επενδυτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στη μεταφορά συναλλάγματος «World First».

Ο Κουκ σχολιάζοντας τη χθεσινή κόλαση στο ελληνικό κοινοβούλιο αναφέρει ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι «η έλλειψη προόδου της Ελλάδας αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις πληγώνει το ευρώ».

Σημειώνεται ότι την άποψη αυτή ενστερνίζεται και ο Guardian, σε άρθρο του οποίου αναφερόταν νωρίτερα: «Το ευρώ σημείωσε νέα πτώση το πρωί μετά την αποτυχία της Ελλάδας να συμφωνήσει σε ένα πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων με τους πιστωτές της τη Δευτέρα, όπως ήλπιζαν. Το ενιαίο νόμισμα έπεσε μισό λεπτό έναντι του αμερικανικού δολαρίου, χτυπώντας τα 1,078 δολάρια, ως αντίδραση των επενδυτών στα χθεσινοβραδινά γεγονότα στο αθηναϊκό κοινοβούλιο και την προοπτική για συνέχεια του αδιεξόδου».

Χθες διαπιστώσαμε ότι Ελλάδα και πιστωτές είναι πολύ μακριά

Ο Κουκ εκτιμά από την πλευρά του, με κείμενό στο site της World First:

«Η χθεσινή βραδιά μας έδειξε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι αρχιτέκτονες του ελληνικού προγράμματος διάσωσης παραμένουν πολύ μακριά από αυτό που χρειάζεται να γίνει και μπορεί να γίνει για την οικονομία της Ελλάδας.

»Για κάθε θέμα της ατζέντας που η λιτότητα και το πρόγραμμα διάσωσης απαιτούν, η Ελλάδα εκφέρει διαφωνίες. Το πρόγραμμα καλεί για αύξηση του ΦΠΑ στον τομέα του τουρισμού, η ελληνική κυβέρνηση λέει όχι. Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό απορρίφθηκαν και οι μισθοί στον Δημόσιο τομέα παραμένουν υπό προστασία.

»Το αποτέλεσμα σε ευρύτερο επίπεδο είναι πως το πλεόνασμα του προϋπολογισμού -η διαφορά δηλαδή σε αυτό που η κυβέρνηση δαπανά και σε αυτό που λαμβάνει από τη φορολογία- θα πρέπει να είναι στο 3% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος και 4% για το επόμενο, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Η Ελλάδα λέει ότι μπορεί να το κάνει 1,5%.

»Γνωρίζαμε ότι αυτά ήταν ακατέργαστες σκέψεις και για τις δύο πλευρές για αρκετό καιρό τώρα κι έτσι, αυτό που έκαναν οι τελευταίες 24 ώρες ήταν να μας δείξουν τώρα πολύ απλά πόσο αργά προχωρούν αυτές οι διαπραγματεύσεις. Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ελληνική βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς τού είπε: “αν αγγίξετε τις καταθέσεις, αν οδηγήσετε τη χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη, αν επιβάλλετε περισσότερους φόρους, θα σταθούμε απέναντί σας”, αλλά «αν θέλετε να σώσουμε αυτή τη χώρα μαζί, θα σας στηρίξουμε”. Κανείς δεν είναι σίγουρος πού ακριβώς βρίσκεται ο Τσίπρας.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πού ακριβώς βρίσκεται ο Τσίπρας αναφορικά με τη διαπραγμάτευση

»Το ευρώ έπεσε ακόμη πιο χαμηλά σήμερα το πρωί εξ αιτίας αυτής της έλλειψης προόδου, παρά τα κάποια ισχυρά δεδομένα και στοιχεία από τη Γερμανία τις τελευταίες 24 ώρες. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,5% μέσα στον προηγούμενο μήνα, πιο πάνω από το 0,4% που περίμεναν οι αγορές, ενώ σήμερα το πρωί οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,6% σε ετήσια βάση έναντι του 3,4% που αναμενόταν. Αν και ακούγεται πως ασχολούμαστε μόνο με μία πτυχή (του προβλήματος), δεν είναι η Γερμανία για την οποία ανησυχούμε, και θα ήμασταν ακόμη πιο αισιόδοξοι για την ευημερία του κοινού νομίσματος, αν και η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία ή η Ιταλία σημείωναν τους ίδιους αριθμούς».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα ευρώ πτώση μεταρρυθμίσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ