Berenberg: Η Ελλάδα έχει μάταιες ελπίδες για χρήματα από τη Ρωσία - iefimerida.gr

Berenberg: Η Ελλάδα έχει μάταιες ελπίδες για χρήματα από τη Ρωσία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια ακόμη αιχμηρή, από άποψη διατυπώσεων, ανάλυση για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, προχώρησε την Τρίτη η τράπεζα Berenberg. Σε συνέχεια των προηγούμενων αναλύσεών της κάνει λόγο για «σαπουνόφουσκα του ΣΥΡΙΖΑ» και εστιάζει τις ελπίδες που γεννάει η προσέγγιση στη Μόσχα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα ενδέχεται να ξεμείνει από χρήματα σε λιγότερο από ένα μήνα, ως εκ τούτου δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Παρά ταύτα, παραμένει μακριά από μια συμφωνία με τους πιστωτές της, προφανώς γιατί παίζει ένα παιχνίδι εκμετάλλευσης στο οποίο η σκόπιμη μικροπολιτική φαίνεται να συνδυάζεται με την απειρία και την ανικανότητα. Το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων που συζητήθηκε ανάμεσα στους Έλληνες αξιωματούχους και τους πιστωτές κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολείπεται κατά πολύ αυτού που οι πιστωτές θα μπορούσαν να δεχθούν. Αντί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις συντάξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αυξήσει τα έσοδα του κατά τρία δισεκατομμύρια ευρώ από φέτος με την επιβολή φόρων, προσαρμογές των απαλλαγών από τον ΦΠΑ, αλλαγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας. Η επιβολή φόρων δίχως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα είναι ό,τι χειρότερο. Γι' αυτό και οι πιστωτές, ορθώς, επιμένουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, οι θεσμοί συμμερίζονται την άποψή μας πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% δεν είναι ρεαλιστικός, λόγω της ζημιάς που προκλήθηκε από τη νέα κυβέρνηση στην εμπιστοσύνη και στα φορολογικά έσοδα. Οι αγορές εξακολουθούν σταθερά να κλείνουν την πόρτα στην Ελλάδα, το 3ετές ομόλογο βρίσκεται στο 20% και ο Fitch υποβίβασε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από το Β στο CCC, την περασμένη Παρασκευή».

Η Ρωσία

Όσο για την περιβόητη βοήθεια από τη Ρωσία, η Berenberg σημειώνει: «Κατά την άποψή μας είναι μάταιη η επίκληση των αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ στη Ρωσία για οικονομική βοήθεια. Η Ρωσία δεν έχει την πολυτέλεια να στηρίξει την Ελλάδα που χρειάζεται σημαντική οικονομική βοήθεια. Αντ' αυτού τέτοιου είδους σήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά στις σχέσεις με τη μοναδική πηγή βοήθειας της Ελλάδας, την Ευρωζώνη. Περιμένουμε από την Ελλάδα, τελικά, να συνταχθεί, αλλά εντωμεταξύ θα χαθεί περισσότερος χρόνος θα χαθεί με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές τράπεζες να αποδυναμωθούν ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα να μην πνεύσει ούριος άνεμος στην Ευρωζώνη. Η επόμενη επίσημη συνεδρίαση της Ευρωομάδας δεν προβλέπεται να αποφασιστεί πριν από τις 24 Απριλίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Berenberg Bank ΡΩΣΙΑ Ευρωζώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ