Τσίπρας στο ρωσικό TASS: Θα έρθει η άνοιξη στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας - iefimerida.gr

Τσίπρας στο ρωσικό TASS: Θα έρθει η άνοιξη στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το επικείμενο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία και τη συνακόλουθη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει μπει στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών και του Βερολίνου, η συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο ρωσικό πρακτορείο TΑSS αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αναλύσεων.

Σε αυτή την αποκλειστική συνέντευξη ο κ. Τσίπρας τάσσεται ευθέως κατά των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας λόγω των έκρυθμων γεγονότων στην Ουκρανία. Μάλιστα, τις χαρακτηρίζει ως «ένα δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά». Παράλληλα, ανέπτυξε την άποψη των υπάρχουν ελπίδες να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών (Ελλάδας-Ρωσίας) σε ένα νέο επίπεδο.

«Μπορούμε να διαμορφώσουμε μια ουσιαστική συνεργασία που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εξάγει τα γεωργικά της αγαθά στη Ρωσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, «τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια επιδείνωση στις σχέσεις από τη στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε ό,τι χρειαζόταν για να αποτρέψει τις παράλογες κυρώσεις στη Ρωσία. Το αποτέλεσμα αυτού του εμπάργκο, και για τα ελληνικά προϊόντα, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην ελληνική οικονομία».

Τι είπα στον Τουσκ

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε πως άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του έλαβε ένα μήνυμα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόλαντ Τουσκ που «σχεδόν θεωρούσε δεδομένη την ελληνική θέση για τις κυρώσεις. Του τηλεφώνησα, όπως και στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και τους είπα ''μην θεωρείτε τη θέση της Ελλάδας ως δεδομένη, η κατάσταση έχει αλλάξει και τώρα υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στη χώρα. Θα πρέπει να μας ρωτάτε τι πάρετε τέτοιες αποφάσεις».

Διαφωνούμε με τις κυρώσεις

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε μια ξεκάθαρη άποψη για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας: «Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις. Πιστεύω πως είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά. Είμαι της άποψης ότι χρειάζεται διάλογος και διπλωματία. Θα πρέπει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να βρούμε λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα». Συνάμα, επισήμανε πως ο οικονομικός πόλεμος είναι μια «αδιέξοδη πολιτική».

«Είμαι υπέρ της διπλωματίας. Πιστεύω πως η συμφωνία του Μινσκ ήταν μια σημαντική επιτυχία. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να τερματιστεί η ένταση στην Ουκρανία». Ο κ. Τσίπρας προχώρησε και σε μια μικρή αποκάλυψη, καθώς όπως είπα κατά τη διάρκεια της πρώτη του επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Μαρτίου, ρώτησε κάποιους εξ αυτών: «Πείτε μου, πώς φαντάζεστε τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη; Την βλέπετε με τη Ρωσία στην απέναντι πλευρά ή με τη Ρωσία σε μια διαδικασία διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης; Δεν έλαβα καμία απάντηση. Κατά την άποψή μου, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία».

Η άνοιξη στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας

Ωστόσο, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Έλληνα πρωθυπουργού στο ρωσικό πρακτορείο TASS τίθενται τα πιο σοβαρά σημεία που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Υπάρχει η δυνατότητα για την αληθινή επαναφορά των σχέσεών μας και να δοθεί μια νέα ώθηση ανάμεσα στις δύο χώρες που έχουν βαθιές ρίζες στην Ιστορία και έχουν σφυρηλατηθεί από την κοινή πάλη των λαών μας. Τα προηγούμενα χρόνια δεν ξέρω αν οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία ήταν σαν τον χειμώνα της Σιβηρίας, αλλά είχαμε χειμώνα και τώρα έχουμε άνοιξη και πρέπει να υποστηρίξουμε την άνοιξη μιας αληθινής βελτίωσης των σχέσεων. Είμαστε σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον με ιδιαίτερες εντάσεις, έχουμε κοινές προκλήσεις και θα πρέπει να δούμε πώς θα τις διαχειριστούμε».

Ο κ. Τσίπρας εξειδικεύοντας τους τομείς στους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει στενότερη συνεργασία, τόνισε: «Θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία σε πολλούς τομείς – την οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο, την αγροτική ανάπτυξη, τον πολιτισμό και τον τουρισμό και να βρούμε πού μπορεί ο ένας να βοηθήσει τον άλλον. Η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, μπορεί να γίνει ο σύνδεσμος και η γέφυρα της Ρωσίας με τη Δύση».

Όσο για το επικείμενο ταξίδι του στη Μόσχα, επισήμανε: «Εκτός από την πολύ σημαντική συνάντηση που θα έχω με τον κ. Πούτιν και τον κ. Μεντβέντεφ και τον Πατριάρχη της Μόσχας, θα μιλήσω στο κεντρικό Πανεπιστήμιο της χώρας. Υπάρχει, νομίζω, μια πιθανότητα ανταλλαγής και συνεργασίας σε επίπεδο ελληνικών και ρωσικών πανεπιστημίων κάτι που θα αυξήσει τις αμοιβαίες σχέσεις μας».

Τέλος, ο κ.Τσίπρας τόνισε πως το 2016 θα υπάρξει μια σημαντική πιθανότητα να αναπτυχθούν ουσιαστικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία. «Το 2015 θα γιορτάσουμε από κοινού την 70η επέτειο από τη μεγάλη νίκη των λαών κατά του φασισμού και του ναζισμού. Αυτή η επέτειος είναι πολύ σημαντική τόσο για τη Ρωσία, όσο και για την Ελλάδα. Οι λαοί μας σφυρηλάτησαν αδελφικές σχέσεις και πάλεψαν από κοινού σε κρίσιμες και σημαντικές ιστορικές στιγμές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας ΡΩΣΙΑ εμπάργκο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ