To IIF αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους - iefimerida.gr

To IIF αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη μείωση του ελληνικού Χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, ακόμα και με την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και τη συμμετοχή των ιδιωτών, βάζει το Διεθνές Ινστιτούτο Τραπεζών σε Έκθεση του, προσθέτοντας και τη δική του "φωνή" σε όσα ακούγονται τα τελευταία 24ωρα για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την εν λόγω Έκθεση, λόγω του PSI το καθαρό Χρέος της Ελλάδας θα υποχωρήσει στο 122% το 2015 και στο 98% το 2020. Ωστόσο, το εάν θα μειώνεται το Χρέος κατά 5% μεσοσταθμικά έως το 2020 θα εξαρτηθεί από την ακρίβεια των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για:

-πρωτογενή πλεονάσματα 6% και πάνω μετά το 2014

-ανάπτυξη 2,2% κατά μέσο όρο έως το 2020

-έσοδα 50 δισ από αποκρατικοποιήσεις

Οι παραπάνω διαπιστώσεις και επισημάνσεις έρχονται σε μια περίοδο όπου αναδεικνύονται οι δυσκολίες εφαρμογής του Προγράμματος Προσαρμογής αλλά και των επιπτώσεων του. Επί της ουσίας η ένταση των μέτρων λιτότητας επιτείνει την ύφεση, η οποία με τη σειρά της συμπιέζει ακόμα περισσότερο τα έσοδα από τα σκληρά φορολογικά μέτρα, ανατροφοδοτώντας το φαύλο κύκλο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πολύ απλά ότι υπό αυτές τις συνθήκες ούτε πρωτογενή πλεονάσματα τέτοιου ύψους μπορούν να επιτευχθούν ούτε βέβαια ρυθμοί ανάπτυξης τέτοιου μεγέθους, όταν μάλιστα ο διεθνής περίγυρος "μυρίζει" οικονομική επιβράδυνση.

Ειδικά όσον αφορά στη συμμετοχή των ιδιωτών, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο 80%, το Διεθνές Ινστιτούτο σημειώνει ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, συμπληρώνοντας ότι έως τώρα υπάρχει καλή παρουσία και ενθαρρυντικές ενδείξεις για ισχυρή συμμετοχή. Ήδη πολλές τράπεζες έχουν διαγράψει 21- 38% ή και παραπάνω επί της αξίας των ομολόγων που έχουν, με τη DEUTSCHE BANK να εκτιμά ότι οι διαγραφές θα ξεπεράσουν το 21%.

Η Έκθεση του IIF λέει, όμως κι άλλα, κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στα νέα μέτρα της Κυβέρνησης αλλά και στο τι απαιτείται για να μπει η ελληνική οικονομία σε τροχιά εξυγίανσης. Κατ' αρχήν ο Οργανισμός επιβεβαιώνει την αίσθηση αλλά και τις πληροφορίες ότι το "πακέτο" παραμένει ανοικτό προς συμπλήρωση από τους επικεφαλής της Τρόικας, καθώς ο κ. Τόμσεν και η παρέα του θα πρέπει να συμφωνήσουν για το καθαρό δημοσιονομικό όφελος των νέων παρεμβάσεων. Σε κάθε περίπτωση, για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, σύμφωνα με τον Οργανισμό, πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων. Εξίσου σημαντική είναι η ένταση των προσπαθειών κατά της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας μάλιστα ότι με τους φορολογικούς συντελεστές ήδη πάνω από το μέσο της Ευρωζώνης, περαιτέρω αυξήσεις συντελεστών θα επιδεινώσουν τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, εξασθενώντας περαιτέρω τις ήδη εύθραυστες προοπτικές για την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Όσον αφορά στη... συνταγή των μεταρρυθμίσεων είναι η γνωστή: περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, η απορρύθμιση Τουρισμού, λιανικού εμπορίου, ενέργειας κ.λ.π, η βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

Γιώργος Παππούς

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ