Κινεζικά ΜΜΕ: Γιατί δεν είναι εύκολη η μάχη με τη διαφθορά στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Κινεζικά ΜΜΕ: Γιατί δεν είναι εύκολη η μάχη με τη διαφθορά στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κυβέρνηση διακηρύττει πως θα ξεκινήσει πόλεμο κατά της διαφθοράς που στοιχίζει 100 δισεκατομμύρια ευρώ, κατ' έτος, στη χώρα. Κι όμως, παρά τις διαβεβαιώσεις, ο σκεπτικισμός για το αποτέλεσμα που θα έχουν οι συντονισμένες δράσεις, παραμένει.

Το κινεζικό πρακτορείο Xinhua προσπαθεί να διεισδύσει στα άδυτα της πλέον διαδεδομένης πρακτικής στην Ελλάδα: της διαφθοράς. Το άρθρο σημειώνει πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργήθηκε χαρτοφυλάκιο που θα ασχολείται αποκλειστικά με τη διαφθορά, με τον Παναγιώτη Νικολούδη να γίνεται ο πρώτος υπουργός που αναλαμβάνει τέτοια καθήκοντα που φτάνουν στα όρια της σταυροφορίας.

Μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή, ο κ. Νικολούδης επισήμανε πως η παρούσα κυβέρνηση αναμένεται να ανακτήσει τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσα σε λίγους μήνες, από την καταπολέμηση της διαφθοράς σε συγκεκριμένους τομείς. Για τους Έλληνες εμπειρογνώμονες, ακόμη και αν η κυβέρνηση τα καταφέρει, αυτή η νίκη θα είναι σαν μια σταγόνα στον ωκεανό από τη στιγμή που η παραοικονομία στην Ελλάδα αγγίζει, ετησίως, τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ και η φοροδιαφυγή τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Νικολούδης θέτει ως πρωταρχικό στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο φαίνεται.

«Μια ελίτ πλούσιων επιχειρηματιών κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει γίνει το σήμα στην πολιτική και οικονομική ζωή της Ελλάδας καλλιεργώντας στενούς δεσμούς με το πολιτικό σύστημα. Οι ολιγάρχες στην Ελλάδα έχουν πετύχει επικερδή συμβόλαια, διατηρούν κρίσιμους τομείς στην οικονομία, αποφεύγουν τους φόρους και τις ποινικές διώξεις για τις παράνομες ενέργειές τους», αναφέρει το άρθρο.

Δεν είναι μάγος

Ο Νικολούδης δηλώνει ευθαρσώς πως δεν είναι μάγος για να κάνει θαύματα εν μια νυκτί, αλλά υπόσχεται ότι θα δείξει αποφασιστικότητα και ότι θα δώσει το καλό παράδειγμα για να εμπνεύσει τους απλούς ανθρώπους να συμμετάσχουν στη νέα προσπάθεια. Και πάλι, όμως, οι Έλληνες εμπειρογνώμονες στέκονται με σκεπτικισμό στο όλο εγχείρημα. Ο Γιώργος Σούρλας, πρώην γενικός γραμματέας διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, είπε Xinhua ότι η διαφθορά είναι «όχι μόνο ένα οικονομικό ζήτημα, αλλά ένα πρόβλημα στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κάποια πρόοδος, αλλά ακόμη έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε».

Το άρθρο υπενθυμίζει πως η Ελλάδα, για το 2014, βρίσκεται στην 69η θέση του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας. Το 2012 βρέθηκε στην 94η θέση μεταξύ 180 χωρών. Επτά στις δέκα περιπτώσεις διαφθοράς έχουν να κάνουν με τις εφορίες, τις δημόσιες υπηρεσίες και τα κρατικά νοσοκομεία.

«Το κύριο πρόβλημα ήταν η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς - και στη συνέχεια μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα υλοποιηθούν μέσω αποτελεσματικών μηχανισμών. Επίσης και η έλλειψη μιας κουλτούρας κατά της διαφθοράς στην ελληνική κοινωνία», σημειώνει ο κ. Σούρλας ο οποίος δεν παρέλειψε να χαιρετήσει τη δημιουργία ενός υπουργείου που θα ασχολείται εξ ολοκλήρου με το αντικείμενο.

Αποσπασματική προσπάθεια

Κατά τον βοηθό καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Ηλία Γεωργαντά, «η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αποσπασματική και σίγουρα λείπει η σταθερότητα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα στις βασικές της προτεραιότητες, αλλά θα είναι μια πολύ δύσκολη μάχη. Πρέπει να ενισχυθεί το νομοθετικό και διοικητικό πλαίσιο για την πρόληψη της διαφθοράς. Το φάρμακο κατά της διαφθοράς είναι η διαφάνεια».

Το άρθρο καταλήγει με τις τρανές περιπτώσεις που τελικά ξεσκεπάστηκαν και βρήκαν -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- το δρόμο της δικαιοσύνης. Η υπόθεση Τσοχατζόπουλου, η καταδίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ και η περίπτωση της Siemens και των εξοπλιστικών, είναι κάποιες από αυτές.

Από την άλλη, όμως, η ανησυχία είναι ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να λύσει το θέμα της μακροοικονομικής διαχείρισης και να πετύχει δημοσιονομική σταθερότητα, μπορεί να χάσει την εστίασή της σε μια καλά σχεδιασμένη εκστρατεία ενάντια στη διαφθορά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ