Διαβεβαιώσεις Ολάντ σε Μέρκελ για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με φόντο την ήττα στις περιφερειακές εκλογές - iefimerida.gr

Διαβεβαιώσεις Ολάντ σε Μέρκελ για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με φόντο την ήττα στις περιφερειακές εκλογές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του γαλλο-γερμανικού συμβουλίου, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, να διαβεβαιώνει την Ανγκελα Μέρκελ πως θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις εξυγίανσης, παρά την ήττα στις περιφερειακές εκλογές της χώρας του.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, αν και θα συμμετάσχει αρχικά στη συνεδρίαση του συμβουλίου και έπειτα θα μετέβαινε στην Φρανκφούρτη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αποφάσισε να παραμείνει στο Παρίσι, ώστε να αναζωογονήσει τον διαλόγο με την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία βγήκε κατακερματισμένη από αυτήν την τέταρτη σε έναν χρόνο εκλογική αναμέτρηση, με την αριστερή πτέρυγα να απαιτεί επιτακτικά μία αλλαγή πολιτικής προς τα αριστερά.

Την ίδια ώρα, ο Φρανσουά Ολάντ θα διαβεβαιώνει την Γερμανίδα καγκελάριο ότι έχει την πρόθεση να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο Γάλλος πρόεδρος παρουσιάζεται αισιόδοξος για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του και τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% το 2017 και την μείωση των ποσοστών της ανεργίας.

«Υπάρχει στα Γερμανία μία ισχυρή πεποίθηση ότι η Γαλλία εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις...πρέπει να δείξουμε ότι η διαδικασία προχωρεί όποια και αν είναι τα εκλογικά αποτελέσματα, ότι αυτά δεν αλλάζουν τα προγράμματα των μεταρρυθμίσεων, το αντίθετο», αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα περιλαμβάνει λίστα γαλλο-γερμανικών επενδυτικών προγραμμάτων για την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου επενδύσεων, το λεγόμενο σχέδιο «Γιούνκερ».

Για «εγωιστική αδιαλλαξία» της Γερμανίας που «βυθίζει την Ευρώπη στον αποπληθωρισμό», έκανε λόγο ο επικεφαλής του γαλλικού κόμματος της Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Το γαλλο-γερμανικό υπουργικό συμβούλιο θα προωθήσει σειρά κοινών προγραμμάτων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Επειτα από διαπραγματεύσεις ετών, αναμένεται ανακοίνωση για την υλοποίηση στη Γαλλία του κοινού προγράμματος ενός 3ου δορυφόρου παρακολούθησης τρίτης γενιάς (CSO, Composante Spatiale Optique), στο οποίο η Γερμανία θα συμμετάσχει με μία επένδυση 210 εκατομμυρίων ευρώ επί συνολικού κόστους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο γαλλο-γερμανικό τραπέζι αναμένεται να συμφωνήθεί η ανάπτυξη νέας γενιάς μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MALE (Moyenne Alritude Longue Endurance) στον ορίζοντα 2020-2025, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο, οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα έχουν κυρίαρχη θέση στην ημερήσια διάταξη, όπως και τα αμυντικά θέματα εν όψει της συνάντησης της ομάδας της Βαϊμάρης (υπουργοί Άμυνας Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας) και της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής (25-26 Ιουνίου) που θα είναι αφιερωμένη στην κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας.

Μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου στο Παρίσι, η συντριβή του A-320 της Germanwings στις γαλλικές Αλπεις έδωσε νέα ευκαιρία στους Μέρκελ και Ολάντ να επιβεβαιώσουν την ισχυρή τους σχέση.

«Οι τραγωδίες του Charlie Hebdo και το αεροπορικό δυστύχημα μάς έφεραν ακόμη πιο κοντά», τόνισε σε πρόσφατη δήλωσή του ο Μίχαελ Ροτ, Γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αρμόδιος για τις γαλλο-γερμανικές σχέσεις, ενώ σύμβουλος του Φρανσουά Ολάντ διαπίστωνε την δημιουργία μίας «αυθόρμητης στενής προσωπικής σχέσης» ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ