Αποκάλυψη: Υπάρχει και δεύτερη λίστα μεταρρυθμίσεων – Το plan B σε περίπτωση εμπλοκής - iefimerida.gr

Αποκάλυψη: Υπάρχει και δεύτερη λίστα μεταρρυθμίσεων – Το plan B σε περίπτωση εμπλοκής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Και δεύτερη-back up- λίστα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει στείλει η Αθήνα στις Βρυξέλλες, με προφανή στόχο να αποφύγει την εμπλοκή και να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνει, πάντως, πως ούτε σε αυτή τη λίστα υπάρχει πρόβλεψη αύξησης του ΦΠΑ έστω σε κάποια «πλούσια» νησιά.

«Υπάρχει πρόβλημα στην εισπραξιμότητα. Πώς είναι δυνατόν με διπλασιασμό του τουρισμού στη Μύκονο, για παράδειγμα, να έχουμε μείωση των εσόδων του ΦΠΑ κατά 30%; Δεν σκεφτόμαστε αύξηση συντελεστή, αλλά την είσπραξη του», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι και η on line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΔΕ απαιτεί μήνες, κάτι που καθιστά αναγκαία την άμεση ενίσχυση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ με άλλους τρόπους.

Ο ίδιος διέψευσε ότι υπάρχει σκέψη για fat tax, δηλαδή φόρου σε τρόφιμα με λιπαρά και ζάχαρη, ενώ όσον αφορά στους ΕΦΚ σε τσιγάρα- ποτά, επί του παρόντος δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση τους.

Αινιγματικός ήταν ο ίδιος αξιωματούχος ως προς την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, αφού αν και παραδέχθηκε ότι ο φόρος πρέπει να αλλάξει κι ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης, συμπλήρωσε ότι «εάν δεν υπάρξει παρέμβαση, κάτι που υπάρχει μένει ως έχει», κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι για να εφαρμοστεί ο ΦΜΑΠ, θα πρέπει να νομοθετηθεί εγκαίρως το νέο πλαίσιο. Σταδιακή θα είναι και η επαναφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν έχει συσταθεί καν ειδική Ομάδα Εργασίας για την επεξεργασία της νέας φορολογικής κλίμακας.

Με φόντο τα σενάρια για «κραχ» στα κρατικά ταμεία αν δεν γίνουν εγκαίρως οι «ενέσεις» ρευστότητας από τους Ευρωπαίους, ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η δόση των 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, θα πληρωθεί κανονικά στις 9 Απριλίου. Το πρώτο τεστ θα είναι, πάντως, μια ημέρα νωρίτερα, αφού θα πρέπει να βρεθούν περίπου 750 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του μεριδίου των ξένων επενδυτών, στην έκδοση των εντόκων γραμματίων για την ανανέωση 1,4 δισ ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ λίστα μεταρρυθμίσεων ΔΝΤ ΦΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ