Αγωνία για τις αντοχές των κρατικών ταμείων το επόμενο 15νθήμερο -Τι πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα - iefimerida.gr

Αγωνία για τις αντοχές των κρατικών ταμείων το επόμενο 15νθήμερο -Τι πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ευρώ ευρώ ή μάλλον λεπτό λεπτό, μετράνε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στον ΟΔΔΗΧ το θησαυροφυλάκιο του Κράτους, με ορατά τα σημάδια αγωνίας για το πώς θα καλυφθούν χωρίς πρόβλημα οι υποχρεώσεις του επόμενου 15νθήμερου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνουν έμπειροι αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου, ο Απρίλιος υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν «χαλαρός» μήνας, αφού ούτε οι πληρωμές τόκων είναι μεγάλες- περίπου 200 εκατ. ευρώ- ούτε οι πληρωμές στο ΔΝΤ απαγορευτικές. Υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως, η ανταπόκριση στις υποχρεώσεις είναι πρόκληση.

Ο «Γολγοθάς» για τα κρατικά ταμεία αρχίζει πριν καν μπει ο Απρίλιος. Στην εκπνοή του Μαρτίου, θα πρέπει να πληρωθούν για μισθούς και συντάξεις 1,1 δισ ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά καλύπτονται οριακά από τα repos με τα ρευστά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου. Στις 8 Απριλίου υπάρχει έκδοση εντόκων γραμματίων για να ανανεωθούν 1,4 δισ ευρώ.

Η δυσκολία της έκδοσης είναι ότι πρέπει να βρεθούν από άλλες πηγές περίπου 750 εκατ. ευρώ, που αυτή τη στιγμή κατέχουν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην έκδοση. Με εντολή του Μάριο Ντράγκι, οι ελληνικές τράπεζες ΔΕΝ μπορούν να καλύψουν αυτό το "κενό". Μια ημέρα μετά, στις 9 Απριλίου, θα πρέπει να βρεθούν και να πληρωθούν 448 εκατ. στο ΔΝΤ και είναι ενδεικτικό ότι στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν σιγή ασυρμάτου για το εάν υπάρχουν τα αναγκαία ρευστά για να καλυφθεί η συγκεκριμένη πληρωμή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ