ΝΔ και Ποτάμι ζητούν διευκρινίσεις από τον Καμμένο -Για τη «συνεκμετάλλευση» με ΗΠΑ του πετρελαίου - iefimerida.gr

ΝΔ και Ποτάμι ζητούν διευκρινίσεις από τον Καμμένο -Για τη «συνεκμετάλλευση» με ΗΠΑ του πετρελαίου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ /STR
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης με τις ΗΠΑ των ενεργειακών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο, που άνοιξε με δηλώσεις του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, θέτουν στη Βουλή Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι.

Πιο συγκεκριμένα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, ζητά να ενημερωθεί αν αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης η συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο, κατά ποσοστό 70-30 με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ ερωτά, εάν ισχύουν οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, «ποιο είναι το συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο, που θα οδηγήσει στην συνεκμετάλλευση, διασφαλίζοντας συγχρόνως τα εθνικά συμφέροντα;».

Από την άλλη, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εξωτερικών κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και Νίκο Κοτζιά, ζητά να πληροφορηθεί σε ποιο βαθμό οι προτάσεις του κ. ΥΠ.ΕΘ.Α. έτσι όπως διατυπώθηκαν προς την υφυπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α., αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, κα Βικτόρια Νούλαντ αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι υπάρχουν άλλοι αρμοδιότεροι Υπουργοί από τον κ. Καμμένο για αυτού του τύπου τα θέματα.

«Τα ζητήματα εξωτερικής, όπως και ενεργειακής πολιτικής οφείλουν να τα χειρίζονται οι αρμόδιοι Υπουργοί, οι οποίοι από όσο φανταζόμαστε χαίρουν ακόμη της εκτίμησης του κ. Πρωθυπουργού», αναφέρει ο κ. Δανέλλης και προσθέτει ότι «η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. θα πρέπει να σέβεται το θεσμικό πλαίσιο και τον τρόπο λειτουργίας που διέπουν τον τομέα της έρευνας και της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της χώρας.

«Από τις δηλώσεις του κ. Καμμένου στην Αμερική μάθαμε περί πρότασης συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με ποσοστό 70-30. Αν δεν πρόκειται για μια από τις γνωστές αστείες δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά. Ο κ. Τσίπρας οφείλει δυστυχώς και εδώ να ξεκαθαρίσει ο ίδιος τα πράγματα. Η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τις ΗΠΑ με ποσοστά 70 Ελλάδα – 30 ΗΠΑ είναι επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης; Από ποιόν έχει αποφασιστεί και με ποια δεδομένα; Πώς είναι δυνατόν να επιδεικνύεται τόση ελαφρότητα σε τόσο κρίσιμα θέματα;», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ