Στρατούλης: Δεν μειώνονται οι συντάξεις -Στείλαμε 17 προτάσεις για το Ασφαλιστικό - iefimerida.gr

Στρατούλης: Δεν μειώνονται οι συντάξεις -Στείλαμε 17 προτάσεις για το Ασφαλιστικό

Nikos Libertas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, που αφορούν την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, μίλησε ο Δημήτρης Στρατούλης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Μιλώντας στον Real Fm, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφέρθηκε στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού λέγοντας πως «Το ασφαλιστικό μας θέλει μια συνολική συζήτηση. Να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες να μην θίγουν ασφαλιστικά δικαιώματα. Έχουμε στείλει 17 κοστολογημένες προτάσεις για το ασφαλιστικό. Αν πάμε με τη λογική των θεσμών, οι οποίοι επιμένουν να συνεχιστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, ο νέος μαθηματικός τύπος στα εφάπαξ και να επεκταθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις κύριες, τότε αν εφαρμοζόταν η δική τους λογική, θα έπρεπε να σκοτώσουν όλους τους Έλληνες συνταξιούχους» και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει καμία μα καμία περίπτωση να υπάρξουν μειώσεις συντάξεων. Αν οι θεσμοί επιμένουν στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, σημαίνει ότι θα έπρεπε τα επόμενα χρόνια, να κάνουμε μειώσεις 90%. Με αυτή τη λογική, σου λένε σκότωσε τους συνταξιούχους για να μην έχεις ελλείμματα».

Όσο αναφορά τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» τόνισε πως η κυβέρνηση προωθεί μεταρρυθμίσεις που δεν σχετίζονται με μειώσεις μισθών και συντάξεων.

«Είναι κόκκινη γραμμή να μη γίνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό με βάση τις δικές τους προτεραιότητες. Η άποψη η δική μας είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν καθόλου νέες μειώσεις φέτος και ότι πρέπει να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και από εκεί και πέρα έχουμε κάνει προτάσεις για την εισφοροδιαφυγή», ανέφερε και συνέχισε:

«Η λίστα την οποία έχει στείλει η κυβέρνηση, οδηγεί και σε ένα μικρό πλεόνασμα. Μέσα σε αυτή τη λίστα δεν περιλαμβάνονται μειώσεις μισθών, δεν περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων, δεν περιλαμβάνονται αυξήσεις του ΦΠΑ. Η λίστα η οποία καταθέσαμε, δεν είναι αντίθετη, δεν παγώνει το πρόγραμμά μας και στηρίζεται στις βασικές προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού».

Σχετικά με την συμφωνία με τους εταίρους και το ενδεχόμενο ρήξης, υπογράμμισε πως στόχος όλων είναι η θετική έκβαση της προσπάθειας που γίνεται από τις δυο πλευρές.

«Η δική μας επιδίωξη είναι να υπάρχει μια θετική συμφωνία. Με το να μην υπάρξει θετική συμφωνία μπαίνει σε κρίση τα ίδιο το οικοδόμημα του ευρώ. Μπορεί να φαινόμαστε αδύναμη χώρα που τα έχουμε βάλει με όλους τους δυνατούς, αλλά όμως, έχουμε και μεγάλη δύναμη. Η αδυναμία μας είναι και δύναμη, συν τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας, λόγω της ρευστότητας στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, είναι ένα χαρτί διαπραγματευτικό το οποίο το χρησιμοποιούμε με κάθε τρόπο. Έχουμε με σαφήνεια πει, ότι όταν πας να διαπραγματευθείς, έχεις στη φαρέτρα σου εναλλακτικές λύσεις. Αν πας στον πόλεμο για να πεθάνεις, τον πόλεμο θα τον χάσεις»,τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, περί συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του ορυκτού πλούτο με την Αμερική δήλωσε πως «Αρμόδιος για την ενεργειακή πολιτική στην κυβέρνηση είναι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος βρίσκεται στη Ρωσία και έχει συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Η ενεργειακή πολιτική της νέας κυβέρνησης θα βασίζεται στα συμφέροντα της χώρας και όχι στα συμφέροντα των πολυεθνικών».

Για το αποτέλεσμα της ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών, ο Δημήτρης Στρατούλης δηλώνει αισιόδοξος, λέγοντας πως «Το ΙΚΑ εισέπραξε τον κάθε μήνα περίπου 1 εκατ. ευρώ. Οι δύο πρώτες ημέρες στη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών πήγε πάρα πολύ καλά. Από 8 Απριλίου θα υπάρχει και ηλεκτρονική ρύθμιση, να μπορείς από τον υπολογιστή σου να ρυθμίζεις τις οφειλές. Ξεκινήσαμε καλά και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε έσοδα φέτος, περίπου 1,5 δισ. ευρώ μόνο από αυτό. Ανησυχία για τις συντάξεις δεν υπάρχει και αυτό μας δίνει αυτοπεποίθηση για να προχωρήσουμε και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

Καταλήγοντας, ο αν απληρωτής υπουργός τόνισε πως η πολιτική ασφυξίας είναι εκβιαστική για τη χώρα μας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα δώσει τέλος σε αυτή την πρακτική.

«Πρέπει να μπει ένα τέλος στην πρακτική της πιστωτικής ασφυξίας. Είναι πρωτοφανές να αντιμετωπίζεται η χώρα μας με μεθόδους αποικιοκρατικής χώρας προς αποικία της. Αυτή η μέθοδος είναι μια απαράδεκτη μέθοδος που δεν θυμίζει ότι την κάνουν εταίροι της χώρας μας, αλλά αδίστακτοι πιστωτές και δανειστές της χώρας μας. Είναι μια πρακτική εκβιαστική σε βάρος της χώρας μας την οποία η κυβέρνησή μας απαιτεί να σταματήσει μια τέτοια απαράδεκτη συμπεριφορά και πρακτική», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ