Μαρία Βλαζάκη: Μια σπουδαία αρχαιολόγος προστίθεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ως γενική γραμματέας - iefimerida.gr

Μαρία Βλαζάκη: Μια σπουδαία αρχαιολόγος προστίθεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ως γενική γραμματέας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν είχε περάσει μια εβδομάδα από την υπουργοποίηση του Νίκου Ξυδάκη και άρχισαν να κυκλοφορούν οι φήμες: Η Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη θα επιστρέψει στο υπουργείο στη θέση της γενικής γραμματέως. Δυο μήνες μετά οι φήμες αυτές επιβεβαιώνονται.

Το μόνο που λείπει είναι η επίσημη ανακοίνωση. Το σχετικό ΦΕΚ έχει υπογραφεί και δημοσιευθεί(ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 178/2015) και η ακριβής ιδιότητα είναι «αναπληρώτρια γενική γραμματέας», γεγονός που έχει σχέση με την ενοποίηση των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας.

Η Μαρία Βλαζάκη έχει ήδη εγκατασταθεί στο γραφείο του τετάρτου ορόφου, πιο έτοιμη από κάθε άλλον να αναλάβει ένα υπουργείο που γνωρίζει άριστα. Γνωρίζει τους μηχανισμούς, τη γραφειοκρατία, τα προβλήματα και κυρίως τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστεί. Και μάλιστα αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη στιγμή για το υπουργείο, αφού μόλις απορρίφθηκε από το Λονδίνο το αίτημα διαμεσολάβησης της UNESCO για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μαρία Βλαζάκη: Μια σπουδαία αρχαιολόγος προστίθεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ως γενική γραμματέας | iefimerida.gr 0

Η Δρ Αρχαιολογίας με ειδίκευση στο μινωικό πολιτισμό, έχει μεγάλη εμπειρία στο θέμα επαναπατρισμού αρχαιοτήτων -έχει ηγηθεί αποστολών και εξαντλητικών συνομιλιών για την επιστροφή παρανόμων αποκτηθέντων αρχαιοτήτων από μεγάλα μουσεία του εξωτερικού. Η Μαρία Βλαζάκη βρέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε δυσάρεστη θέση όταν απομακρύνθηκε από τη θέση της γενική διευθύντριας με το νέο οργανόγραμμα. Η απομάκρυνση συνδέθηκε από πολλούς με την άρνησή της να κάνει αξιολόγηση των συναδέλφων της.

Η Μαρία Βλαζάκη, αν και σημαντική αρχαιολόγος με ενεργή συστηματική ανασκαφή στα Χανιά (εντόπισε το σημαντικότερο μινωικό και μυκηναϊκό ανακτορικό κέντρο στη δυτική Κρήτη, αλλά και ίχνη ανθρωποθυσίας), είναι μια επιστήμων φωτισμένη, με γνώσεις του σύγχρονου πολιτισμού και κυρίως με διάθεση να γεφυρώσει χάσματα, να φέρει δίπλα δίπλα, σε ενεργό διάλογο το αρχαίο με το νέο. Συχνότατα συμμετέχει σε σημαντικά συνέδρια στο εξωτερικό και δίνει ομιλίες για τη ανασκαφή της αλλά και την εξέλιξη της αρχαιολογίας στην Ελλάδα, αποτελεί μια σημαντική αναγνωρίσιμη μορφή στα διεθνή φόρα για την αρχαιολογία.

Τα θέματα που καλείται να χειριστεί είναι σημαντικά: Η υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα μετά τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, η αλλαγή του οργανογράμματος του υπουργείου, η υπεράσπιση και ολοκλήρωση των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αλλά και η ένταξη νέων στα περιφερειακά προγράμματα.

Το βιογραφικό της Μαρίας Ανδρεαδάκη Βλαζάκη
Στην Αρχαιολογική Υπηρεσία εργάζεται από το 1975, αρχικά στην ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και στη συνέχεια στην ΚΕ΄ Εφορεία Δυτικής Κρήτης, όπου από το 1990 έως το 2010 υπήρξε Διευθύντρια. Κατά τα έτη 2001-2003 υπήρξε Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και της αντίστοιχης ΚΓ΄ Εφορείας.

Μαρία Βλαζάκη: Μια σπουδαία αρχαιολόγος προστίθεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ως γενική γραμματέας | iefimerida.gr 1


Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν στη μινωική Κρήτη και τη γεωμετρική Ελλάδα και κυρίως επικεντρώνονται στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου όπου έχω διεξαγάγει πλήθος ανασκαφών. Εχει δημοσιεύσει περισσότερα από 50 επιστημονικά άρθρα και μονογραφίες, έχει επιμεληθεί αρκετές εκδόσεις, έχει συμμετάσχει με ομιλία σε περισσότερα από 30 διεθνή συνέδρια και έχω πραγματοποιήσει πολλές διαλέξεις σε πανεπιστήμια και ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης έχει επιμεληθεί και συντονίζω μεγάλες εκθέσεις αρχαιοτήτων στο εξωτερικό.

Η διδακτορική της διατριβή έγινε στο Πανεπιστήμιο Clermont-Ferrand της Γαλλίας και είχε ως θέμα την πόλη των Χανίων (Κυδωνία) στα μινωικά και γεωμετρικά χρόνια.

Η συστηματική ανασκαφή την οποία διευθύνει σήμερα είναι στο λόφο Καστέλλι στο λιμάνι των Χανίων, όπου αποκαλύπτεται το σημαντικότερο μινωικό ανακτορικό κέντρο της δυτικής Κρήτης.

Εχει διατελέσει μέλος των Κεντρικών Συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού, Πρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Σύμβαση της Χάγης σχετικά με την προστασία πολιτιστικών αγαθών, μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ, της Εθνικής Επιτροπής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και του Μουσείου Κανελλοπούλου, του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού στην Προγραμματική Σύμβαση για την Παλιά Πόλη Χανίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ