Κρακοβία, η άγνωστη πόλη της Πολωνίας που μεταμορφώθηκε σε «διαμάντι» σε δέκα χρόνια [εικόνες] - iefimerida.gr

Κρακοβία, η άγνωστη πόλη της Πολωνίας που μεταμορφώθηκε σε «διαμάντι» σε δέκα χρόνια [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κράτησε τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά της κτίρια, είναι γεμάτη από νέους φοιτητές, διαθέτει τα πιο hot« καλλιτεχνικά προγράμματα. Η δεύτερη πόλη της Πολωνίας έγινε διαμάντι σε λίγα χρόνια.


Θεωρείται ένα από τα κοσμήματα της κεντρικής Ευρώπης. Είναι η πόλη όπου γεννήθηκε ο Κοπέρνικος και έζησε ο Πάπας Ζαν Πολ ΙΙ. Από τα τέλη του 1990 ζει τη δική της αναγέννηση.
Είναι η συμπρωτεύουσα της Πολωνίας, μετά την Βαρσοβία που καταστράφηκε ολοσχερώς στον Πόλεμο, έχασε τους κατοίκους της, κατεδαφίστηκε από τους βομβαρδισμούς των Ναζί και ο πληθυσμός της σκοτώθηκε μαζικά. Η Κρακοβία παρουσιάζει μια άλλη όψη: η φυσιογνωμία της έμεινε άθικτη και αυτό θεωρείται θαύμα από τους ντόπιους, αν σκεφτεί κανείς τη θλιβερή τύχη που είχε η Πολωνία στον Πόλεμο.

Κρακοβία, η άγνωστη πόλη της Πολωνίας που μεταμορφώθηκε σε «διαμάντι» σε δέκα χρόνια [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Ως πρόσφατα η Κρακοβία ήταν μια πόλη που προκαλούσε αδιαφορία και οι κάτοικοί της προτιμούσαν να μετακομίσουν αλλού. Οι τουρίστες της γύριζαν την πλάτη και προτιμούσαν τις διπλανές Πράγμα και Βουδαπέστη. Ωστόσο η ομορφιά της είναι εξίσου εντυπωσιακή και η ζωντάνια της δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις αδελφές πόλεις της Τσεχίας και της Ουγγαρίας. Η απόλυτη μεταμόρφωση της Κρακοβίας πραγματοποιήθηκε το 2004 όταν η Πολωνία μπήκε στην ευρωπαϊκή ένωση. Σήμερα, δέκα χρόνια αργότερα, η Κρακονία παινεύεται ότι είναι ο προορισμός που προτιμούν οι Ευρωπαίοι.
Στους παλιούς τοίχους της πόλης είναι γραμμένη ιστοία 750 ετών. Οι δαιδαλώδεις πεζόδρομοι οδηγούν σε εντυπωσιακά κτίρια όλων των τεχνοτροπιών: γοτθικό, Αναγεννησιακό και μπαρόκ. Εντυπωσιάζει ο λόφος στην καρδιά της πόλης όπου είναι χτισμένος ο πύργος «wawel» καθώς και ο καθεδρικός ναός στον οποίο μπορεί να θαυμάσει κανείς την κρύπτη με τους τάφους των βασιλέων.

Κρακοβία, η άγνωστη πόλη της Πολωνίας που μεταμορφώθηκε σε «διαμάντι» σε δέκα χρόνια [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Κρακοβία, η άγνωστη πόλη της Πολωνίας που μεταμορφώθηκε σε «διαμάντι» σε δέκα χρόνια [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Κρακοβία, η άγνωστη πόλη της Πολωνίας που μεταμορφώθηκε σε «διαμάντι» σε δέκα χρόνια [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Η αρχαία βασιλική πόλη είναι γεμάτη εκκλησίες, μουσεία και εντυπωσιακά παλάτια. Η πλατεία με την αγορά, η «Rynek Glowny» έχει μεσαιωνικές στοές και ήταν από τον Μεσαίωνα η μεγαλύτερη της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Εντυπωσιάζει, επίσης, από τον αριθμό των φοιτητών που φιλοξενεί. Η Κρακοβία έχει πάνω από 200.000 φοιτητές, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 1/3 του πληθυσμού. Αυτή η διάχυτη ζωντάνια και νεότητα συμπαρασύρει και την καλλιτεχνική ζωή της πόλης, μουσική, θέατρο, φεστιβάλ.
Εντυπωσιακές είναι και οι εβραϊκές συνοικίες Kazimierz και Podgórze, οι οποίες δείχνουν να έχουν αναγεννηθεί. Γεμάτες με μπαρ και εστιατόρια γεμίζουν τα βράδυα από ένα νεανικό κοινό, χωρίς προηγούμενο. Σιωπηλές επί δεκαετίες, οι συναγωγές της πόλης φιλοξενούν σήμερα γκαλερί τέχνης, βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα.

Κρακοβία, η άγνωστη πόλη της Πολωνίας που μεταμορφώθηκε σε «διαμάντι» σε δέκα χρόνια [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κρακοβία Πολωνία διαμάντι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ