Ευφρόσυνη, πονηρή αλεπουδίτσα: Τo iefimerida στην πρεμιέρα της Λυρικής [εικόνες] - iefimerida.gr

Ευφρόσυνη, πονηρή αλεπουδίτσα: Τo iefimerida στην πρεμιέρα της Λυρικής [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Yπάρχει ένα αντανακλαστικό του θεατή που δεν απολαμβάνουμε συχνά: Με το που ανοίγει η αυλαία, το σκηνικό είναι τόσο εντυπωσιακό, απρόσμενο, οργιαστικό, που νιώθεις την πλάτη σου να σπρώχνει προς τα πίσω στην πλάτη της καρέκλας. Αυτό νιώσαμε τα πρώτα δευτερόλεπτα της όπερας «Η πονηρή αλεπουδίτσα» του Λέος Γιάνατσεκ στο θέατρο Ολύμπια από την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ευφρόσυνη, πονηρή αλεπουδίτσα: Τo iefimerida στην πρεμιέρα της Λυρικής [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η αίθουσα του Ολύμπία στην πρεμιέρα της 28 Μαρτίου, ήταν κυριολεκτικά κατάμεστη, ενώ για πρώτη φορά υπήρχαν και τόσα παιδιά σε μια παραγωγή που απευθύνεται σε ... μεγάλους. Το θέμα της όπερας – η περιπέτεια μιας πονηρής αλεπουδίτσας- τα σκηνικά και τα κοστούμια που παραπέμπουν σε αγαπημένες σελίδες παραμυθιών, έκαναν πολλούς γονείς να φέρουν τα παιδιά τους στην παράσταση. Μια παράσταση που μπορεί να είχε χρώματα, χιούμορ, εντάσεις, μια παιδικότητα στην αντιμετώπιση του τοπίου, ήρωες του δάσους να διατρέχουν την πλαγιά, είχε όμως και όλα τα άλλα συστατικά της πραγματικής ζωής: φόβο, πίκρα, απόρριψη, θάνατο.

Ευφρόσυνη, πονηρή αλεπουδίτσα: Τo iefimerida στην πρεμιέρα της Λυρικής [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η «πονηρή αλεπουδίτσα», αποτελεί μια νέα εμπειρία για τον θεατή της Λυρικής. Ηταν η πρώτη φορά που απολαύσαμε αυτό το έργο του Γιάνατσεκ, με την ορχήστρα υπό τις οδηγίες του αρχιμουσικού Γιάροσλαφ Κύσλινγκ να αποκαλύπτουν μέχρι βάθους τον πραγματικό ρυθμό του Γιάνατσεκ, τους ήχους και τους κώδικες της τσέχικης γλώσσας. Ακουγες την παράδοση της Τσεχίας, να συναντιέται με τον λυρισμό και τον ιδιαίτερο, ευφρόσυνο δημιουργικό τρόπο του σημαντικού συνθέτη. Και ναι, κατόρθωσε η ορχήστρα της Λυρικής να μείνει στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, να μη χάσει ούτε στιγμή την προσοχή του κοινού, όσο στη σκηνή εκτυλίσσονταν εντυπωσιακές εικόνες. Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος για την ορχήστρα που διέτρεξε σταθερά το σκηνικό τοπίο και αναμετρήθηκε με το δυναμισμό του.

Ευφρόσυνη, πονηρή αλεπουδίτσα: Τo iefimerida στην πρεμιέρα της Λυρικής [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η νέα εμπειρία που προσφέρει η Λυρική με αυτή την παραγωγή έχει και άλλα στοιχεία: Δεν είδαμε μόνο πρώτη φορά το συγκεκριμένο έργο, αλλά είχαμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε στην φημισμένη σκηνοθεσία του του Ντέιβιντ Πάουντνυ που αναβίωσε στο Ολύμπια από την Ελαίην Τάυερ Χωλ. Ο ίδιος ο Πάουντνυ ήταν παρών στην πρεμιέρα και καταχειροκροτήθηκε. Μαζί όμως με τους συντελεστές της αναβίωσης ( Ελαίην Τάυερ Χωλ, Στιούαρτ Χοπς κ.α.) καταχειροκροτήθηκε και η Μίνα Πολυχρόνου στο ρόλο της Αλεπουδίτσας. Η μονωδός υπήρξε εντυπωσιακή, ανέδειξε την πανουργία, το άγχος, το ερωτικό σκίρτημα, το χιούμορ, τον πόνο της αλεπουδίτσας ιδανικά ενώ η σκηνική της παρουσία υπήρξε εντυπωσιακή καθώς σάρωνε τη σκηνή.

Ευφρόσυνη, πονηρή αλεπουδίτσα: Τo iefimerida στην πρεμιέρα της Λυρικής [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ευφρόσυνη, πονηρή αλεπουδίτσα: Τo iefimerida στην πρεμιέρα της Λυρικής [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Λέος Γιάνατσεκ
Η πονηρή αλεπουδίτσα

Θέατρο Ολύμπια
28, 29 Μαρτίου & 1, 3, 4, 5 Απριλίου 2015
Μουσική Διεύθυνση Γιάροσλαφ Κύσλινγκ - Όντρει Όλος
Σκηνοθεσία Ντέιβιντ Πάουντνυ
Αναβίωση σκηνοθεσίας - χορογραφίας: Ελαίην Τάυερ Χωλ
Πρώτη παρουσίαση από την Εθνική Λυρική Σκηνή
Παραγωγή προερχόμενη από Εθνική Όπερα Ουαλίας & Όπερα Σκωτίας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ