Spiegel: Η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία -Τι ακριβώς περιμένει από το Κρεμλίνο - iefimerida.gr

Spiegel: Η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία -Τι ακριβώς περιμένει από το Κρεμλίνο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελλάδα αγωνίζεται απεγνωσμένα να μην πτωχεύσει. Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της βρίσκονται σε ένα μεταίχμιο - κάτι τέτοιο ενδέχεται την οδηγήσει νωρίτερα στην αγκαλιά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όλα τα παραπάνω ανήκουν σε ένα από τα κεντρικά ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Spiegel, η οποία σημειώνει πως αυτά τα «ύποπτα» ανοίγματα αυτά είναι γνωστά στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται δικές του πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα να ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία και τα αιτήματά του θα είναι συγκεκριμένα. Το πρώτο που θα ζητήσει θα είναι η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά. Δεύτερο, θα είναι εξαιρεθούν τα ελληνικά φρέσκα φρούτα από την απαγόρευση εισαγωγών που ισχύει από το καλοκαίρι. Αυτό και άλλα πολλά θα μεταφέρει ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος.

Θέλουμε τόνωση των σχέσεων

Ο τελευταίος, μιλώντας στο Spiegel, τόνισε: «Για την Ελλάδα αυτή η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική. Θέλουμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία στο θέμα της ενέργειας και ελπίζουμε σε σημαντικά οφέλη και ανταλλάγματα». Η ελληνική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειεας Αλεξάντερ Νόβακ και τον εκπρόσωπο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ. Επίσης, προγραμματίζονται περαιτέρω συναντήσεις με βουλευτές της Δούμας και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Το Spiegel, βρίσκει την ευκαιρία να θυμίσει πως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι ο επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας» και είναι ένας εκ των βασικών πολέμιων της εφαρμογής ενός προγράμματος λιτότητας υπαγορευμένο από τους «θεσμούς». Παράλληλα, λίγο πριν πετάξει για τη Ρωσία, έστειλε το μήνυμα στο Βερολίνο λέγοντας σε μια πρόσφατη συνέντευξή του πως η Ευρώπης έχει «γερμανοποιηθεί» και έχει προκαλέσει ασφυξία στην Ελλάδα.

Το ταξίδι του Τσίπρα

Παράλληλα, σημαντικό -κατά το περιοδικό- είναι και το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, στις 8 Απριλίου. Ένα ταξίδι που θα πραγματοποιηθεί πιο νωρίς από ότι αρχικά είχε οριστεί (για τον Μάιο). Κάτι που κάνει αρκετούς στις Βρυξέλλες και την ΕΕ να ανησυχούν για τα ανοίγματα της Αθήνας προς τη Μόσχα. Οι παρατηρητές σημειώνουν πως ο Πούτιν ψάχνει τρόπους για να διαταράξει τις ισορροπίες εντός της ΕΕ, ενώ ο Τσίπρας θα αξιοποιήσει την επίσκεψη στο Κρεμλίνο για να ζητήσει ακόμη και δάνεια.

Πάντως, όπως αναφέρει το άρθρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αρνηθεί τέτοια σχέδια, αλλά στην Αθήνα ολοένα και περισσότερο ακούγεται δημόσια ότι η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει και εκτός Ευρωζώνης πηγές χρηματοδότησης. Επ' αυτού, το Spiegel επικαλείται τις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη από το Πεκίνο.

Καλωσόρισμα

Το Spiegel επικαλούμενο πάντα τις πληροφορίες του, αναφέρει πως η Αθήνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Μόσχα για να εξασφαλίσει την επιρροή της στην αγορά ενέργειας στην περιοχή, ενώ θα καλωσόριζε τις ρωσικές και κινεζικές επενδύσεις στον τομέα των σιδηροδρόμων, αλλά και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ έντονο είναι και το ενδιαφέρον της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ