Αριστερή πλατφόρμα: Ξεκινά το Brussels Group με βρώμικους εκβιασμούς του κατεστημένου Γερμανίας-ΕΕ - iefimerida.gr

Αριστερή πλατφόρμα: Ξεκινά το Brussels Group με βρώμικους εκβιασμούς του κατεστημένου Γερμανίας-ΕΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγες ώρες πριν το Brussels Group το iskra.gr που εκφράζει τις απόψεις της αριστερής πτέρυγας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, δημοσιεύσει ένα άρθρο, με προκλητικούς χαρακτηρισμούς για Ευρωπαίους και δη Γερμανούς.

Χαρακτηριστικός δε και ο τίτλος του «Εν μέσω Γερμανό-ΕΕ εκβιασμών ξεκινά αύριο το Brussels Group», ενώ κάνει επίθεση στον Σόιμπλε και τον Βάιντμαν.

Αναλυτικά το άρθρο:

«Εν μέσω νέων βρώμικων εκβιασμών του γερμανο-ΕΕ κατεστημένου ξεκινά το Σάββατο 28 Μαρτίου το λεγόμενο Brussels Group, στις Βρυξέλλες, το οποίο και συζητά πάνω στη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Jens Weidmann, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία εάν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ο Γερμανός τραπεζίτης καλεί την ελληνική κυβέρνηση να υποταχθεί στις ορέξεις των "θεσμών" θέτοντας το νεοαποικιακό ψευτοδίλημμα: πλήρης υποταγή ή χρηματοδοτική ασφυξία.

Βέβαια, αποφεύγει να δει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει εναλλακτικούς δρόμους με σκοπό μια βιώσιμη και προοδευτική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

Φυσικά, ποντάρει στο γεγονός, ότι οι δρόμοι αυτοί μπορεί να φαντάζουν δύσβατοι. Όμως, στην πραγματικότητα αποτελούν τη μόνη βιώσιμη , ελπιδοφόρα και ρεαλιστική λύση.

«Εάν ένα κράτος-μέλος της νομισματικής ένωσης αποφασίσει να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και σταματήσει να πληρώνει τους κατόχους ομολόγων, τότε είναι αναπόφευκτη μια άτακτη χρεοκοπία», τόνισε ο Weidmann σε συνέντευξή του στο Focus που θα δημοσιευθεί αύριο. Ο ίδιος τόνισε πως αν και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης εμφανίζουν ένα καλό πρόσωπο, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποφευχθεί μια χρεοκοπία.

«Φαίνεται σαν οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών να έχουν την εντύπωση ότι μπορεί ακόμη να επιτευχθεί μια λύση. Αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο πια», τόνισε ο Weidmann, ο οποίος πρόσθεσε, εκβιαστικά, πως μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον ελληνικό πληθυσμό.

Νέα βοήθεια από την ΕΚΤ δεν θα ήταν σωστό να γίνει, δήλωσε ο Weidmann. «Είμαι κατά του να αυξάνονται τα δάνεια έκτακτης ανάγκης».

Ισχυριζόμενος, ουσιαστικά, ότι το χρέος της Ελλάδας είναι, δήθεν, βιώσιμο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχίζει να εξυπηρετεί τα χρέη της μόνη της παρά το υψηλό δημόσιο χρέος, δεδομένου ότι τα επιτόκια είναι χαμηλά και οι λήξεις μεγάλης διάρκειας.
«Η ελληνική επιβάρυνση με τόκους σε σχέση με την οικονομική παραγωγή του τρέχοντος έτους, είναι χαμηλότερη πχ. από την Ιταλία, την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία», δήλωσε με νόημα.

Για την αναζωπύρωση της κρίσης, φταίει η νέα ελληνική κυβέρνηση, τόνισε προκλητικά και ανερυθρίαστα ο Weidmann, επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία βελτιωνόταν μέχρι το φθινόπωρο του περασμένου έτους.

«Η νέα κυβέρνηση ξόδεψε πολύ εμπιστοσύνη. Κάποια μέλη της ελληνικής κυβέρνησης επιδείνωσαν την κατάσταση κάνοντας αντιφατικές δηλώσεις σε δημόσιες εμφανίσεις τους», πρόσθεσε.

"Έχουμε μια κρίση εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Κάθε ημέρα κάτι συμφωνείται και την επομένη είναι άκυρο", δήλωσε από τη μεριά του ο ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας Hans-Joerg Schelling μιλώντας στο Klub der Wirtschaftspublizisten, μια ομάδα δημοσιογράφων στη Βιέννη.

Ο Schelling δήλωσε ότι το πρόβλημα με την εμπιστοσύνη αφορά τι θα πρέπει να συζητηθεί και με ποιους, προσθέτοντας ότι υπάρχει έλλειψη στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και έτσι "είναι λίγο δύσκολο να παρθούν αποφάσεις".

Σόιμπλε: Μονόδρομος η λιτότητα

Την εκτίμηση ότι οι χώρες σε πρόγραμμα όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία αλλά και η Ελλάδα έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές εξέφρασε ο στυγνός "νεοαποικιοκράτης" Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι το γερμανικό πλεόνασμα αποτελεί πρόβλημα για την Ευρωζώνη.

Στη σωστή κατεύθυνση(!) προχωρά η Ευρωζώνη δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι τα πρώτα σημάδια επιτυχίας είναι ορατά, την ώρα που όλο και περισσότεροι έγκυροι οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η ευρωζώνη καταρρέει οικονομικά και αποτελεί τον "μεγάλο ασθενή" της παγκόσμιας οικονομίας.

«Χώρες αρχίζουν να περιορίζουν τα διαρθρωτικά τους ελλείμματα. Οι χώρες σε πρόγραμμα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, επίσης η Ελλάδα, έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε σε συνέδριο που συνδιοργανώνει η Bundesbank με το γερμανικό, υπουργείο Οικονομικών στη Φρανκφούρτη.

Επισήμανε ότι, «αν κυβερνήσεις κεντρικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάνουν τη δουλειά τους, η ανάπτυξη και η πρόοδος στις βιομηχανικές χώρες θα είναι ικανοποιητική - ίσως χαμηλότερη από ό,τι στο παρελθόν, για λόγους δημοκρατίας, αλλά θα είναι βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς συχνές κρίσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γερμανικό πλεόνασμα, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι χωρίς αυτό η Ευρωζώνη θα είχε έλλειμμα και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν δέχθηκα ότι το γερμανικό πλεόνασμα συνιστά πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Η ανάπτυξή μας οδηγείται από την εσωτερική ζήτηση, από την κατανάλωση».

Οι δηλώσεις του αυτές, έρχονται την ώρα που ακόμα και η ίδια η Κομισιόν ανακοίνωνε στις αρχές Μαρτίου ότι το γερμανικό πλεόνασμα καταγράφεται και επισήμως ως «οικονομική ανισορροπία» που απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της ευρωζώνης.

Τάχθηκε πάντως υπέρ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση πρότυπο διεθνούς διακυβέρνησης(!): «Σε καιρούς παγκοσμιοποίησης, χρειαζόμαστε διεθνή διακυβέρνηση και η ΕΕ, παρά τις αδυναμίες της, είναι ως τώρα το σημαντικότερο πρότυπο» τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ