Οι πιλότοι κάνουν αγωγή γιατί η έρευνα για τη συντριβή κατέληξε στους New York Times - iefimerida.gr

Οι πιλότοι κάνουν αγωγή γιατί η έρευνα για τη συντριβή κατέληξε στους New York Times

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tο συνδικάτο των πιλότων κάνει αγωγή γιατί λεπτομέρειες της συντριβής κατέληξαν στους New York Times πριν γίνουν γνωστές στους ενδιαφερόμενους.

O πρόεδρος του Εθνικού Συνδικάτου Πιλότων αερογραμμών (SNPL) Ερίκ Ντεριβρί δηλώνει «εξαιρετικά σοκαρισμένος» από τις διαρροές του Γραφείου Ερευνών και Αναλύσεων (BEA).

Οι διαρροές αυτές οδήγησαν στην δημοσίευση συγκεκριμένων πληροφοριών για τις συνθήκες της συντριβής του Α320 των Germanwings στους New York Times. Το συνδικάτο κατέθεσε αγωγή εναντίον αγνώστου για παραβίαση επαγγελματικού μυστικού.

«Αντίθετα με όλες τις δεσμεύσεις εμπιστευτικότητας που έχουν όλοι όσοι ερευνούν την υπόθεση, υπήρξαν διαρροές. Γιατί, πώς, θα δούμε αργότερα» δήλωσε.

Το Συνδικάτο δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι οι ερευνητές του Γραφείου Ερευνών έδωσαν συνέντευξη τύπου στις 5 η ώρα λέγοντας «δεν έχουμε τίποτα να σας πούμε» και μερικές ώρες αργότερα «οι New York Times, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είχαν πληροφορίες εντελώς ακριβείς, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από τον Εισαγγελέα Μασσαλίας την επομένη ημέρα», όπως αναφέρει.

Ας σημειωθεί ότι οι New York Times δημοσίευσαν πρώτοι ότι ο συγκυβερνήτης άφησε τον κυβερνήτη εκτός πιλοτηρίου και έριξε το αεροπλάνο.

«Ολο το πρόβλημα βρίσκεται σε αυτή τη διαρροή. Όταν η απομαγνητοφώνηση του πιλοτηρίου τελείωσε όλες οι πληροφορίες κλειδώθηκαν. Μόνο οι ερευνητές του ΒΕΑ τις είχαν. Το επαγγελματικό μυστικό λοιπόν δεν τηρήθηκε και δεν είναι η πρώτη φορά» αναφέρει και ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου των πιλότων.

«Οι πιλότοι δέχονται να καταγράφονται όλες οι συνομιλίες τους εκεί μέσα για να προστατεύονται οι πτήσεις. Αλλά είναι απαράδεκτο να ρίχνει κάποιος αυτές τις συνομιλίες βορά στα ΜΜΕ. Είναι έλλειψη σεβασμού στη δικαιοσύνη και κυρίως στις οικογένειες. Πρέπει να σεβόμαστε τον χρόνο που χρειάζεται μια έρευνα» προσθέτει.

Το Συνδικάτο ελπίζει ότι αυτή η αγωγή που κατέθεσε θα καταλήξει σε μια αναδιάρθρωση του Γραφείου Ερευνών. Ένα από τα σημεία που διεκδικεί το Συνδικάτο είναι να συμμετέχουν και οι πιλότοι στις έρευνες.

«Δεν είμαστε παρόντες σε αυτή τη διαδικασία που ρόλος της είναι να εξακριβώσει τις συνθήκες ενός δυστυχήματος» αναφέρει ο πρόεδρος των πιλότων. Εύχονται επίσης το Γραφείο να ανεξαρτητοποιηθεί από πολιτικές δεσμεύσεις.

«Όταν βρισκόμαστε σε μια συγκινησιακή κατάσταση, πάντα υπάρχει μια πολιτική πίεση να δοθούν πληροφορίες ώστε να ελεγχθεί το κλίμα. Αλλά δεν είναι αυτός ο ρόλος του Γραφείου» τονίζει ο πρόεδρος Ερίκ Ντεριβρί.

Το ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης του Γραφείου Ερευνών ανακινήθηκε ήδη από το 2009, με την περίπτωση της συντριβής της πτήσης Ρίο-Παρίσι. Το 2011 οι οικογένειες των θυμάτων είχαν κάνει αγωγή στον Εισαγγελέα για «παρεμπόδιση της αλήθειας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πιλότοι αγωγή έρευνες new york times
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ