Σβήνει-γράφει η Αθήνα: Πότε φεύγει για Βρυξέλλες η λίστα μεταρρυθμίσεων - iefimerida.gr

Σβήνει-γράφει η Αθήνα: Πότε φεύγει για Βρυξέλλες η λίστα μεταρρυθμίσεων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο φουλ έχει βάλει τις μηχανές το οικονομικό επιτελείο ώστε να ολοκληρώσει και να αποστείλει τη λίστα μεταρρυθμίσεων προς του Θεσμούς, καθώς ο χρόνος, πλέον, πιέζει ασφυκτικά.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει μερικές ημέρες προθεσμία, ενώ, τα μηνύματα από το σημερινό EuroWorking Group δεν ήταν και τα πιο θετικά με την ελληνική πλευρά, ωστόσο, να εκτιμά ότι υπήρξε προσέγγιση.

Πρόοδο βλέπει το Μαξίμου – Στέλνει άμεσα τη λίστα

Από την κυβέρνηση διαρρέουν ότι στη σημερινή τηλεδιάσκεψη διεξήχθη μια παραγωγική διαβούλευση όπου «προσεγγίσαμε διάφορα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως υπήρξε συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως υπάρχει πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο «Brussels Group» το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Οπως σημειώνουν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησε με το Euro Working Group ότι οι προβληματισμοί της Ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος.

Τι συνέβη στο EuroWorking Group

Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε (έπειτα από εντολή του Γερούν Ντάισελμπλου) το ελληνικό αίτημα για επιστροφή 1,2 δισ. του ΤΧΣ.

Η συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων, ωστόσο, δεν έφερε το πράσινο φως παραπέμποντας τις αποφάσεις για το 1,2 δισ. στο διοικητικό συμβούλιο του EFSF, καθώς η τελική απόφαση είναι δική του αρμοδιότητα.

Ωστόσο, από τον EFSF φέρεται να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει επιστρέψει παραπάνω χρήματα και δεν υφίσταται overpayment από το ΤΧΣ στον EFSF. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην πάρει η Ελλάδα την ανάσα του 1,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως υπάρχει νομικό κώλυμα στο συγκεκριμένο ζήτημα και αναφέρουν πως με αυτό θα ξανασχοληθεί το Euro Working Group, αλλά στην πορεία.

Αισιοδοξία Γιούνκερ: Μίλησα με τον Τσίπρα – Τελειώνουν τη λίστα

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε πως Ελλάδα και Ευρωζώνη είναι κοντά σε ένα αίσιο τέλος, ενώ, αποκάλυψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον πήρε τηλέφωνο για να τον ενημερώσει ότι η λίστα μεταρρυθμίσεων είναι σχεδόν έτοιμη.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει Παρασκευή ή Δευτέρα τις προτάσεις της (κοστολογημένες), οι οποίες θα εξεταστούν από Κομισιόν και ΕΚΤ για να «προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Καρότο και μαστίγιο από την ΕΚΤ: «Ανάσα» 1,3 δισ. και προειδοποιήσεις

Κι ενώ η αρνητική τροπή που πήραν οι εξελίξεις στο ΤΧΣ γέμιζε με «σύννεφα» την ελληνική κυβέρνηση ήρθε μικρή χείρα βοηθείας από την Φρανκφούρτη.

Η ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τον ELA κατά 1,3 δισ. ευρώ, δίνοντας έτσι μεγάλη χρηματοδοτική «ανάσα» στη χώρα.

Συγκεκριμένα, το όριο χρηματοδότησης αυξάνεται σε άνω των 71 δισ. ευρώ από 69,8 δισ. ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Μάριο Ντράγκι φαίνεται πως δεν θα «μαλακώσει» τόσο εύκολα, καθώς, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς για τις ελληνικές τράπεζες στα έντοκα γραμμάτια σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά.

Αγώνας δρόμου εν μέσω οικονομικής ασφυξίας

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ελλάδα καλείται να πληρώσει 5,2 δισ. μέχρι τα τέλη Απριλίου, ενώ, οι Ευρωπαίοι «κλείνουν» τη μια μετά από την άλλη τις «πηγές» χρηματοδότησης, με προφανή στόχο να σύρουν την κυβέρνηση σε μια λίστα μέτρων έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να μην «σκάσουν» τα κρατικά ταμεία, υπό το βάρος των εσωτερικών και εξωτερικών της υποχρεώσεων.

Ποιους πρέπει να πληρώσει η κυβέρνηση τις επόμενες 19 ημέρες

Ως το τέλος Μαρτίου, δηλαδή πιθανότατα πριν καν συγκληθεί το Eurogroup, πρέπει να πληρωθούν περίπου 1,7 δισ. ευρώ. Για μισθούς 465 εκατ. ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 860 εκατ. ευρώ και για την κάλυψη συναλλαγματικών κινδύνων άλλα 400 εκατ. ευρώ.

Με φόντο δηλώσεις αξιωματούχων που εκτιμούν ότι «το ταμείο θα είναι μείον στις 20 του μήνα», τον Απρίλιο οι ανελαστικές δαπάνες φτάνουν στα 3,5 δισ. ευρώ. Νωρίς- νωρίς, στις 9 του μήνα πρέπει να πληρωθούν 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, για τόκους 200 εκατ. ευρώ, για μισθούς- συντάξεις 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 465 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15νθήμερο, σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία 1,1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου, θα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 2,4 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει, πλέον, η δυνατότητα πλήρους απορρόφησης τους από τις ελληνικές τράπεζες, μετά από το εμπάργκο της ΕΚΤ.

Η χρηματοδότηση δεν θα έλθει αμέσως ακόμη κι αν φτάσει η λίστα στις Βρυξέλλες εγκαίρως

Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το... χρώμα του χρήματος θα παραμείνει «θολό» ακόμα κι αν η Αθήνα προλάβει να στείλει εγκαίρως την περιβόητη λίστα, δηλαδή ως τη Δευτέρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι πριν η κυβέρνηση περάσει από το... ταμείο, θα πρέπει να δώσει τα πρώτα δείγματα εφαρμογής αυτών των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή είτε να εκδώσει όλες τις αναγκαίες διοικητικές πράξεις είτε να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις.

Το... κερασάκι στην τούρτα είναι η εμμονή του Βερολίνου να βλέπει τις μεταρρυθμίσεις μέσα από το πρίσμα του Μνημονίου. Από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι σε κάθε περίπτωση, η ευελιξία που έχει δοθεί στην Αθήνα για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, δεν αναιρεί την υποχρέωση επίτευξης συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; ότι παραμένουν στο τραπέζι οι εισηγήσεις για ανατροπές στο ΦΠΑ και στο Ασφαλιστικό, ως κατ' εξοχήν μέτρα με άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ