FT: Η ΕΚΤ σφίγγει τη θηλιά στις ελληνικές τράπεζες -Βάζει νέους περιορισμούς - iefimerida.gr

FT: Η ΕΚΤ σφίγγει τη θηλιά στις ελληνικές τράπεζες -Βάζει νέους περιορισμούς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περιορισμούς στην αγορά τον ελληνικών εντόκων γραμματίων θέλει να βάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Φρανκφούρτη θέλει να κάνει νομικά δεσμευτικό πλέον τον περιορισμό, για τον οποίο έως τώρα υπήρχε προφορική οδηγία. Συγκεκριμένα, υπήρχε όριο 15 δισ. για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και κατά το δημοσίευμα η ΕΚΤ θέλει να το κάνει νομική δέσμευση, προκειμένου να μην μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να καλύπτουν το κενό των ξένων που δεν συμμετέχουν.

Κάτι που πιο απλά μεταφράζεται σε πρόθεση της ΕΚΤ να σφίξει περισσότερο τη «θηλιά» της ρευστότητας για την ελληνική οικονομία, με τους Financial Times να σημειώνουν στο δημοσίευμα ότι αυτό αυξάνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσωπο εξοικειωμένο με την κατάσταση ανέφερε ότι αυτή η εξέλιξη είναι σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί για τη νομισματική πολιτική. «Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά ως ενέχυρο περαιτέρω έντοκα γραμμάτια. Ως εποπτικές αρχές, οι ΕΚΤ και η ΤτΕ δίνουν στις τράπεζες την οδηγία να μην αυξήσουν την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος για προληπτικούς λόγους», ανέφερε η ίδια πηγή. Πρακτικά, με δεδομένο ότι το όριο είναι στα 15 δισ. και οι τράπεζες κατέχουν περίπου 11 δισ., δίχως να μπορούν να αγοράσουν παραπάνω έντοκα γραμμάτια, το ελληνικό δημόσιο πρέπει να βρίσκει άλλες πηγές για να καλύψει αυτά τα 4 δισεκατομμύρια, τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ έντοκα γραμμάτια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ