Ζωή Κωνσταντοπούλου: Οι Εξεταστικές για χρέος και Μνημόνιο χρήσιμες και για την Κύπρο - iefimerida.gr

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Οι Εξεταστικές για χρέος και Μνημόνιο χρήσιμες και για την Κύπρο

ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Οι συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να γίνουν χωρίς εμπόδια και προκλητικές ενέργειες, που τορπιλίζουν την προοπτική της λύσης του προβλήματος», διαμήνυσε από τη Λευκωσία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, συζητήθηκαν το Κυπριακό, θέματα εξωτερικής πολιτικής Ελλάδας–Κύπρου, καθώς και θέματα που άπτονται των εξεταστικών επιτροπών που συγκροτούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Οι Εξεταστικές για χρέος και Μνημόνιο χρήσιμες και για την Κύπρο | iefimerida.gr 0

Σχολιάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ η κ. Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι «όλοι και όλα τα κράτη θα πρέπει να απόσχουν από ενέργειες τέτοιες, που υπονομεύουν τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης και τελικά διαιωνίζουν και παγιώνουν μια κατάσταση που απομακρύνει από τη λύση».

Τόνισε δε ότι «είναι επιτακτικό, αφενός να αρθούν τα γεγονότα που συνιστούν προκλήσεις και πλήγμα στις συνομιλίες, και αφετέρου να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών προς την κατεύθυνση της προοπτικής λύσης μέσα σε εύλογο χρόνο».

Η κ. Κωνσταντοπούλου επανέλαβε τη δέσμευση και του ελληνικού κοινοβουλίου για την προώθηση της λύσης στο Κυπριακό με την επιλογή του μοντέλου «της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα και ισοτιμία, σε πλαίσιο σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα πεδία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας με μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία μια διεθνή προσωπικότητα».

Οι πρωτοβουλίες για Εξεταστική για το Μνημόνιο και γερμανικές αποζημιώσεις

Η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ενημέρωσε τον κ. Κασουλίδη για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, «που θα ρίξουν άπλετο φως σε υποθέσεις που ταλάνισαν τον ελληνικό λαό αλλά και την Ευρώπη και που αποτελούν πεδίο ενδιαφέροντος και κοινού συμφέροντος με τον κυπριακό λαό», μεταξύ των οποίων την συγκρότηση της Επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους.

«Θα είναι ένα νέο υπόδειγμα διαφάνειας και λογοδοσίας και θα χορηγήσει και στους άλλους λαούς που έχουν υποφέρει από τη διαδικασία επιβολής αναγκαστικών επιλογών προς αποπληρωμή του χρέους, πολύτιμα εργαλεία απελευθέρωσης από αυτήν τη νέου τύπου αποικιοκρατία, που συγκροτούν αυτές οι πολιτικές» είπε με έμφαση.

Παράλληλα, τον ενημέρωσε για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής που θα εξετάσει σε βάθος τα αίτια και τις ευθύνες για την υπαγωγή της Ελλάδας στο μνημόνιο. «Θα αναδείξει όλα τα στοιχεία εκείνα που θα είναι χρήσιμα και για τον ελληνικό και για τον κυπριακό λαό» όπως σημείωσε.

«Συγκροτήσαμε ήδη, την Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, και επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και ζητήσαμε τη συμβολή κοινοβουλίων και κυβερνήσεων σε αυτήν τη δίκαιη διεκδίκηση που συνιστά ηθικό και ιστορικό χρέος» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα στηρίξει την ελληνική αναφορικά με τον επαναπατρισμό αρχαιολογικών θησαυρών, όπως έχει κάνει και στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Οι Εξεταστικές για χρέος και Μνημόνιο χρήσιμες και για την Κύπρο | iefimerida.gr 1

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Μη φοβάστε την Εκκλησία

Η πρόεδρος της Βουλής έγινε δεκτή νωρίτερα από τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

«Από μια συνεργασία με την Εκκλησία δεν έχει να χάσει τίποτα το κράτος. Να κερδίσει έχει. Μην φοβάστε την Εκκλησία», είπε ο κ. Χρυσόστομος .

Η κα Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι πρέπει να υπενθυμίζουμε ειδικά στις κρίσιμες και στις δύσκολες ώρες τη σημασία της αλληλεγγύης, της ανεκτικότητας και της προστασίας της αξιοπρέπειας. «Εμείς το λέμε με απερίφραστο τρόπο, ότι στο πεδίο της αλληλεγγύης και της στήριξης των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν την κρίση όχι απλώς δεν πρέπει να υπάρχει αναστολή, αλλά θα πρέπει να ενθαρρύνεται η σύμπραξη», τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ