ΕΚΤ: Ο έλεγχος κεφαλαίων θα είναι ένα εργαλείο έσχατης ανάγκης για την Ελλάδα - iefimerida.gr

ΕΚΤ: Ο έλεγχος κεφαλαίων θα είναι ένα εργαλείο έσχατης ανάγκης για την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας να μειώνονται δραματικά και τις καταθέσεις το τελευταίο διάστημα να ακολουθούν σταθερή πορεία... εξόδου, οι φήμες για επιβολή ελέγχου κεφαλαίων ολοένα και φουντώνουν.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ, μιλώντας στο Bloomberg TV, σημείωσε πως αυτή η περίπτωση προβάλλεται ως έκτακτη ανάγκη.

«Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Ελλάδα είναι ένα εργαλείο έσχατης ανάγκης», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Όλοι μας θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να αποκαθιστά με πειστικό τρόπο την εμπιστοσύνη της και αυτό μπορεί να γίνει με οικομικές μεταρρυθμίσεις και τόνωση της ανταγωνιστικότητας».

Ο κ. Νουαγιέ τόνισε πως αρχής γενομένης από το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, πρέπει να διαφανεί ξεκάθαρα πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει «μια σαφή πορεία μεταρρύθμισης».

Απαντώντας στην κριτική που ασκεί η Αθήνα στις πολιτικές της ΕΚΤ, ο κ. Νουαγιέ εξήγησε πως η ΕΚΤ εξετάζει κάθε εβδομάδα την περίπτωση της Ελλάδας και ότι ο ELA δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

Κερέ: Θα αλλάξει το πρόγραμμα

Από την μεριά του, το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, από το Μαυροβούνιο, επισήμανε πως το ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας θα αλλάξει έτσι ώστε να μπορεί να ακολουθηθεί από τη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Reuters ο κ. Κερέ είπε τα εξής: «Υπάρχει σαφής βούληση και καλή πίστη σε όλες τις πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να παραδώσουν τη δουλειά τους στο Eurogroup. Τα τρία θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, έχουμε δεσμευτεί να υποστηρίξουμε αυτές τις αποφάσεις όσο μπορούμε. Εννοείται ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Φυσικά, οποιαδήποτε αλλαγή γίνει θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα ισοδύναμο μέτρο που θα φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα στη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Αυτό πρόκειται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ