Ραντεβού στο Βερολίνο: Οι απαιτήσεις, οι υποχωρήσεις και η λίστα των μεταρρυθμίσεων - iefimerida.gr

Ραντεβού στο Βερολίνο: Οι απαιτήσεις, οι υποχωρήσεις και η λίστα των μεταρρυθμίσεων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις πύλες της καγκελαρίας στο Βερολίνο θα διαβεί σήμερα το απόγευμα για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός -ως επίσημος προσκεκλημένος της Άνγκελα Μέρκελ- καθώς πρόκειται για μία συνάντηση καθοριστικής σημασίας, από την οποία θα κριθούν πολλά για την τύχη του ελληνικού προβλήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στη συνάντηση «με διάθεση συγκλίσεων, αλλά όχι αποδοχής των πολιτικών λιτότητας», έλεγαν στο iefimerida.gr κυβερνητικοί κύκλοι, ενώ ταυτόχρονα προϊδέαζαν πως θα είναι πλούσια η γκάμα των θεμάτων που θα συζητήσουν οι δύο αρχηγοί.

Η βασική εκτίμηση και προσδοκία του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, είναι ότι η σιδηρά κυρία της Γερμανίας βλέπει τα πράγματα ευρύτερα και με πλήρη συναίσθηση του βάρους που θα έχουν οι αποφάσεις της για το μέλλον της Ευρώπης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εύκολη υπόθεση το αποψινό τετ α τετ.

Με τις μεταρρυθμίσεις στο χέρι ο Αλέξης Τσίπρας

Σύμμαχος της γερμανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητα το γεγονός ότι η χώρα ξεμένει από χρόνο και χρήμα, την ώρα μάλιστα που το τελευταίο ρέει με στο σταγονόμετρο, μέσα από το πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ, το γνωστό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Από την ελληνική κυβέρνηση λοιπόν, αν και δεν αποκαλύπτουν πόσες ακριβώς θα είναι οι σελίδες των μεταρρυθμίσεων, επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συνάντηση με έναν πρώτο κατάλογο. Έτσι, απέναντι στις πιέσεις της καγκελαρίου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει τα εξής:

  • Να προτάξει την αποφασιστικότητα για αλλαγές δομικές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα, για να δοθεί ένα μήνυμα αλλαγής σελίδας.
  • Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία συλλογής φόρων, θα τονίσει ότι είναι έτοιμος να ακολουθήσει τον... γερμανικό δρόμο, ώστε να εισπραχθούν.
  • Πιθανότατα θα θέσει το ζήτημα συνεργασίας στο μέτωπο καταπολέμησης της διαφοράς, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι πρόκειται για μια ειλικρινή προσπάθεια επαναπροσέγγισης των διμερών σχέσεων με έναν μανδύα νέας αξιοπιστίας.
  • Θα επιμείνει στην ανάγκη να μπει φρένο σε οριζόντιες πολιτικές περικοπών
  • Για το επίμαχο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σχέδιο με ιδέες για επενδύσεις και συμπράξεις.

Με φόντο τα παραπάνω, η δύσκολη εξίσωση για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το πώς θα «πακετάρει» τον προωθητικό αυτό «συμβιβασμό», αλλά και τι θα δώσει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων - ιδιωτικοποιήσεων για να κερδίσει κάτι στο πεδίο της αγοράς εργασίας και στο δημοσιονομικό.

Στο τραπέζι και οι γερμανικές αποζημιώσεις

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί χαμηλούς τόνους και αποφεύγει να ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών, στη συζήτηση αναμένεται να τεθούν όλα τα θέματα διμερών σχέσεων και κυρίως να ανοίξει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Βερολίνο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί γύρω στις 11 το πρωί από την Αθήνα, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, για το ταξίδι προς το Βερολίνο. Στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας θα του αποδοθούν τιμές από άγημα έξω από την καγκελαρία και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και η Μέρκελ θα έχουν τη συνάντηση, στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδος. Στις 8 το βράδυ θα γίνουν δηλώσεις και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, στο οποίο, εκτός από τους δύο ηγέτες, θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες τους από κάθε πλευρά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ