IIF: Ο Τσίπρας έκανε τη «στροφή» - Τώρα πρέπει να την κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

IIF: Ο Τσίπρας έκανε τη «στροφή» - Τώρα πρέπει να την κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ

SOOC/ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την άποψη πως τη «στροφή» του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να ακολουθήσει και το κόμμα του εκφράζει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Κόλινς.

Ο κ. Κόλινς εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται, πλέον, τη δύσκολη πραγματικότητα και έχει κάνει τη στροφή από την προεκλογική περίοδο στον ρεαλισμό της διακυβέρνησης.

«Η κύρια πρόκληση είναι τώρα να κάνει και ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ την αναγκαία στροφή προς τον ρεαλισμό της διακυβέρνησης. Να ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει την πολιτική που απαιτείται» επισημαίνει.

Ο επικεφαλής του IIF σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η Τρόικα ανησύχησε με τις πρώτες ανακοινώσεις της νέας κυβέρνησης.

«Οι ανακοινώσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού, η υποχώρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όλα αυτά δημιούργησαν έντονο προβληματισμό για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, τη δυνατότητα της χώρας να εφαρμόσει ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο» τονίζει χαρακτηριστικά,

Ο ίδιος περιγράφει ως «καθοριστική» για τη συνέχεια την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ενώ επισημαίνει πως ένα «κούρεμα» χρέους τώρα είναι πολιτικά δύσκολο, αλλά θα μπορούσε να εξεταστεί στο μέλλον. «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Χρειάζεται να βρει έναν τρόπο να προχωρήσει και να επεκτείνει το πρόγραμμα, ώστε να διασφαλίσει πρόσβαση στη ρευστότητα που χρειάζεται για να αποφύγει μια βαριά ασφυξία» λέει ο κ. Κόλινς.

Ο επικεφαλής του IIF, ο οποίος έως το 2013 ήταν βοηθός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ- σημειώνει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί την επιμονή των Ευρωπαίων στη λιτότητα υπερβολική και ζητεί από όλους να προσεγγίσουν με «ρεαλισμό» το ζήτημα της Ελλάδας.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός Grexit, ο γενικός διευθυντής του IIF απαντά: «Αυτή τη στιγμή το Grexit δείχνει λιγότερο πιθανό. Ημουν πιο ανήσυχος πριν από μερικές εβδομάδες, κατά την αρχική περίοδο της νέας ελληνικής κυβέρνησης που έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και έδειχνε πολύ απόλυτη έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της». Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι καθώς η Ελλάδα θα καταβάλλει προσπάθειες να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Τα πράγματα είναι πολύ πιεσμένα, όμως υπάρχουν τρόποι να βρεθούν λύσεις μέσω κάποιων καθυστερήσεων πληρωμών στο εσωτερικό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ