Βενιζέλος: Η κυβέρνηση κάνει περίεργα παιχνίδια με το lobby της δραχμής – Προειδοποιεί για «κούρεμα καταθέσεων» - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση κάνει περίεργα παιχνίδια με το lobby της δραχμής – Προειδοποιεί για «κούρεμα καταθέσεων»

(EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοβαρές καταγγελίες από του βήματος της Βουλής απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «παιχνίδια» με το lobby της δραχμής.

Δεν μπορείτε να κάνετε λοιπόν ούτε μπρος, ούτε πίσω και αυτό δυστυχώς φαίνεται και στον τρόπο με τον οποίον χειρίζεστε τα περιφερειακά θέματα. Σας το έχω ξαναπεί στην αίθουσα αυτή, όταν πλησιάζατε στην εξουσία και σας το λέω και τώρα και ακούστε το προσεκτικά.

«Έχετε αρχίσει πάρα πολύ νωρίς το φλερτ με περίεργες ρυθμίσεις. Πάρα-πάρα πολύ νωρίς» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κάλεσε όποιον έχει να πει κάτι για το κόμμα του να το πει γιατί ο ίδιος «μόλις σε δύο μήνες έχουμε να πούμε πάρα πολύ συγκεκριμένα πράγματα για το lobby της δραχμής σε αυτούς που έχουν βγάλει τα ευρώ έξω και έχουν τις ζημίες μέσα και περιμένουν μια χώρα φτηνή για να την αγοράσουν».

Ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε: «Προσέξτε, το παιχνίδι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και όποιος έχει αναλάβει και δεσμεύσεις λόγω υποστήριξης που δέχεται θα κληθεί κάποια στιγμή να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του αυτές. Εμείς δεν έχουμε υποστηριχθεί, δεν έχουμε δεσμεύσεις, καμία δέσμευση δεν έχουμε και θα το βλέπετε εδώ αυτό καθημερινά».

Στις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Σας πονάει η πραγματικότητα, αλλά σας συμπονώ κι εγώ, γιατί πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα των Βουλευτών και των Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει γνώση της πραγματικότητας, ενεργεί καλόπιστα. Μπορεί ιδεολογικά, μπορεί ιδεοληπτικά, αλλά καλόπιστα. Υπάρχουν όμως και αυτοί που ξέρουν το ολοκληρωμένο σχέδιο».

Προειδοποιεί για «κούρεμα» καταθέσεων

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε επίσης προειδοποίηση ότι η κυβέρνηση διά της υπογραφής του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, οδηγεί σε «κούρεμα» καταθέσεων.

Οπως είπε «υπεγράφη η παράδοση άνευ όρων των 11 δισεκατομμυρίων του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πίσω στο EFSF, ώστε τώρα που θα χρειαστούν οι τράπεζες νέα ανακεφαλαιοποίηση αυτή να γίνει με τους όρους της νέας οδηγίας δυστυχώς». Εξηγώντας ο κ. Βενιζέλος είπε πως «πρώτα θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τους παρόντες μετόχους, μετά bail in (σ.σ. κούρεμα καταθέσεων), όπως προσδιορίζει η οδηγία και μετά συμμετοχή του δημοσίου μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να μην το επαναλαμβάνει.

«Καλέστε την διοίκηση του ΤΧΣ και συζητήστε για το συνολικό ποσό, για εκείνο που έφυγε στην αρχή και αυτό που έφυγε σήμερα, το ποσό που μπορεί να επανέλθει και να χρησιμοποιηθεί» είπε.

Οψιμος φιλοαμερικανισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας την χθεσινή συμφωνία της οκταμερούς στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως «όλα έγιναν απροετοίμαστα, με μία αδιανόητη αφέλεια η οποία εκδηλώνεται στον τρόπο με τον οποίον βιώνετε τον όψιμο και επιπόλαιο φιλοαμερικανισμό σας» είπε δηκτικά και συνέχισε στο ίδιο ύφος: «Τώρα θα πάρει ο Πρόεδρος Ομπάμα να μαλώσει την Καγκελάριο Μέρκελ κι αυτό είναι το όραμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, έτσι λειτουργούν τα πράγματα στον διεθνή συσχετισμό».

Κατά την ερμηνεία του κ. Βενιζέλου η χθεσινή «μίνι Σύνοδος Κορυφής» υποστήριξε πως «αυτό που συνέβη είναι η πιστοποίηση πως χάσαμε ένα ολόκληρο μήνα, σήμερα 20 Μαρτίου επιβεβαιώνουμε το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου και στο μεταξύ η πραγματική οικονομία έχει εγκαταλειφθεί, τα έσοδα υστερούν, οι τράπεζες χειμάζονται και η χώρα διαπραγματεύεται από χειρότερη θέση».

Οπως υποστήριξε «δυστυχώς ότι τελικά εθελοτυφλούμε και η πλειοψηφία αυτοπαραμυθιάζεται χρησιμοποιώντας μια διπλή γλώσσα χωρίς αποτέλεσμα. Διότι φυσικά το να λες συνεχώς άλλα έξω και άλλα μέσα, δεν οδηγεί πουθενά».

Το δίλημμα κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι ένα: «Ή πηγαίνεις στη ρήξη και τη χαίρεσαι και την απολαμβάνεις επειδή ζεις στο δικό σου Κούγκι αλλά δεν έχεις εντολή της κοινωνίας να το κάνεις, ή ακολουθείς το δρόμο της ευθύνης και του πολιτικού κόστους, αλλά εκεί δεν έχεις την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να το κάνεις, γιατί δεν έχεις πείσει απλώς το εκλογικό σώμα, έχεις πείσει και τους ίδιους τους βουλευτές σου ότι θα κάνεις κάτι άλλο».

Σχολίασε επίσης τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός ότι δεν θα δεχθούμε την πέμπτη αξιολόγηση. «Αυτό που κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια, δηλαδή η τρόικα, τι είναι; Δεν είναι αξιολόγηση; Επί τη βάσει ποιων κριτηρίων γίνεται η αξιολόγηση; Επί τη βάση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης, να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο».

Τόνισε μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν θα επιλέξει όσες μεταρρυθμίσεις θέλει, αλλά θα προτείνει το Eurogroup θα εγκρίνει και ιδιοκτησία μεταρρυθμίσεων και αυτό «σημαίνει δέσμευση πολιτική ότι αυτές θα προωθηθούν».

«Τι λέει το ανακοινωθέν το χθεσινό; Ότι αναμένουμε το ταχύτερο δυνατό πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Άρα οι περιβόητες 7 μεταρρυθμίσεις του κ. Βαρουφάκη με τους κουκουλοφόρους καταδότες, τα τυχερά παιχνίδια, δεν είναι ούτε πλήρης, ούτε συγκεκριμένος κατάλογος. Άντε ξανά μανά από την αρχή. Αυτό σημαίνει τιμωρία σε βάζω να γράψεις μόνος σου το μνημόνιο» είπε με έμφαση ο κ. Βενιζέλος.

Στη συνέχεια ο αναφέρθηκε σε δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: Τον υπουργό Οικονομικών και την πρόεδρο της Βουλής.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη: Διεθνώς δακτυλοδεικτούμενος – Ψεύδεται ασυστόλως

Με αφορμή το ταξίδι του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο τη Δευτέρα είπε πως έπρεπε να πάει πολύ νωρίτερα «πριν δημιουργηθούν περιττά μέτωπα, πριν χάνουμε χρόνο, πριν ευτελιζόμαστε σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο με έναν Υπουργό Οικονομικών ο οποίος ψεύδεται ασύστολα ενώπιον της Βουλής, με αυτά που είπε χθες για τη δήθεν αναζήτηση της προηγούμενης παράτασης της κύριας σύμβασης χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης και είναι διεθνώς δακτυλοδεικτούμενος».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως έδωσε ο ίδιος στον κ. Τσίπρα αντίγραφο του νόμου με τον οποίον κυρώθηκε η προηγούμενη παράταση ενώ υπάρχει και στο φύλλο εφημερίδος της Κυβερνήσεως ενώ του έχει δώσει «και το αρχικό κείμενο αυτό του 2012 που είναι αλληλένδετα και το ένα παραπέμπει στο άλλο, για να δείτε τις ρητές παραπομπές στο μνημόνιο το πρόγραμμα και την τρόικα. Αυτά έχουν υπογραφεί ερήμην σας από τον κ. Βαρουφάκη».

Για την Ζωή Κωνσταντοπούλου: Γιατί απουσιάζει από την συζήτηση

Επεσήμανε την απουσία της από την συζήτηση στη Βουλή. «Δε σας παραξενεύει κυρίες και κύριοι Βουλευτές η επιδεικτική παρουσία της Προέδρου της Βουλής; Της καθηλωμένης στην έδρα του Προέδρου σε όλες τις προηγούμενες συζητήσεις; Γιατί δεν εμφανίστηκε σήμερα;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και έκανε υπόθεση εργασίας: «Γιατί δεν ήρθε; Για να εκδηλώσει τη διαφωνία της σε σχέση με το κατεπείγον έτσι; Για να διαφωνήσει σε σχέση με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Ναι, υπόθεση εργασίας. Μόνον που είναι υπόθεση συνεργασίας, δεν είναι υπόθεση εργασίας» και συνέχισε: «Προσπαθήστε να σκεφτείτε αυτή η υπόθεση συνεργασίας ποιους αφορά. Γιατί κάποιους αφορά και εντέλει εσάς, που ζητήσατε και πήρατε μία ψήφο από τον ελληνικό λαό και τώρα πρέπει να δώσετε εξηγήσεις για το πώς χρησιμοποιείτε την εντολή του ελληνικού λαού».

20/3/2015 Ομιλία κατά τη συζήτηση του Ν/Σ "Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση τ from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ