Ο γαλάζιος φάκελος με τα μέτρα -Τον έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στους εταίρους [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο γαλάζιος φάκελος με τα μέτρα -Τον έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στους εταίρους [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο γαλάζιος φάκελος που έδωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός στους εταίρους στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τράβηξε τα φλας των φωτογράφων.

Το περιεχόμενο του φακέλου είχε τα μέτρα που προτίθεται να λάβει στο αμέσως επόμενο διάστημα η Ελλάδα. Το περιεχόμενο αυτού του φακέλου φαίνεται πως αποτελεί προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού.

Ο γαλάζιος φάκελος με τα μέτρα -Τον έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στους εταίρους [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με τη χρηματοδότηση

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει αν υλοποιηθούν άμεσα, κι αυτό γιατί ήταν σαφές ότι η υλοποίηση του πακέτου αυτού των μεταρρυθμίσεων συνδέεται άμεσα με τη χρηματοδότηση, πιθανότατα σταδιακή, με πρώτο πακέτο τα χρήματα που προέρχονται από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για το γνωστό πακέτο Βαρουφάκη, σαφώς πιο εμπλουτισμένο με εξειδικευμένες μεταρρυθμίσεις, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πάνω απ' όλα κοστολογημένο. Μεταξύ αυτών, η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου.

Ο γαλάζιος φάκελος με τα μέτρα -Τον έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στους εταίρους [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Τι πήρε και τι έχασε η κυβέρνηση

Κάνοντας ένα πρώτο ταμείο -δεδομένου ότι το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου- στα θετικά συγκαταλέγονται τα εξής:
- Όσον αφορά το ζήτημα του Grexit, πολιτικά δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
- Η κυβέρνηση δεν υποχρεούται να υποστεί τη γνωστή 5η αξιολόγηση που απορρέει από τα όσα υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση, συνεπώς δεν θα υλοποιήσει το mail Χαρδούβελη που προέβλεπε σκληρές περικοπές.
- Ανοίγει σταδιακά η κάνουλα της ΕΚΤ, ανάλογα με το πώς θα τρέχουν οι μεταρρυθμίσεις.

Στα αρνητικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι ο χρόνος μετράει σε βάρος μας. Κατά συνέπεια, οι όποιες μεταρρυθμίσεις μπορεί να μην έχουν δημοσιονομικό βάρος, πλην όμως είναι βέβαιο πως δεν θα είναι... εύπεπτες για όλους ή απόλυτα σύμφωνες με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση κατάφερε να καταλήξει σε έναν έντιμο συμβιβασμό και να κερδίσει πάλι χρόνο. Το περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν έκρυβε την ικανοποίησή του, καθώς «τα χειρότερα αποφεύχθηκαν», πλην όμως η χώρα θα πορεύεται εκ νέου σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας με τη «μύτη» οριακά έξω από το νερό. Ένδειξη ότι υπάρχει δρόμος μπροστά για μια τελική πολιτική απόφαση.

Ευρωπαϊκή πηγή με γνώση των συζητήσεων έλεγε ότι υπάρχει σύγκλιση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και των εταίρων για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί τις επόμενες ημέρες. Ζήτησαν από τον κ. Τσίπρα να παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες μπορούν να περάσουν άμεσα και οι οποίες θα απελευθέρωναν ενδεχομένως την εκταμίευση των κερδών κεντρικών τραπεζών (Smp’s) αξίας 1,9 δισ. Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί σε έκτακτο Εurogroup την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ