Φωτογραφίζοντας τη συλλογική μνήμη -Μια διεθνής έκθεση στη Θεσσαλονίκη [εικόνες] - iefimerida.gr

Φωτογραφίζοντας τη συλλογική μνήμη -Μια διεθνής έκθεση στη Θεσσαλονίκη [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καταγράφονται οι μνήμες; Υπάρχει συλλογική μνήμη; Είναι έργο καλλιτέχνη η καταγραφή της μνήμης ή αποκλειστικά ιστορικού; Πώς ταξινομούνται τα πολλά προσωπικά θραύσματα μνήμης ώστε να συνθέσουν το "συλλογικό"; Φωτογραφίζεται η ιστορία; Υπάρχει μία ή πολλές ιστορίες για μία γεωγραφική ενότητα;

Φωτογραφίζοντας τη συλλογική μνήμη -Μια διεθνής έκθεση στη Θεσσαλονίκη [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Στα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν τα φωτογραφικά έργα είκοσι δύο καλλιτεχνών από έντεκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι πραγματεύονται ερωτήματα που αφορούν τη συλλογική μνήμη, τους τόπους μνήμης, τις διαφορετικές κουλτούρες της μνήμης, καθώς και τον ρόλο της εικόνας στις διαδικασίες αυτές. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Φωτογραφίζοντας τη συλλογική μνήμη -Μια διεθνής έκθεση στη Θεσσαλονίκη [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Με τη χρήση φωτογραφιών και βίντεο, οι καλλιτέχνες εξετάζουν, μέσα από τα έργα τους, τρόπους με τους οποίους το παρελθόν εξακολουθεί να είναι παρόν σε αυτήν τη στιγματισμένη από συγκρούσεις και πολέμους περιοχή της Ευρώπης.

Φωτογραφίζοντας τη συλλογική μνήμη -Μια διεθνής έκθεση στη Θεσσαλονίκη [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Τη μεγάλη αυτή έκθεση, με τίτλο "Recorded Memories - Καταγεγραμμένη Μνήμη" επιμελήθηκε η Constanze Wicke, συνεργαζόμενη με επιμελητές και φορείς (μεταξύ των οποίων το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης) από τις έντεκα χώρες που συμμετέχουν: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Κύπρος, Μολδαβία, Π.Γ.Δ.Μ., Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία.

Φωτογραφίζοντας τη συλλογική μνήμη -Μια διεθνής έκθεση στη Θεσσαλονίκη [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Hassan Abdelghani/Κροατία, Ana Adamović/Σερβία, Jelena Blagović/Κροατία, Βαγγέλης Βλάχος/Ελλάδα, Pavel Brăila/Μολδαβία, Michele Bressan/Ρουμανία, kavecS/Ελλάδα, Iosif Királi/Ρουμανία, Πάνος Κοκκινιάς/Ελλάδα, Milomir Kovačević/Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Nikola Radić Lucati/Σερβία, Nicola Mihov/Βουλγαρία, Erhan Muratoğlu/Τουρκία, Ştefan Sava/Ρουμανία, Stefana Savić/Σερβία, Sašo Stanojkovik/Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας, Predrag Terzić/Σερβία, Αντρέας Τσονίδης/Ελλάδα, Peter Tzanev/Βουλγαρία, Žaneta Vangeli/Π.Γ.Δ.Μ., Sandra Vitaljić/Κροατία, Μαριάννα Χριστοφίδου/Κύπρος, Fani Zguro/Αλβανία.

Φωτογραφίζοντας τη συλλογική μνήμη -Μια διεθνής έκθεση στη Θεσσαλονίκη [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Η πολυδιάστατη συλλογή έργων (φωτογραφίες, βίντεο και εγκαταστάσεις), που φέρνουν το θεατή αντιμέτωπο με διαφορετικές απόψεις, προσεγγίσεις και εκτιμήσεις συνθέτει τη μοναδική στην Ευρώπη έκθεση, που συγκεντρώνει και παρουσιάζει σε μια κοινή εικαστική εκδήλωση έργα καλλιτεχνών από τις παραπάνω χώρες, επιτρέποντας έτσι να συναντηθούν απόλυτα ετερόκλητες αναμνήσεις και πρακτικές της ανάμνησης.

Φωτογραφίζοντας τη συλλογική μνήμη -Μια διεθνής έκθεση στη Θεσσαλονίκη [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Η έκθεση αρχικά παρουσιάστηκε στο Museum für Photographie του Μπράουνσβαϊγκ, από τον Μάιο ως το Σεπτέμβριο του 2013, προτού περιοδεύσει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πηγή Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ