Ελλάδα και Κύπρος καταδικάζουν τη «συμφωνία» για την υφαλοκρηπίδα - iefimerida.gr

Ελλάδα και Κύπρος καταδικάζουν τη «συμφωνία» για την υφαλοκρηπίδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

"Παντελώς παράνομη" χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, τη λεγόμενη "συμφωνία" για την υφαλοκρηπίδα μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος, στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, τονίζοντας ότι με την ενέργεια αυτή η Άγκυρα απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από το διεθνές δίκαιο.

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι "είναι μία πράξη παντελώς παράνομη, άνευ ουσίας, άνευ καμίας ισχύος, που αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, πόσο απομακρύνεται συνεχώς η Τουρκία από το διεθνές δίκαιο και από το ρόλο που θα έπρεπε να παίζει στην περιοχή. Όχι ένα ρόλο χωροφύλακα -και μάλιστα χωροφύλακα που παραβιάζει το νόμο- αλλά μίας χώρας σταθερότητας, ιδιαίτερα σε μία περιοχή, όπως της δικής μας, με πάρα πολλές εστίες προβλημάτων".

Καταλήγοντας, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι "η πράξη αυτή είναι καταδικαστέα και ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει την αμέριστη στήριξή μας για τη λύση του Κυπριακού, που είναι ο μόνος τρόπος, η μόνη διέξοδος για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα , σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών".

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστόφιας, από την πλευρά του, ανέφερε ότι "η Τουρκία παρανομεί πάνω στην παρανομία κλείνοντας τη λεγόμενη "συμφωνία" με ένα ψευδοκράτος, το οποίο έχει καταδικαστεί ομόφωνα δύο φορές από το Συμβούλιο Ασφαλείας και από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και από ξεχωριστά κράτη ", κάλεσε την Άγκυρα "να οδηγήσει άμεσα τον κ. Έρογλου σε συμφωνία" μαζί με τους Ελληνοκυπρίους και υπογράμμισε ότι "οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτε, αντίθετα, έχουν να κερδίσουν πολλά, διότι τα θέματα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης. Και η κεντρική κυβέρνηση μέσα από τον προϋπολογισμό θα διανέμει προς τις δύο κοινότητες, στις δύο συνιστώσες πολιτείες, τα έσοδα απ' αυτήν την εκμετάλλευση".

"Η ταύτιση των απόψεων (Αθήνας και Λευκωσίας) θεωρείται δεδομένη και πρέπει να θεωρείται δεδομένη" πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι "η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο στήριγμά μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα στις δύσκολες συνθήκες και για την Ελλάδα και για την Κύπρο".

Από την πλευρά της, η Τουρκία ζητά από την Ελληνοκυπριακή πλευρά "να μην ξοδεύει την ενέργειά της για να προκαλεί ένταση με τρόπο που θα ζημιώσει τη διαδικασία της επίλυσης, αλλά να επιδείξει βούληση υπέρ της ειρήνης και του συμβιβασμού και να τερματίσει τις γεωτρήσεις".

Στη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται επίσης ότι "έτσι, θα καταστεί δυνατός ένας συμβιβασμός που θα μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο σε χώρο ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας και η δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου της Κύπρου στους δύο λαούς που είναι οι κοινοί ιδιοκτήτες του Νησιού".

Το τουρκικό υπουργείο υπογραμμίζει ότι η "συμφωνία" περί "υφαλοκρηπίδας" μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων της Κύπρου "λαμβάνει μεταξύ άλλων υπόψη τα νόμιμα, ίσα και αδιαίρετα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι, όπως ακριβώς και οι Ελληνοκύπριοι, επί του συνόλου της υφαλοκρηπίδας του Νησιού".

Αναφέρεται επίσης ότι το επόμενο βήμα θα είναι η παροχή αδειών για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας εκ μέρους των κατεχόμενων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ