Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση σε κοκτέιλ ασφυξίας για χρηματοδότηση και ρευστότητα - iefimerida.gr

Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση σε κοκτέιλ ασφυξίας για χρηματοδότηση και ρευστότητα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πιο… φορτωμένη εβδομάδα αρχίζει από σήμερα για τον πρωθυπουργό και σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς η ελληνική πλευρά μετράει κυριολεκτικά ευρώ-ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, δεν σκέφτεται πισωγύρισμα και ετοιμάζεται να περιγράψει το πλάνο για την τελική συμφωνία στις 20 Απριλίου.

Η αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου-μετά και τις συσκέψεις με τον Αλέξη Τσίπρα- βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Κι αυτό, γιατί μπορεί να "υπάρχουν λύσεις" όπως διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι για να διασφαλιστεί η ρευστότητα που έχει οδηγήσει κυβέρνηση και αγορά στα όριά τους, πλην όμως αυτές πρέπει να μπουν σε "ράγες" για να υλοποιηθούν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιταχύνουν τους ρυθμούς για την εξεύρεση λύσης, έχοντας πλήρη επίγνωση των δεδομένων, των αριθμών αλλά και του "πολέμου νεύρων" που έχει ξεσπάσει με τους πιστωτές. Πέρα λοιπόν από τις τεχνικές διαβουλεύσεις που έχει αναλάβει το Brussels Group και τα τεχνικά κλιμάκια, θεωρούν πως επιβάλλεται να υπάρξει και πολιτική βούληση, ενώ με νηφαλιότητα επιμένουν ότι "συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup".

Οι κρίσιμες συναντήσεις

• Κομβικής σημασίας είναι η αυριανή συνάντηση που θα έχει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με το Μάριο Ντράγκι με το ελληνικό ζήτημα εκ των πραγμάτων να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.
• Την επομένη ακριβώς, συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ όπου σύμφωνα με τον κανονισμό εάν και εφόσον καταγραφεί αίτημα έκτακτης ανάγκης, τότε τα 2/3 του Συμβουλίου οφείλουν να αναζητήσουν λύση για παροχή ρευστότητας.
• Των δύο κρίσιμων αυτών 24ώρων, θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναχωρεί από την Τετάρτη για Βρυξέλλες, αποφασισμένος να ανέβει την ανηφόρα της διαπραγμάτευσης.

Στο τραπέζι το θέμα της χρηματοδότησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο το θέμα της χρηματοδότησης. Ενδεικτικό δε, του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους αυτής είναι το σχόλιο από το περιβάλλον του πρωθυπουργού ότι: "οι Ευρωπαίοι δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο, το IMF και το 2014 και το 2015 δεν έχει δώσει ούτε μια δόση και παρόλα αυτά παίρνει το λεφτά του".

Τρέχουν στην κυβέρνηση για το νομοθετικό έργο

Παράλληλα, οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ για το νομοθετικό έργο. Μετά το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, σειρά παίρνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, για τη προστασία της Α΄ κατοικίας, οι αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα με τις φυλακές τύπου Γ΄, οι προτάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την πάταξη της γραφειοκρατίας και τις επαναπροσλήψεις, καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου.

Συνεχίζεται ο έλεγχος από τα κλιμάκια

Τέλος, το χρονοδιάγραμμα της Αθήνας είναι η ολοκλήρωση των συζητήσεων με τον ΟΟΣΑ να συμπέσει με την ολοκλήρωση των εργασιών των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, περί τα τέλη του μήνα. Το πρώτο κλιμάκιο που έχει καταφθάσει αξιολογεί ήδη τα δημοσιονομικά δεδομένα, ενώ το δεύτερο θα ασχοληθεί με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τα εργασιακά και τις αποκρατικοποιήσεις.

Ρεπορτάζ: Στέλλα Α.Γκαντώνα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ