Το Μαξίμου στηρίζει Βαρουφάκη, παρά τις αντιδράσεις - iefimerida.gr

Το Μαξίμου στηρίζει Βαρουφάκη, παρά τις αντιδράσεις

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC / ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εσωκομματική κόντρα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν οι δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη από την Ιταλία για «πάγωμα» κάποιων προεκλογικών δεσμεύσεων.

Ο Βαρουφάκης παγώνει τις προεκλογικές υποσχέσεις

O υπουργός Οικονομικών -ο οποίος ανήκει στην πτέρυγα των ρεαλιστών και ευρωπαϊστών του ΣΥΡΙΖΑ- επανέλαβε σήμερα με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera αυτό που φέρεται να δήλωσε την Παρασκευή στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Κόμο της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να δήλωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί και να παγώσει ή να καθυστερήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις για να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις και την «οικοδόμηση εμπιστοσύνης». Παράλληλα, ανέφερε ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα μπορούσαν είτε να παγώσουν είτε να μεταφερθούν σε ορίζοντα τετραετίας, κάτι, πάντως, που (για ορισμένες ρυθμίσεις) έχουν υπαινιχθεί και άλλα στελέχη στο παρελθόν.

Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε τα πάντα σε όλους, λέγοντας πως δεν υποσχέθηκαν ούτε ένα ευρώ, σε όποιον κερδίζει πάνω από 700 ευρώ, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως φέρεται να δήλωσε πως «δεν υποσχεθήκαμε τίποτα στη μεσαία τάξη είτε βρίσκονται στην υψηλή πλευρά είτε στη χαμηλή, για εκείνους θα υπάρξει αυξημένη φορολόγηση».

«Corriere della Sera»: Ο Βαρουφάκης δήλωσε: «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναστείλει για αργότερα κάποιες από τις προεκλογικές εξαγγελίες»

Με σημερινό της δημοσίευμα, η ευρείας κυκλοφορία ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» γράφει επικαλούμενη δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη «να αναστείλει την εφαρμογή ορισμένων προεκλογικών υποσχέσεων» για αργότερα ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων της.

«Δεν είμαστε λαϊκιστές, δεν υποσχεθήκαμε πράγματα που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν», δήλωσε χθες, Παρασκευή βράδυ, ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση οικονομικών ηγετών που οργανώθηκε στο Τσερνόμπιο, στην επαρχία του Κόμο, στη βόρεια Ιταλία.

«Είμαστε έτοιμοι να αναστείλουμε για αργότερα την εφαρμογή ορισμένων προεκλογικών δεσμεύσεων, αν αυτό αποδειχθεί απαραίτητο για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς να διευκρινίσει ποιες μπορεί να είναι αυτές οι προεκλογικές υποσχέσεις.

«Έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο έχει διάρκεια τεσσάρων ετών», διευκρίνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Θέλουμε να αποπληρώσουμε το χρέος μας μέχρι τέλους. Όμως ζητούμε από τους εταίρους μας να μας βοηθήσουν για να επαναφέρουμε την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Όσο πιο γρήγορα σταθεροποιηθεί η οικονομία μας, τόσο ταχύτερος θα είναι ο ρυθμός της αποπληρωμής μας» φέρεται να πρόσθεσε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε πως η ιδέα του είναι «να μετατραπεί το χρέος σε ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης. Όσο περισσότερο η Ελλάδα ανακάμπτει, τόσο περισσότερο θα είναι σε θέση να αποπληρώνει τα δάνεια», δήλωσε.

Ο υπουργός ζήτησε «να εξελιχθεί» η ευρωπαϊκή προσέγγιση στο ελληνικό πρόβλημα, υποστηρίζοντας πως η συζήτηση δεν αφορά «θεϊκούς κανόνες, αλλά καταναγκασμούς που δεν υφίσταντο πριν από το 2010» για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο απέκλεισε κατηγορηματικά την αναζήτηση μιας λύσης εκτός Ευρώπης.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, δεν θα ζητήσουμε βοήθεια στο εξωτερικό. Καλλιεργούμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες. Όμως το πρόβλημά μας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο θα επιλύσουμε εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας», κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Καρφιά» Μηλιού και Παπαδημούλη στο Twitter

Οι παραπάνω δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη προκάλεσαν αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Γιάννη Μηλιού στο twitter, στην οποία αναφέρει: «Η εμπιστοσύνη δε κερδίζεται με υπαναχωρήσεις αλλά με δουλειά, σταθερότητα κι αρχές».

Το Μαξίμου στηρίζει Βαρουφάκη, παρά τις αντιδράσεις | iefimerida.gr 0

Λίγο νωρίτερα και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης είχε πετάξει τα καρφιά του για τις πολυάριθμες εμφανίσεις του Γιανη Βαρουφάκη στα ΜΜΕ, με τελευταία εκείνη με τη σύζυγό του στο Paris Match.

Ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε λιγότερες συνεντεύξεις και φωτογραφήσεις, μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, χωρίς όμως να κατονομάζει τον ή τους αποδέκτες του συγκεκριμένου μηνύματός του.

«Θερμή παράκληση: Λιγότερες συνεντεύξεις και φωτογραφήσεις και περισσότερη δουλειά. Οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα, λύσεις και μετρήσιμο αποτέλεσμα», έγραψε ο κ. Παπαδημούλης, με την ανάρτησή του να έρχεται μετά από τη φωτογράφηση του Γιάνη Βαρουφάκη και της συζύγου του στο γαλλικό περιοδικό.

Το Μαξίμου στηρίζει Βαρουφάκη, παρά τις αντιδράσεις | iefimerida.gr 1

Το Μαξίμου στηρίζει τον Βαρουφάκη

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών.

Κυβερνητικοί κύκλοι με φόντο τη δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη από το Κόμο της Ιταλίας σημειώνουν πως «μπορούμε να αναστείλουμε την εφαρμογή ορισμένων προεκλογικών μας υποσχέσεων, ώστε να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη με τους εταίρους και δανειστές».

Ετσι, διευκρινίζουν επί της ουσίας δεν είναι εκτός γραμμής, καθώς δεν θα ήταν δυνατόν η κυβέρνηση μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να φέρει τόσα νομοσχέδια.

Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι ήδη έχουν προχωρήσει μια σειρά από νομοθετήματα, όπως για την ανθρωπιστική κρίση, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, για την ΕΡΤ, ενώ προχωρά και η ρύθμιση για τις φυλακές τύπου Γ κτλ.

Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης προχωρά κανονικά επισημαίνουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ