Η παγκόσμια ισότητα των φύλων σε 5 χάρτες: Ποιες χώρες ζουν ακόμα στο Μεσαίωνα [εικόνες] - iefimerida.gr

Η παγκόσμια ισότητα των φύλων σε 5 χάρτες: Ποιες χώρες ζουν ακόμα στο Μεσαίωνα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά την πρόοδο στην καθιέρωση ίσων δικαιωμάτων για τις γυναίκες, το χάσμα μεταξύ των φύλων εξακολουθεί να υφίσταται.

Σε περισσότερες από 170 χώρες, οι γυναίκες εξακολουθούν να στερούνται τα ίδια δικαιώματα, προστασία και τις ελευθερίες σε σχέση με τους άνδρες.

Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτικής Ανάλυσης εξέδωσαν μια έκθεση τεκμηριώνοντας την κατάσταση της ισότητας των φύλων σε όλο τον κόσμο.

Τα βασικότερα αποτελέσματα της έκθεσης είναι εμφανή στους χάρτες που ακολουθούν

Η παγκόσμια ισότητα των φύλων σε 5 χάρτες: Ποιες χώρες ζουν ακόμα στο Μεσαίωνα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Πού στηρίζεται νομικά η φυλετική ισότητα
Περισσότερο από το 95% των 56 συνταγμάτων που εγκρίθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια εγγυώνται ισότητα των φύλων, σε σύγκριση με μόνο το 79% που ήταν στο παρελθόν. Ακόμα κι έτσι, 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εξακολουθούν να στερούνται ρητής νομοθεσίας για την ισότητα των φύλων.

Η παγκόσμια ισότητα των φύλων σε 5 χάρτες: Ποιες χώρες ζουν ακόμα στο Μεσαίωνα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Νόμιμη ηλικία γάμου ανά χώρα
Η αύξηση της νόμιμης ηλικίας γάμου εξακολουθεί να είναι ένας αγώνας. Σε 61 χώρες, η νόμιμη ηλικία γάμου για τα κορίτσια είναι λιγότερο από ότι για τα αγόρια. Με συντελεστή πέντε, περισσότερα κορίτσια από αγόρια παντρεύονται πριν από την ηλικία των 18 ετών, αιτία ανησυχίας, δεδομένου ότι τα κορίτσια που γίνονται μητέρες πριν τα 15 έχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας νηπίων.

Η παγκόσμια ισότητα των φύλων σε 5 χάρτες: Ποιες χώρες ζουν ακόμα στο Μεσαίωνα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Διακρίσεις στην εκπαίδευση
Σε 40 χώρες, χρειάζονται δίδακτρα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εκει παρατηρείται το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων στην εκπαίδευση, αφού οι οικογένειες θα επιλέξουν να στείλουν τα αγόρια στο σχολείο και όχι τα κορίτσια. Πάνω από το 75% των χωρών παρέχουν δωρεάν παιδεία μέχρι το τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η παγκόσμια ισότητα των φύλων σε 5 χάρτες: Ποιες χώρες ζουν ακόμα στο Μεσαίωνα [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Αδεια μητρότητας
Αδεια μετ' αποδοχών για τις νέες μητέρες παρέχεται από το 95% των χωρών, ενώ για πατέρες κατά 49%. Οι ΗΠΑ είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που δεν εξασφαλίζουν άδεια μετ 'αποδοχών για τις μητέρες και η μόνη από τις αναπτυγμένες χώρες που δεν παρέχει άδεια μετ' αποδοχών και για τους δύο γονείς.

Η παγκόσμια ισότητα των φύλων σε 5 χάρτες: Ποιες χώρες ζουν ακόμα στο Μεσαίωνα [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Διακρίσεις στο χώρο εργασίας
Περισσότερο από το 1/3 των συνταγμάτων που εγκρίθηκαν από το 1995 προστατεύει τις γυναίκες από τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας και την εξασφάλιση ίσης αμοιβής για ίση εργασία, σε σύγκριση με μόνο το 12% εκείνων που εκδόθηκαν πριν από τότε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ισότητα φύλα Κόσμος διακρίσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ