Σακελλαρίδης: Εχει αλλάξει το περιεχόμενο της κουβέντας με τους δανειστές - iefimerida.gr

Σακελλαρίδης: Εχει αλλάξει το περιεχόμενο της κουβέντας με τους δανειστές

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC / ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη δέσμευση πως δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Το να σφίξεις ακόμα περισσότερο το λουρί σε αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν είναι ένα μέτρο παράλογο» τόνισε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο κ. Σακελλαρίδης.

«Δεν μπορείς να μαζέψεις περισσότερα έσοδα αυξάνοντας περισσότερους τους φόρους» διευκρίνισε, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρόποι είσπραξης για αύξηση της ρευστότητας. «Αν θέλουμε να επιβάλουμε νέα μέτρα θα είναι σαν να θέλουμε να συντείνουμε σε νέα λιτότητα που θα βαθύνει την ύφεση» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οσο για τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια του «Brussels Group», είπε ότι «ο χώρος των τεχνικών συζητήσεων θα είναι οι Βρυξέλλες που θα υπάρχουν αντιπροσωπείες τόσο της Ελλάδας, όσο και των Θεσμών», ενώ για την έλευση του Brussels Group τόνισε ότι «για την παροχή στοιχείων θα μπορούν να παίρνουν από την Αθήνα. Σήμερα, θα συλλεχθούν στοιχεία που αφορούν στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Έχει γίνει αποδεκτό ότι δεν θα πηγαίνουν στα υπουργεία ή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Θα συλλέγουν στοιχεία από ομόβαθμο αξιωματούχο τους».

Πάντως, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, ξεκαθάρισε: «Δεν συζητάμε για μέτρα που προβλέπονταν από τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης. Κινούμαστε με βάση κοινές αποφάσεις που έχουν ληφθεί στα αρμόδια όργανα, όπως το Eurogroup, για τις μεταρρυθμίσεις. Με αυτό το σχέδιο προχωράμε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Σε όλες τις συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια συζητούνται οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης».

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Εχει αλλάξει το περιεχόμενο της κουβέντας (με τους δανειστές) και αυτό είναι μία πραγματικότητα, βάσει της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων μέχρι τον Ιούνιο για μία νέα συμφωνία για την ανάπτυξη. Αυτό που κάνουμε ως κυβέρνηση είναι να κινούμαστε βάσει κοινών αποφάσεων. Όποιος διαβάσει την απόφαση της 20ης Φλεβάρη λέγεται με ακρίβεια ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με εταίρους βρίσκει τα σημεία που υπάρχει το κοινό έδαφος και με βάση το σχέδιο αυτό προχωράμε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Σε όλες τις συναντήσεις και στα τεχνικά κλιμάκια το θέμα των συζητήσεων αφορά το πακέτο που έχει υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Για παράδειγμα το πρώτο νομοσχέδιο που φέραμε είναι αυτό για την ανθρωπιστική κρίση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα και ότι υπάρχουν δυο μέτωπα: αφενός η ρευστότητα του Δημοσίου, αφετέρου η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Για το πρώτο, η κυβέρνηση, όπως είπε, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να νομοθετήσει για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και θα έρθει στη Βουλή άμεσα, σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη. Για τις τράπεζες ανάφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, έχει σταματήσει η εκροή καταθέσεων, ενώ «υπάρχει και μια μικρή επιστροφή καταθέσεων, από αυτές που κράταγε ο κόσμος κάτω από το μαξιλάρι του».

Τέλος, όσον αφορά στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι ενταγμένο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, καθώς πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο έχει να κάνει με απόδοση δικαιοσύνης. Αυτά τα θέματα η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τα θέσει επιτακτικά επί τάπητος. Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι θα εξετάσει όλα τα δεδομένα για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Από εκεί και πέρα τυχόν υπογραφή του είναι θέμα σοβαρό που αφορά και τον πρωθυπουργό. Το θέμα σε κάθε περίπτωση έχει τεθεί και από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης φόροι Brussels Group
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ