Γερμανία: Καμία διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για τις πολεμικές αποζημιώσεις - iefimerida.gr

Γερμανία: Καμία διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για τις πολεμικές αποζημιώσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το θέμα έχει κλείσει». Αυτή είναι η απάντηση της Γερμανίας στα όσα είπε χθες ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης.

Στο κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι η Γερμανία γνωρίζει τις υποχρεώσεις της και τις ευθύνες της, τονίζοντας ρητά και κατηγορηματικά «ότι το θέμα έχει κλείσει».

Επίσης, ανέφερε ότι έχει κλείσει και το θέμα του αναγκαστικού δανείου. Ερωτώμενος για τις δηλώσεις του κ. Παρασκευόπουλου περί της εφαρμογής της απόφασης για κατάσχεση γερμανικών περιουσιών για το Δίστομο, απάντησε πως δεν τις γνωρίζει και επανέλαβε ότι το θέμα έχει κλείσει οριστικά.

Ο κ. Ζάιμπερτ, μάλιστα, είπε πως μέχρι τώρα κανένας πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν έχει θέσει το θέμα στην Άνγκελα Μέρκελ, ενώ σημείωσε ότι ούτε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχουν θέσει το θέμα στους Γερμανούς ομολόγους τους.

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Υπάρχει και ο δρόμος της Δικαιοσύνης

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή συνομιλίες για το θέμα αυτό. «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα», σημείωσε και καταλήγοντας είπε πως υπάρχει ο δρόμος της Δικαιοσύνης και των διεθνών δικαστηρίων.

«Η Γερμανία ξέρει να αμυνθεί»

Η πρώτη αντίδραση από τη γερμανική πλευρά στις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Δικαιοσύνης είχαν έρθει λίγο νωρίτερα, από τον εκπρόσωπο του CSU (κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ και αδελφού βαυαρικού κόμματος) για δημοσιονομικά θέματα Χανς Μίχελμπαχ, ο οποίος μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt είχε τονίσει ότι «σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις εναντίον γερμανικής ιδιοκτησίας, η Γερμανία θα ξέρει να αμυνθεί». «Το θέμα έχει διευθετηθεί ήδη από τη δεκαετία του '50», πρόσθεσε.

Φλαμπουράρης: Αν βρεθούμε σε τοίχο, θα προχωρήσουμε

Την πεποίθησή του πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διεκδικεί τις γερμανικές οφειλές στην περίπτωση που η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Φλαμπουράρης έκανε τις προσωπικές του εκτιμήσεις για το πώς θα αντιδράσει η Γερμανία στην επανασυγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, επισημαίνοντας πως η συζήτηση για το θέμα επρόκειτο να ανοίξει.

«Εγώ νομίζω ότι αυτό που έγινε χθες ανοίγει τον δρόμο για μία συνεννόηση με τον γερμανικό λαό και κυρίως με τη γερμανική ηγεσία και νομίζω ότι αυτή η συνεννόηση θα γίνει πριν προχωρήσουμε σε οτιδήποτε έχει σχέση με κατασχέσεις κ.λπ.», ανέφερε αρχικά.

Και συνέχισε: «Πολλά δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει κι όμως μετά από τις πιέσεις δέχεται. Εγώ νομίζω ότι θα δεχθούν να συζητήσουν και αυτή την περίπτωση. Σε περίπτωση που είναι "τοίχος", θα προχωρήσουμε. Σε περίπτωση που βρεθούμε απέναντι σε "τοίχο", δεν το εκτιμώ, δεν εκτιμώ ότι θα βρεθούμε σε "τοίχο", νομίζω ότι και γι’ αυτό το θέμα θα αρχίσει μία συζήτηση. Μια συζήτηση η οποία θα αρχίσει και δεν θα λήξει σε μία ημέρα, αλλά θα αρχίσει μία συζήτηση που ουσιαστικά θα επαναφέρει το θέμα αυτό στην επικαιρότητα. Χωρίς να το λύνει».

Ερωτηθείς για το εάν η Γερμανία προκαλείται από το αίτημα της Ελλάδας απάντησε: «Νομίζω ότι η Γερμανία δεν προκαλείται. Η πολιτική της Γερμανίας έχει μία σταθερότητα που δεν επηρεάζεται από τέτοιες αντιδράσεις. Κατά τη γνώμη τη δική μου -και επειδή τους ξέρω καλά, στην Αυστρία έχω σπουδάσει- δεν επηρεάζονται από τέτοια εξωγενή γεγονότα. Επιμένουν σε κάτι γιατί ιδεολογικοπολιτικά θεωρούν ότι είναι σωστό και δεν επηρεάζονται από δίπλα γεγονότα. Και γι’ αυτό σας λέω ότι είμαι σίγουρος ότι θα ανοίξει μία συζήτηση και γι’ αυτό το θέμα».

Τι είπε χθες ο Παρασκευόπουλος

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των γερμανικών αποζημιώσεων χθες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είπε ότι προτίθεται να υπογράψει σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου και με αυτόν τον τρόπο να ανάψει το «πράσινο φως» για δήμευση περιουσίας του γερμανικού Δημοσίου εντός της Ελλάδας. Πρόσθεσε ωστόσο πως η τελική του απόφαση θα εξαρτηθεί από «την πολυπλοκότητα της υπόθεσης», αλλά και από ζητήματα ευρύτερων «εθνικών διαστάσεων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γερμανία αποζημιώσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ