Μάχη χωρίς έλεος σε δύο μέτωπα: Τα μηνύματα από Βρυξέλλες - Φρανκφούρτη - iefimerida.gr

Μάχη χωρίς έλεος σε δύο μέτωπα: Τα μηνύματα από Βρυξέλλες - Φρανκφούρτη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη θα δώσει σκληρές μάχες την Τετάρτη η Αθήνα, προσπαθώντας να αποφύγει τα θανάσιμα πολιτικά και οικονομικά πλήγματα.

Τα πρώτα μηνύματα από το διπλό μέτωπο δεν είναι, πάντως, ενθαρρυντικά, αφού οι αποκαλούμενοι «θεσμοί» δεν δείχνουν διάθεση υποχώρησης, παρά τα εμφανή σημάδια χρηματοδοτικής ασφυξίας.

Ποιοι οι στόχοι της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες

Κατ' αρχάς, η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να εκτονώσει στις Βρυξέλλες την πίεση των δανειστών για εκ του σύνεγγυς τεχνικές διαβουλεύσεις, κρατώντας μακριά από την Αθήνα τα κλιμάκια των «θεσμών».

Επί τόπου βρίσκονται- εκτός του Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών και της ειδικής συμβούλου Ε. Παναρίτη- υψηλόβαθμα στελέχη του ΓΛΚ που είναι επιφορτισμένα με την παρακολούθηση και εκτέλεση του Προϋπολογισμού, ενώ από την Αθήνα ο επικεφαλής του ΣΟΕ θα συντονίζει την αποστολή όλων των αναγκαίων στοιχείων για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων.

Σκληρή στάση από Eurogroup, Γερμανία και ΔΝΤ

Ωστόσο, από τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ και πολύ περισσότερο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι προφανές ότι οι εταίροι θα επιμείνουν στην αποστολή κλιμακίων στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι οι εκ του μακρόθεν διαβουλεύσεις είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και επισφαλείς.

Για το ΔΝΤ τα πράγματα είναι λίγο ως πολύ ξεκαθαρισμένα, αφού εκ του καταστατικού του προβλέπεται ότι η παρακολούθηση γίνεται μόνο επί του τόπου. Αρνητικοί είναι, επίσης, οι δανειστές και στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι ακόμα κι αν χρειαστεί να έλθουν τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, θα πρέπει να είναι μεμονωμένα, δηλαδή ξεχωριστά από Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και όχι ως «τρίο».

«Χρυσώνει το χάπι» η Κομισιόν

Η μόνη κίνηση καλής θέλησης, για να χρυσώσουν το χάπι, τουλάχιστον από την πλευρά της Κομισιόν, είναι ότι οι συζητήσεις επί ελληνικού εδάφους δεν θα γίνονται από τα γνωστά υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα συντονίζει ο γνωστός Ντέκλαν Κοστέλλο, που είχε αντικαταστήσει τον Ματίας Μορς ως επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην Τρόικα. Στην Αθήνα θα έρχονται, όμως, κατώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία θα συναντώνται με ομολόγους τους των «ευαίσθητων» υπουργείων κι όχι με την πολιτική ηγεσία.

Θολά τα μηνύματα από την ΕΚΤ

Πέρα από τη μάχη των Βρυξελλών, η Αθήνα αγωνιά για τη μάχη της Φρανκφούρτης, εκεί δηλαδή όπου- εκτός απροόπτου- θα επανεξεταστεί την Τετάρτη το ζήτημα της χρηματοδότησης των τραπεζών και όχι μόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τηλεδιάσκεψη δεν θα εξεταστούν μόνο τα επίπεδα της ρευστότητας μέσω ELA- πηγές αναφέρουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκαν μόνο 500 εκατ. ευρώ γιατί δεν είχαν χρησιμοποιηθεί και τα 3,3 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν στις 18 Φεβρουαρίου- αλλά και η δυνατότητα αύξησης του πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων πάνω από τα 15 δισ ευρώ.

Ηδη στελέχη της ΕΚΤ έχουν εκφραστεί αρνητικά, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με έμμεση χρηματοδότηση του ελληνικού Χρέους, θέση που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αθήνας, η οποία ζητά από τη Φρανκφούρτη να αντιμετωπίζει με τα ίδια κριτήρια τις ελληνικές κυβερνήσεις, υπενθυμίζοντας ότι στην κρίση του 2012 η ΕΚΤ είχε δράσει διαφορετικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ Eurogroup Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ