Ντάισελμπλουμ: Αν δεν μας θέλουν στην Αθήνα, δεν ξεκινούν διαπραγματεύσεις - iefimerida.gr

Ντάισελμπλουμ: Αν δεν μας θέλουν στην Αθήνα, δεν ξεκινούν διαπραγματεύσεις

EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα σαφή μηνύματα στέλνουν οι Ευρωπαίοι στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς, μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθάρισε πως τα τεχνικά κλιμάκια πρέπει να βρεθούν στην Αθήνα.

Μιλώντας μετά από τη συνεδρίαση του ECOFIN, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει χρήματα αν δεν κάνει προσπάθειες και τόνισε ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν μόνο εφόσον οι «άνθρωποί μας θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα».

«Οι διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς πρέπει να ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη, και στην Αθήνα διαφορετικά χάνουμε την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά μας» πρόσθεσε με νόημα.

«Αν δεν μεταβούν στην Αθήνα, τότε δεν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις» τόνισε με νόημα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ, προειδοποίησε ότι αν δεν προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε μεταρρυθμίσεις οι αγορές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Eurogroup, υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ότι αν δεν ξεκινήσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα δεν θα λάβει χρήματα.

Σημειωτέον, ότι και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, νωρίτερα, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου επισήμανε πως είναι ανάγκη η Ελλάδα να συνομιλήσει με τους θεσμούς και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης, καθώς αυτή είναι βασική προϋπόθεση για να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Πάντως, υπήρξε και μια άλλη δήλωσή του που είχε να κάνει με τον Γιάνη Βαρουφάκη και η οποία έκανε αίσθηση. Συγκεκριμένα είπε: «Ο κ. Βαρουφάκης ήταν ο μόνος υπουργός στο Eurogroup που θεωρούσε ότι δεν έχει χαθεί χρόνος».

Εξάλλου, ο κ. Σόιμπλε επισήμανε πως η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup ήταν «κανονική», υπονοώντας ότι είχε σύντομη διάρκεια, πράγμα όμως που εξήγησε με το γεγονός ότι «δεν είχαμε και πολλά να πούμε. Από την περασμένη συνάντηση του Eurogroup δεν έχει γίνει τίποτα στην Ελλάδα. Γι' αυτό και δεν υπήρχε κάτι να συζητήσουμε». Για να καταλήξει με νόημα: «Ο ενθουσιασμός, για το ότι δεν έχει γίνει τίποτα δεν είναι και πολύ μεγάλος. Αλλά τώρα κάτι πρέπει να γίνει. Θα δούμε...»

Το απόλυτο «μπάχαλο» με τα τεχνικά κλιμάκια

Την ίδια ώρα επικρατεί πραγματική σύγχυση αναφορικά με τον τόπο, το επίπεδο και τη σύνθεση που θα έχουν οι διαβουλεύσεις, καθώς, από την Ευρωζώνη εμφανίζονται σίγουροι πως η διαπραγμάτευση θα γίνει σε Βρυξέλλες και Αθήνα, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή.

Ηδη από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε ότι, εκτός από τη δουλειά των θεσμών στις Βρυξέλλες, τεχνικά κλιμάκια θα μεταβούν και στην Αθήνα, ωστόσο, η κυβέρνηση διαψεύδει πως θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Φεύγει ο Βαρουφάκης από τις Βρυξέλλες

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών αποφάσισε τελευταία στιγμή να φύγει από τις Βρυξέλλες (να αναχωρήσει το βράδυ με το τρένο για το Παρίσι) και μην συντονίσει τον πρώτο γύρο των επαφών ανάμεσα στα ελληνικά και τα ξένα κλιμάκια. Στη γαλλική πρωτεύουσα θα μείνει για 2 ημέρες. Την Πέμπτη θα είναι παρών στη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία στο Παρίσι και την επόμενη ημέρα θα αναχωρήσει μαζί με τον πρωθυπουργό για τις Βρυξέλλες καθώς υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες θέλουν να αναχωρεί από το Βέλγιο και ο επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης. Αυτό σημαίνει πως στις Βρυξέλλες παραμένουν μόνο δύο εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης ο Γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Ελενα Παναρίτη. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια καθώς η ελληνική αποστολή θα πρέπει να είναι εξαμελής. Πάντως ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μεταβούν εκτάκτως στις Βρυξέλλες 4 διευθυντικά στελέχη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ώστε να πραγματοποιηθεί το πρώτο τετ α τετ με τους θεσμούς.

Πάντως, από την πλευρά του Γιάννη Δραγασάκη διαψεύδεται η πληροφορία πως θα μεταβούν στο Βέλγιο δικοί του συνεργάτες.

Βαρουφάκης-Ντράγκι είχαν συμφωνήσει χθες για τα τεχνικά κλιμάκια

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίσιμη κατάσταση, και αν όντως επιθυμεί oιαδήποτε βοήθεια, θα πρέπει να επιτρέψει στους εκπροσώπους της Ευρωζώνης να επιστρέψουν στην Αθήνα», φέρεται να προειδοποίησε τη Δευτέρα τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους χωρίς να τους κατονομάζει.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, κατά τη συνάντησή του κ. Ντράγκι με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε, ότι με τις χρηματοπιστωτικές αγορές κλειστές για την Ελλάδα και τις (ελληνικές) τράπεζες υπό ασφυκτικό έλεγχο, το ελληνικό δημόσιο ταμείο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κρίση ρευστότητας σε μία, δύο ή τρεις εβδομάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Ντράγκι είπε στον κ. Βαρουφάκη ότι είναι αναγκαίο να εξεταστούν τα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης για την καταγραφή των ελλειμμάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις ενός εκ των αξιωματούχων, υπό την πίεση του προέδρου της ΕΚΤ, ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε, πως η αντίληψη, ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί την επιστροφή των εκπροσώπων της τρόικας οφείλεται σε παρεξήγηση.

Η στιχομυθία Ντράγκι – Βαρουφάκη:

Ντράγκι: -Μπορούν να αρχίσουν σύντομα; (σ.σ τα τεχνικά κλιμάκια)
Βαρουφάκης: -Σύμφωνοι
-Την Τετάρτη; ρώτησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και η συμφωνία έκλεισε.

Πάντως, από χθες Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup κατάστησε σαφές, ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών που θα αρχίσουν την Τετάρτη δεν θα γίνουν μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ