H μακαρονάδα της Πέμπτης: Της γιορτής, της θαλπωρής, σαν χαδάκι στο μάγουλο - iefimerida.gr

H μακαρονάδα της Πέμπτης: Της γιορτής, της θαλπωρής, σαν χαδάκι στο μάγουλο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η ζωή είναι συνδυασμός μαγείας και ζυμαρικών». Ο Φελίνι, ως γνωστόν, έχει πάντα δίκιο. Πάνω από ένα πιάτο ζεστά μακαρόνια, ακόμα καλύτερα πάνω από κατσαρόλες με νερό που βράζει και σάλτσες που κοχλάζουν, συντελείται όχι μόνο γαστρονομική μαγεία, αλλά και η πιο βελούδινη αποσυμπίεση της ψυχής και της σκέψης που έχει βαρύνει.

Το βιβλίο της Αναστασίας Λαμπρία «Η μακαρονάδα της Πέμπτης – 52+2 ιδέες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός, είναι ένα βιβλίο πολλαπλών στοχεύσεων αφού έχει: Υπέροχες συνταγές, λίγα λόγια και σταράτα συνοδευόμενα από τα σωστά υλικά για κάθε διάθεση και ψυχοσύνθεση, υπέροχες εικόνες και σχέδια της νεαρής αλλά τόσο ταλαντούχας Δάφνης Κουγέα, μια ατόφια διηγηματική φλέβα που την βλέπεις να πάλλεται στα εισαγωγικά σημειώματα. Και βέβαια έχει την ίδια την ελπίδα, την οποία την φέρει στον τίτλο του: η Πέμπτη! Η βαθιά ανάσα πριν το Σαββατοκύριακο.

H μακαρονάδα της Πέμπτης: Της γιορτής, της θαλπωρής, σαν χαδάκι στο μάγουλο | iefimerida.gr 0


Το εξηγεί εξαρχής η Αναστασία Λαμπρία: «Το βράδυ της Πέμπτης είναι ξεχωριστό: έχεις φάει το γάιδαρο, το μεγαλύτερο κομμάτι της εβδομάδας με τα καλά και τ' ανάποδά της, κι εκείνο που μένει και μετράει, είναι η προσδοκία – φτάνει, έρχεται, πλησιάζει η ανάπαυλα του Σαββατοκύριακου. Δεν είναι προ των πυλών, όπως την Παρασκευή, όπου το αίτημα για ξεκούραση κι αναπλήρωση είναι πιο επιτακτική. Την Πέμπτη το βράδυ όλα είναι πιο μαλακά, πιο γλυκά».


Κάθε Πέμπτη έχει τη μακαρονάδα της, κάθε διάθεση ή χαρακτήρας επίσης. Για τους κατάκοπους ριγκατόνι με κατσικίσιο τυρί και λεμόνι, για τους γόητες μακαρονάδα με πέστο από ρόκα και καρύδια, σαν χαδάκι στο μάγουλο τα λινγκουίνι με σπαράγγια και αυγό, φετουτσίνι με αυγά μάτια για τους ξενύχτηδες, σπαγγέτι με αχινούς και καυτερές πιπερίτσες για γεύσεις βασιλικές και οργασμικές, θυμωμένες και χορταστικές παπαρδέλες με λουκάνικο πιπεριές και λευκό κρασί...

H μακαρονάδα της Πέμπτης: Της γιορτής, της θαλπωρής, σαν χαδάκι στο μάγουλο | iefimerida.gr 1


Κάθε ξεφύλλισμα σε οδηγεί -σαν να ίπτασαι λίγο- σε διαφορετικές γεύσεις και σε μια νέα κατάσταση μαγειρικής πάνω από την εστία. Τα μακαρόνια, είναι φάρμακο για την ψυχή, είναι το φαγητό που περισσότερο από όλα έχουμε μοιραστεί, σε στιγμές ταπεινές και στιγμές μεγαλειώδεις, σε ώρες κατάθλιψης και άλλες ενθουσιασμού. Εχουμε πενθήσει έρωτες πάνω από ζυμαρικά έχουμε γλεντήσει ηδονές πάνω από φετουτσίνι (και εδώ θα βρείτε τουλάχιστον δύο τέτοιες συνταγές), έχουμε υμνήσει φιλίες και τους έχουμε αποτίσει φόρο τιμής στριφογυρίζοντας το πιρούνι στο πιάτο. Τα θυμάσαι, ή τα συνειδητοποιείς όλα αυτά μέσα από τις 238 σελίδες και τα δεκάδες σχέδια του βιβλίου.

H μακαρονάδα της Πέμπτης: Της γιορτής, της θαλπωρής, σαν χαδάκι στο μάγουλο | iefimerida.gr 2


«Η μακαρονάδα της Πέμπτης» έχει θέση και στο κομοδίνο και στο ράφι της κουζίνας που καμαρώνεις. Και δονεί τόσο τους γευστικούς κάλυκες, όσο και την ψυχή. Μην ξαφνιαστείτε αν καθώς το διαβάζετε ή σκύβετε στον πάγκο για να τρίψετε την παρμεζάνα ενώ στην κατσαρόλα βράζουν μαλλιά αγγέλου για την Αγγελοκαμωμένη μακαρονάδα, μεταφερθείτε ξαφνικά στην κουζίνα του πατρικού σπιτιού, απαρηγόρητοι στο τραπέζι να περιμένετε το μαγικά φαγάκι της μητέρας που θεραπεύει τα πάντα.


Διότι όπως πιστεύει η Αναστασία Λαμπρία, απ'όλα τα εδέσματα, η καλή μακαρονάδα φτιάχνει γρηγορότερα τα κέφια.

H μακαρονάδα της Πέμπτης: Της γιορτής, της θαλπωρής, σαν χαδάκι στο μάγουλο | iefimerida.gr 3

Aναστασία Λαμπρία
Η μακαρονάδα της Πέμπτης, 52+2 ιδέες

Πρόλογος: Γιάννης Βαλτής
Σχέδια: Δάφνη Κουγέα
Εκδόσεις Ποταμός
Έτος: 2014
ISBN/ISSN: 978-960-545-042-7
Σελίδες: 240
Διαστάσεις: 14x17 εκ., χαρτόδετο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ