Αινιγματική απάντηση Ντάισελμπλουμ για τα έντοκα - Πετάει το «μπαλάκι» στην ΕΚΤ - iefimerida.gr

Αινιγματική απάντηση Ντάισελμπλουμ για τα έντοκα - Πετάει το «μπαλάκι» στην ΕΚΤ

The Council of the European Union / SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Το... μπαλάκι στην ΕΚΤ, έριξε ο επικεφαλής του EUROGROUP αναφορικά με το εάν θα αυξηθεί το πλαφόν στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων από την Ελλάδα.

"Αυτό εναπόκειται στην ΕΚΤ", απάντησε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ σε σχετική ερώτηση και κατά μια ερμηνεία, η απάντηση αυτή μπορεί να ανοίγει "παράθυρο" σε μια τέτοια κίνηση. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, όταν είχε ερωτηθεί σχετικά ο Μ. Ντράγκι, είχε παραπέμψει στις αποφάσεις του EUROGROUP, προκειμένου να κάνει κι αυτός τις κινήσεις του.

Κατά μια άλλη ερμηνεία, από τη στιγμή που το EUROGROUP αποφάσισε ότι δεν μπορεί να εκταμιευθεί ούτε μισό ευρώ, εάν πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία για όλο το "πακέτο" μεταρρυθμίσεων, δίνει σήμα και στην ΕΚΤ να κρατήσει ανάλογη στάση.

Αυτό που ενισχύει την "κακή" ερμηνεία των δηλώσεων Ντάισελμπλουμ, είναι το ότι, σύμφωνα με πηγές που έχουν άμεση γνώση των διαβουλεύσεων, στη συνεδρίαση του EUROGROUP δεν τέθηκε από την ελληνική πλευρά αίτημα αύξησης του πλαφόν πάνω από τα 15 δισ ευρώ, καθώς προφανώς θεωρήθηκε πρόωρο να υποβληθεί εκ νέου το αίτημα, αν δεν υπάρχει το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον για να γίνει αποδεκτό.

Σημειώνεται ότι αξιωματούχος της ΕΚΤ με δηλώσεις του στο Bloomberg προανήγγειλε έκτακτη συνεδρίαση (πιθανότατα με τηλεδιάσκεψη) την Τετάρτη, προκειμένου να επανεξεταστούν τα επίπεδα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ