Επτά ώρες φαγούρα στη ΝΔ -Κυρίαρχος ο Σαμαράς, «περιμένει» ο Αβραμόπουλος - iefimerida.gr

Επτά ώρες φαγούρα στη ΝΔ -Κυρίαρχος ο Σαμαράς, «περιμένει» ο Αβραμόπουλος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ένα ιδιαιτέρως ηλεκτρισμένο κλίμα συνεδρίασε χθες, για επτά ώρες, η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να βάλει τέλος στα ζητήματα του έκτακτου Συνεδρίου και της αλλαγής αρχηγού ενώ κορυφαία στελέχη του κόμματος αμφισβήτησαν τη σημερινή ηγεσία της παράταξης.

Η εκρηκτική συνεδρίαση έληξε με επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά αφού η αριθμητική υπεροχή των «προεδρικών» στελεχών ήταν αδιαμφισβήτητη, ωστόσο ο πολιτικός αντίλογος των πρωτοκλασάτων στελεχών της παράταξης ήταν ισχυρός.

Επτά ώρες φαγούρα στη ΝΔ -Κυρίαρχος ο Σαμαράς, «περιμένει» ο Αβραμόπουλος | iefimerida.gr 0

Παραιτήθηκε ο Αβραμόπουλος από αντιπρόεδρος

Από τα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης αποτελούν η παραίτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος, η ένταση που κυριάρχησε στην αίθουσα κατά την ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη, η αποχώρηση του Νίκου Δένδια και του Ευρυπίδη Στυλιανίδη -ο δεύτερος δεν ζήτησε να πάρει το λόγο- και οι ηχηρές απουσίες του Κώστα Καραμανλή και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Υπέρ της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκαν μεταξύ άλλων, ο Μάκης Βορίδης, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος -που επιτέθηκε ανοικτά στη Ντόρα Μπακογιάννη-, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Γιώργος Πατούλης, ο Δημήτρης Κιρίζογλου, ο Κώστας Τσιμάρας, ο Γιώργος Αδαμούλης, ο Κώστας Τάπρας, ο Μηνάς Σαμαρτζίδης και ο Διονύσης Χατζηδάκης.

Επτά ώρες φαγούρα στη ΝΔ -Κυρίαρχος ο Σαμαράς, «περιμένει» ο Αβραμόπουλος | iefimerida.gr 1

Σαμαράς: Δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του να έκλεισε το θέμα ηγεσίας επισημαίνοντας ότι δεν θα γίνει Συνέδριο, ωστόσο, ακούστηκαν ξανά φωνές προς το αντίθετο.
Ο πρώην πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά:
«Εθεσα μόνος μου το θέμα αρχηγού της παράταξης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όταν είπα ότι δεν είμαι παντρεμένος με την θέση μου αλλά δεν γίνεται σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές να εγκαταλείψω την μάχη. Εξήγησα ότι κάτι τέτοιο θα είναι επιζήμιο, όμως κάλεσα όποιον ήθελε να θέσει ανοικτά το θέμα της αλλαγής ηγεσίας. Κανείς δεν το έθεσε και το θέμα έκλεισε. Κάποιοι έθεσαν θέμα έκτακτου συνεδρίου, το οποίο θα γινόταν για εκλογή αρχηγού που όμως δεν έβαλε κανείς ευθέως. Ο λόγος που απέρριψα το έκτακτο συνέδριο είναι ότι με το που θα το ανακοινώναμε θα άνοιγε ο κύκλος της εσωστρέφεια».

Επτά ώρες φαγούρα στη ΝΔ -Κυρίαρχος ο Σαμαράς, «περιμένει» ο Αβραμόπουλος | iefimerida.gr 2


Μπακογιάννη: Γιατί φοβάται ο Σαμαράς το Συνέδριο;
Η Ντόρα Μπακογιάννη, πάντως, έθεσε ξανά ζήτημα Συνεδρίου αφήνοντας αιχμές για τον Αντώνη Σαμαρά και μάλιστα εις διπλούν.
Τόσο εντός όσο και εκτός της Πολιτικής Επιτροπής, η κα Μπακογιάννη επεσήμανε την ανάγκη να πάει το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο.
«Εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί ( η Πολιτική Επιτροπή) μέχρι τέλους με αποκορύφωμα ένα έκτακτο συνέδριο όπου η βάση της ΝΔ θα έχει φωνή, άποψη και ψήφο» ανέφερε η πρώην υπουργός ενώ πέταξε εκ νέου το μπαλάκι στον πρόεδρο του κόμματος λέγοντας «Ο κ. Σαμαράς δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από ένα συνέδριο. Αν ένα συνέδριο της ΝΔ φτάσει στο σημείο να θεωρήσει ότι χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας θα το έχει αντιληφθεί ο πρόεδρος πολύ νωρίτερα. 'Αλλως πως από ένα τέτοιο συνέδριο η ηγεσία βγαίνει μόνο ενδυναμωμένη».
Αναφορικά με τις αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό της και τις διακοπές κατά την ομιλία της σχολίασε με νόημα «Η προσπάθεια να βάλει κανένας κεκράκτες οι οποίοι να παρεμβαίνουν σε τέτοιου είδους στιγμές για να διακόψουν ομιλητές δεν συνηθίζεται μέσα στη ΝΔ. Ηταν πολλοί λίγοι, άνευ οποιασδήποτε σημασίας. Σημασία έχει ότι το όργανο διαλέγεται αυτή τη στιγμή και διαλέγεται σωστά και δημοκρατικά».

Επτά ώρες φαγούρα στη ΝΔ -Κυρίαρχος ο Σαμαράς, «περιμένει» ο Αβραμόπουλος | iefimerida.gr 3


Ενοχλημένος ο Δένδιας αποχώρησε από την ΠΕ κάνοντας λόγο για αποκλεισμό
Την ίδια ώρα ο Νίκος Δένδιας αποχώρησε εκνευρισμένος από τη συνεδρίαση, ενώ, υπαινίχθηκε πως το Προεδρείο του κόμματος προχώρησε σε αποκλεισμό όσων ήθελαν να βάλουν θέμα ηγεσίας.
Αμέσως μετά την αποχώρησή του ο πρώην υπουργός αναγγέλθηκε για να μιλήσει, ωστόσο, ο ίδιος δεν βρισκόταν πια στο κτίριο. Μάλιστα, κύκλοι του Νίκου Δένδια ανέφεραν ότι ενώ ήταν 20ος στη σειρά ομιλίας βρέθηκε ξαφνικά στην 37η θέση.

Επτά ώρες φαγούρα στη ΝΔ -Κυρίαρχος ο Σαμαράς, «περιμένει» ο Αβραμόπουλος | iefimerida.gr 4


Το μιζανπλί του Γιακουμάτου και η απάντηση από τον Κυριάκο
Αίσθηση προκάλεσε και μια από τις «γνωστές» ατάκες του Γεράσιμου Γιακουμάτο, ο οποίος, έριξε βέλη κατά της κας Μπακογιάννη.
«Παλικαρίσια λοιπόν, όποιος θέλει εδώ, και όχι φωτό με το μαλλί μιζανπλί φτιαγμένο. Εδώ είναι το όργανο. Όχι τα κανάλια και το σταρ σίστεμ. Δεν υπάρχουν ύπατοι και ανθύπατοι, υπάρχουν όργανα» τόνισε ο πρώην υπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, ο οποίος αναρωτήθηκε «τι ακριβώς είναι το μιζανπλί; Θα μας βοηθήσουν οι κύριες».
Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «λαθρεπιβάτες» στο μεταρρυθμιστικό κύμα που είχε ανάγκη η χώρα και από το χώρο της ΝΔ.«Κάνω έκκληση να κατανοήσουμε ότι δεν κρύβεται πίσω από κάθε καλόπιστη κριτική η εσωστρέφεια. Οφείλω να πω όμως ότι δεν αγωνίστηκαν όλοι με την ίδια ένταση. Κάποιοι τράβαγαν τον κάρο των μεταρρυθμίσεων και κάποιοι τους λιθοβολούσαν. Κάποιοι ήταν λαθρεπιβάτες στο μεταρρυθμιστικό κύμα και από τη δική μας παράταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Διοίκησης πρόσθεσε ότι δεν τον προβληματίζει το 28% που πήρε η ΝΔ στις εκλογές αλλά η πορεία της από δώ και στο εξής.
«Υπό συνθήκες είναι καλό ποσοστό. Με προβληματίζει τι κρύβεται πίσω από αυτό. Δεν είναι δεδομένο ότι θα καρπωθούμε τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει αγώνα. Δεν είναι κακό στη συζήτηση που ακολουθούμε να επαναοριοθετήσουμε και την ιδεολογία μας. Το έκτακτο συνέδριο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αμφισβήτηση του αρχηγού μας. Οι εξελίξεις στη χώρα ίσως να είναι ραγδαίες. Πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι», τόνισε.

Επτά ώρες φαγούρα στη ΝΔ -Κυρίαρχος ο Σαμαράς, «περιμένει» ο Αβραμόπουλος | iefimerida.gr 5


Ασπίδα Βορίδη σε Σαμαρά
Υπερ του Αντώνη Σαμαρά τοποθετήθηκε ο Μάκης Βορίδης ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά «Υπάρχει θέμα ηγεσίας; Εδόθη η ευκαιρία ανοικτά. Δεν τέθηκε λοιπόν. Αρα το θέμα έκλεισε. Και όχι μόνο εδώ αλλά και στο δημόσιο διάλογο. Οσοι το συνεχίζουν φθείρουν και προκαλούν ζημιά στην παράταξη. Αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Επρεπε να έχει παραιτηθεί; Την ίδια ώρα, όλοι εδώ μέσα - συμπεριλαμβανομένων και όσων το ισχυρίζονται - αποδέχονται την κρισιμότητα των στιγμών και μάλιστα επικαλέστηκαν και τις σημερινές δηλώσεις Βαρουφάκη περί εκλογών και δημοψηφίσματος. Επομένως ορθώς ο πρόεδρος δεν τους ακούει, υπεύθυνα σκεπτόμενος».

Επτά ώρες φαγούρα στη ΝΔ -Κυρίαρχος ο Σαμαράς, «περιμένει» ο Αβραμόπουλος | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ