Ο γαλλικός Τύπος κατακεραυνώνει τον Βαρουφάκη για το δημοψήφισμα: Είναι πολύ αργά Γιάνη για απειλές - iefimerida.gr

Ο γαλλικός Τύπος κατακεραυνώνει τον Βαρουφάκη για το δημοψήφισμα: Είναι πολύ αργά Γιάνη για απειλές

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ένα ρηξικέλευθο άρθρο απαντά ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού BFMTV Ζαν-Μαρκ Σιλβέστρ στην πρόταση περί δημοψηφίσματος του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Με σημερινό του άρθρο στο atlantico.fr ο οικονομικός ρεπόρτερ των TF1, LCI, iTele και BFMTV, αναφέρει ότι η απειλή του Ελληνα υπουργού «είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και διευκρινίζει προς το γαλλικό αναγνωστικό κοινό πως παρά τις μετέπειτα διευκρινίσεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών πως το διακύβευμα ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος δεν θα είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, ο Γιάνης Βαρουφάκης «απειλεί ξεκάθαρα να εγκαταλείψει το ευρώ».

Eίναι πολύ αργά για απειλές. Κανένας δεν παίρνει στα σοβαρά τους Ελληνες ηγέτες

Ομως, ο Σιλβέστρ επισημαίνει: «Είναι πολύ αργά». «Κανένας στην Ευρώπη δεν παίρνει στα σοβαρά τους κυβερνώντες της Ελλάδας» προσθέτει, επισημαίνοντας πως «στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε πολύ μόνος».

Κι επειδή, κατά τον Γάλλο δημοσιογράφο, «απορρίφθηκε από όλους τους ηγέτες της ευρωζώνης, προσπάθησε έτσι να παίξει το τελευταίο του χαρτί στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανακοινώνοντάς του πως αν το Eurogroup δεν δεχόταν τις μεταρρυθμίσεις της Αθήνας, για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια διαγραφή χρέους, ενώ ο ίδιος δημόσια είχε ανακοινώσει πως εγκατέλειψε αυτόν τον στόχο, τότε θα είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε εθνικές εκλογές. Ενα δημοψήφισμα δηλαδή για την αναθεώρηση της θέσης της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη».

Ο οικονομικός συντάκτης του BFMTV εξηγεί στους Γάλλους αναγνώστες ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης «βασικά, άφησε να εννοηθεί ότι θα καλέσει τους Έλληνες να ψηφίσουν για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, προσθέτοντας ότι μια έξοδος της Ελλάδας «θα ανατίναζε την ευρωζώνη».

Η απειλή για δημοψήφισμα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

«Λαμβάνοντας γνώση αυτής της απειλής, η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Γιούνκερ να κλείσει αυτό το κεφάλαιο που πλέον δεν έχει καμία σημασία. Επέκρινε δε, έντονα τον πρόεδρο (της Κομισιόν) που αποδέχθηκε να ακούσει από τον Έλληνα υπουργό αυτές τις εντελώς ανέφικτες υποθέσεις» γράφει ο Σιλβέστρ στο atlantico.fr.

«Αυτό» κατά τον Σιλβέστρ, «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». «Κανένας δεν έχει μια λύση για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο και για πρώτη φορά, όλος ο κόσμος διαβεβαιώνει ότι ένα οικονομικό σχέδιο για μια έξοδο της Ελλάδας δεν θα έχει καμία επίπτωση. Οι δημοσιονομικοί δεσμοί έχουν ήδη σπάσει. Δεν υπάρχει πια κανένας κίνδυνος μετάδοσης της μόλυνσης. Το διαζύγιο μπορεί να γίνει κοινή συναινέσει».

Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό

Ωστόσο, ο Γάλλος δημοσιογράφος διευκρινίζει: «Το μόνο πρόβλημα είναι πολιτικής φύσης». «Πρώτα από όλα, οι Ελληνες διοικούντες εξελέγησαν σε μία βάση ανέφικτων προεκλογικών υποσχέσεων. Αυτό είναι πολύ παρωχημένο, αλλά είναι ανίκανοι να επιστρέψουν στην αλήθεια» τονίζει ο Σιλβέστρ ο οποίος προσθέτει ότι «κατά συνέπεια, οι Ελληνες ηγέτες είναι υποχρεωμένοι να προσαρμοστούν με τους περιορισμούς (που επιβάλλει) η πραγματικότητα και στους κανόνες της λειτουργίας της ζώνης του ευρώ, αλλά είναι ανίκανοι να το εξηγήσουν αυτό στον λαό. Ακόμη χειρότερα, (σε μία τέτοια περίπτωση) εγείρουν τον (λαϊκό) θυμό».

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει για ακόμη μία φορά λάθος

Ετσι, κατά το άρθρο του Σιλβέστρ στο atlantico.fr, η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε «στριμωγμένη» κάπου μεταξύ της πραγματικότητας από τους Ευρωπαίους εταίρους και του λαϊκού αισθήματος. Για αυτόν τον λόγο, «απείλησαν να τα τινάξουν όλα στον αέρα». Κατά τον γάλλο οικονομικό συντάκτη, «κάνουν λάθος».

Και κάνουν λάθος επειδή αφενός «οι Ελληνες είναι πολύ κουρασμένοι από τα ψέματα της κυβέρνησης» και αφετέρου «θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ». Επιπλέον, ο ελληνικός λαός γνωρίζει κατά τον Σιλβέστρ, «τις πραγματικές αιτίες της καταστροφής» που δεν είναι άλλες από «την ανικανότητα των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν μια φορολογική και διοικητική μεταρρύθμιση».

Οσο για τις υπόλοιπες χώρες της ευρώζωνης, ο Σιλβέστρ επισημαίνει ότι στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι «η μόνη λύση» στο αδιέξοδο είναι «μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα». «Το οικονομικό πρόβλημα θα βρει λύσεις με την προϋπόθεση [...] ότι η προτεραιότητα θα είναι μια δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση».

Ομως, ο Σιλβέστρ δεν είναι το ίδιο αισιόδοξος και πολιτικά, καθώς τονίζει ότι «το πολιτικό πρόβλημα απέχει πολύ από μία λύση». Παρόλα αυτά, επισημαίνει ότι «η Ευρώπη θα βγει πολύ πιο δυνατή από αυτή τη δοκιμασία». «Το σφάλμα των Ελλήνων ηγετών είναι πως δεν καταλαβαίνουν ότι κάθε φορά που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη ζώνη του ευρώ, ενισχύεται η αλληλεγγύη και ο σεβασμός προς τους κανόνες λειτουργίας (της ευρωζώνης)» καταλήγει ο Σιλβέστρ.

Ο γαλλικός Τύπος κατακεραυνώνει τον Βαρουφάκη για το δημοψήφισμα: Είναι πολύ αργά Γιάνη για απειλές | iefimerida.gr 0

«Η Ελλάδα προετοιμάζεται για την έξοδό της από το ευρώ, καταστροφή για τους Ελληνες» είναι ο τίτλος του άρθρου του Ζαν-Μαρκ Σιλβέστρ στο atlantico.fr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ