Το Slate αναλύει τι σηματοδοτεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για τη γκέι κοινότητα στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Το Slate αναλύει τι σηματοδοτεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για τη γκέι κοινότητα στην Ελλάδα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC / ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΤΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι σηματοδοτεί για την LGTBTQ κοινότητα στην Ελλάδα η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου επιχειρεί με ρεπορτάζ του να αναλύσει το διαδικτυακό αμερικανικό περιοδικό Slate.

Στο μακροσκελές του άρθρο, ο Λίαμ Χόαρ εξηγεί ότι η νίκη του αριστερού ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί εκτός από μια στροφή πολιτικής αναφορικά με το ελληνικό χρέος, και μια στροφή σε μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων, όπως αυτά της ομοφυλοφιλικής κοινότητας στην Ελλάδα, «της οποίας ο χαρακτήρας έχει αλλάξει τρομερά από το 2008, αν και ακόμα παραμένει μια περιθωριοποιημένη ομάδα μέσα στο σύνολο της κοινωνίας».

H ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινήματος στην Ελλάδα

Ο Χόαρ ενημερώνει το αμερικανικό κοινό πως μέχρι το 2010, οι μοναδικές νόμιμες ομοφυλοφιλικές οργανώσεις στην Ελλάδα ήταν ΜΚΟ και ήταν οι εξής δύο: το «Athens Pride» η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ). Η πρώτη είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα να διοργανώνει την ετήσια παρέλαση Υπερηφάνειας στην αθηναϊκή πρωτεύουσα, ενώ η δεύτερη αναλάμβανε (και εξακολουθεί να το κάνει) τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης και όλης της... γραφειοκρατικής χαρτούρας για τη νομική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γκέι, ομοφυλοφίλων, λεσβιών και τρανς στην Ελλάδα.

Μέχρι το 2010, η δουλειά γινόταν από μια μικρή ομάδα ακτιβιστών

Οπως αναφέρει η Πηνελόπη Καούνη, ακτιβίστρια της ΟΛΚΕ αλλά και της «Colour Youth», η δουλειά γινόταν από «μια μικρή κοινότητα παλαιών ακτιβιστών οι οποίοι δεν αναγνώριζαν ότι η οικοδόμηση της κοινότητας αποτελεί στόχο και της ίδιας της κοινότητας».

Ωστόσο, από το 2010 και μετά, νεαροί ακτιβιστές άρχισαν να ξεπηδούν στον χώρο της γκέι κοινότητας. Μια από τις οργανώσεις που δημιουργήθηκαν ήταν το Colour Youth που ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2010 και κατάφερε να αναγνωριστεί ως ΜΚΟ τον Ιανουάριο του 2012. Η μαγιά της ΜΚΟ ήταν αρχικά άνθρωποι που συμμετείχαν στο Athens Pride, χωρίς να έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση για την εξέλιξη της οργάνωσης, αναφέρει η Καούνη η οποία αναφέρει ότι η ηλικία των μελών της Colour Youth ήταν αυτό που σηματοδότησε την αλλαγή του κινήματος στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί οι προηγούμενες οργανώσεις εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των παλαιότερων μελών. Μετά το Colour Youth άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οργανώσεις για τα δικαιώματα των LGBTQ και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας με πρώτες τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Σήμερα, υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα τουλάχιστον έξι οργανώσεις που δρουν για τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων.

Το Colour Youth σηματοδότησε την αλλαγή του γκέι ακτιβισμού στην Ελλάδα

«Αυτό το νέο δίκτυο οργανώσεων έχει απευθύνονται κυρίως σε νέους ανθρώπους και ως εκ τούτου άλλαξαν τον LGBTQ ακτιβισμό στην Ελλάδα», γράφει ο Χόαρ ο οποίος επισημαίνει βασιζόμενος στα λεγόμενα της Πηνελόπης Καούνη, ότι από το 2010 και μετά οι ομοφυλόφιλοι άρχισαν να βγαίνουν από το περιθώριο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας εκτός της Αθήνας. Ενώ για πρώτη φορά, και οι τρανς εκπροσωπήθηκαν επαρκώς.

Μέχρι τότε, «η συμπεριφορά ήταν ότι αν θέλεις να είσαι σωστός γκέι, δεν κάνεις φασαρία. Συνεχίζεις τη ζωή σου αθόρυβα και δεν κάνεις μεγάλο θέμα την έλλειψη ισότητας» αναφέρει στο Slate η Ελληνίδα ακτιβίστρια της Colour Youth και της ΟΛΚΕ.

Από το 2010 και μετά τα θέματα σε σχέστη με τα δικαιώματα των γκέι βγήκαν από την αφάνεια και μπήκαν στην πολιτική ατζέντα των αριστερών κομμάτων

Ο δημοσιογράφος του αμερικανικού περιοδικού επισημαίνει ότι αυτές οι νέες οργανώσεις ενήργησαν ως ένα λόμπι πίεσης κυρίως των αριστερών κομμάτων τα οποία ασχολήθηκαν με τα θέματα της LGBTQ κοινότητας, βγάζοντάς τα έτσι από την αφάνεια.
Ετσι, η ολοένα αυξανόμενη ανάδυσή τους στην επιφάνεια, έβαλε τα θέματα για τα δικαιώματα των γκέι στην πολιτική ατζέντα, γράφει ο Χόαρ ο οποίος συνομίλησε ηλεκτρονικά με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου.

Οπως γράφει ο Αμερικανός δημοσιογράφος, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του ελληνικού κοινοβουλίου, έπειτα από πολλή συζήτηση, τα εγκλήματα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του φύλου συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά με νόμο στα εγκλήματα μίσους. Αυτό όμως σηματοδότησε και την αύξηση της βίας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αδιάφορη για τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν κατά κύριο λόγο αδιάφορη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο σύνολό τους, έτσι η επίδοσή της αναφορικά με τα δικαιώματα της LCBT κοινότητας είναι σημαντικά κακή. Θωρώ ότι η χειρότερή της αποτυχία ήταν η αύξηση της ομοφοβικής βίας» γράφει η Κατριβάνου στον Χόαρ.

Οι γκέι είναι τα εύκολα θύματα ρατσιστικής βίας μετά τους μετανάστες

Οι στατιστικές του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας μιλούν από μόνες τους: «Μέσα στο 2013 σημειώθηκαν τουλάχιστον 28 ομοφοβικές επιθέσεις και τα LGBT άτομα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο target group των ρατσιστικών επιθέσεων μετά τους μετανάστες» γράφει ο Χόαρ επικαλούμενος την έκθεση του Δικτύου. «Μερικές φορές (η Χρυσή Αυγή) αισθάνθηκε αμείλικτη. Το να πρέπει να ακούς τα μέλη του κοινοβουλίου να λένε ότι είσαι απειλή του έθνους και ένα προϊόν του καπιταλισμού είναι βίαιο» δηλώνει η Πηνελόπη Καουνη.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έφερε την ελπίδα για την LGBTQ κοινότητα

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος σημειώνει ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιανουάριο προσφέρει τουλάχιστον μια δυνατότητα προόδου αναφορικά με τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα». Η πρώτη ελπίδα ήρθε από την ανακοίνωση της κυβέρνησης πως σκοπεύει να επικυρώσει από τη Βουλή την ισχύ του Σύμφωνου Συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

«Θεωρώ ότι το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι τα πιο κρίσιμα ζητήματα αυτή τη στιγμή. Τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δεν αναγνωρίζονται σήμερα επίσημα και αυτό στερεί συντρόφους από νόμιμα κληρονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα» παραδέχεται η Βασιλική Κατριβάνου στο Slate. «Βεβαια» αναγνωρίζει «υπάρχουν και άλλα θέματα, όπως την υιοθεσία από ομοφυλόφιλους [...] Πρέπει να πολεμήσουμε την ομοφοβία και την τρανσοφοβία στα σχολεία, την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, τον δημόσιο τομέα και στην κοινωνία γενικότερα».

Ο ενθουσιασμός μετριάστηκε από τη σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ

Πάντως, ο Λίαμ Χόαρ δεν παραλείπει να καταδείξει ότι «ο ενθουσιασμός της LGBTQ κοινότητας μετριάστηκε από την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους ΑΝΕΛ». Ετσι, δημοσιογράφος του Slate ρώτησε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το αν θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των μειονοτήτων υποτιμήθηκαν εξ αιτίας της συμμαχίας με τους ΑΝΕΛ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα οπισθοχωρήσει σε θέματα που αφορούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα» απάντησε η Βασιλική Κατριβάνου.

Από την πλευρά της, η Πηνελόπη Καούνη αναγνώρισε πως «υπάρχει μια κάποια ανησυχία, αλλά γνωρίζουμε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι με την προηγούμενη κυβέρνηση. Για πρώτη φορά, καταφέραμε να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία γνωρίζει τι ζητάμε, αυτό που θεωρούμε ότι είναι δικαιώματά μας και γιατί είναι λάθος να μην είμαστε ίσοι. Επειτα από αυτές τις εκλογές, υπάρχει η ελπίδα ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα».

Το Slate αναλύει τι σηματοδοτεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για τη γκέι κοινότητα στην Ελλάδα | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ